Pe aceeași temă
In data de 6 martie, Alina Mungiu-Pippidi a avansat conducerii PD-L o scrisoare, multumind pentru invitatia onoranta de a participa la alegerile europene din partea acestui partid si scriind, printre altele:
Incercarea de a contribui la reforma unui partid politic dinauntru ar fi, in cazul meu, ultima etapa in lungul exercitiu de reforma a clasei politice pe care l-am inceput cu scrierea manifestului cu acelasi nume in anul 1996, pentru Conventia Democratica, si incheind cu Coalitia pentru o Guvernare Curata. Dar cum incercarile anterioare ale altora au dezamagit, eu trebuie sa fac, pentru a convinge opinia publica, testul influentei mele pozitive imediat, inainte de a candida pentru Parlamentul European – sau sa imi declin disponibilitatea.
Rog, ca atare, conducerea partidului sa ia in considerare urmatoarele:
A. Toti candidatii de pe lista, in primul rand cei de pe pozitii eligibile, dar nu numai, trebuie sa corespunda criteriilor agreate de PD-L cu Coalitia pentru un Parlament Curat in anii 2004 si 2008, adica:
1) sa nu fi colaborat cu fosta Securitate,
2) sa nu detina averi neconcordante cu sursele oficiale de venit,
3) sa nu fi suferit condamnari penale sau sa nu fie sub urmarire penala sau trimisi in judecata actualmente,
4) sa nu fi profitat sau sa profite de pe urma pozitiei publice a lor sau a unui membru al familiei lor,
5) sa nu fi schimbat mai mult de doua partide politice in cariera lor,
6) si sa nu se fi ilustrat prin comportament inadecvat in spatiul public.
B. Pe langa aceste criterii, fiind vorba de reprezentarea Romaniei in Europa, lista ar trebui sa cuprinda, pe locurile presupuse eligibile, numai persoane a caror prezenta acolo este justificata de realizarile lor personale pe plan european sau national, sau amandoua. Lista PD-L trebuie sa fie un exemplu pentru celelalte partide. Ma impresioneaza simpatia pe care mi-o arata publicul pe bloguri si forumuri de cateva zile, mie si Monicai Macovei, dar sunt constienta ce usor se poate transforma in tot atata dispret, daca acceptam incalcarea principiilor de mai sus. In cazul meu, buna mea reputatie publica se datoreaza numai promovarii consecvente a acestor principii.
In virtutea acestor doua deziderate am solicitat partidului ca:
a) responsabilii cu alcatuirea listei sa ia in considerare aceste criterii;
b) sa fie luata in considerare, pe viitor, adoptarea unor institutii care sa protejeze PD-L de propuneri ca Mitica Dragomir sau dom’ Costel. Un serviciu profesionist de resurse umane si un juriu de onoare, in care sa fie incluse personalitati de inalta tinuta morala si din afara partidului, ar putea rezolva aceste probleme. Am promis ca voi lucra voluntar la organizarea acestor structuri daca sunt adoptate.
In final, multumind inca o data pentru onoarea care mi se face, am explicat conducerii partidului ca aceasta recrutare ar avea valoare doar daca nu ar fi o cooptare a unei persoane, ci o adoptare a unui proiect. Sunt convinsa ca votantii ii recompenseaza pe cei care aleg proiectul just. Romania are nevoie macar de un partid modern, profesionist si durabil. Fara o asemenea constructie, valoarea oricarui aport individual ramane iluzorie.