De același autor
Un edil impecabil şi oligarhia din România
Miercuri, 20 februarie, Klaus Johannis, primarul Sibiului, a anunţat că s-a înscris în PNL. Trei zile mai târziu, la Congresul PNL, Johannis a fost instalat în funcţia de prim-vicepreşedinte al lui Crin Antonescu.
De ce-a aşteptat atât de mult să facă această mişcare? Semnalele care veneau din cetatea Sibiului arătau că Klaus Johannis nu e deloc deranjat de acapararea tot mai puternică a politicii de către mogulii ce şi-au dobândit averea în haotica perioadă de tranziţie. Probabil abilul sas li s-a alăturat liberalilor săptămâna trecută pentru că abia în acest punct a devenit limpede că reţelele de „bogăţie şi putere“ sunt consfinţite ca stăpâne ale teritoriului ţării.
CITITI SI: |
Aşa că trebuie să fi fost încurajator pentru el să-l vadă pe Crin Antonescu folosind artileria grea ca să liniştească apele la Sectorul 1. Sunt convins că Johannis n-a fost deloc tulburat ca martor al urâtului spectacol în care fideli ai lui Antonescu precum Daniel Chiţoiu şi Tudor Chiuariu inundă pur şi simplu această filială ca să pună mâna pe singura grupare PNL cu o autentică activitate internă, datorită lui Andrei Chiliman şi aliaţilor săi. Ultimul bastion al cosmopolitismului liberal pare deja înconjurat de tsunamiul provincial-rural care a constituit paşaportul lui Antonescu spre conducerea partidului.
Povestea începe prin 2007-2008, când gâlceava PD-PNL zdruncina Alianţa D.A. Călin Popescu Tăriceanu era premier şi, datorită unei perioade rare de prosperitate, a avut acces la un nivel de finanţare de stat neobişnuit în contextul României moderne. În loc să îndrepte acest capital pentru proiecte de dezvoltare ce ar fi putut înflori în viitor, el l-a aruncat în încercarea de a-l surclasa pe rivalul său, preşedintele Băsescu. Masivele resurse bugetare au fost folosite pentru a-i recompensa pe fidelii lui Tăriceanu în această luptă din polul de centru-dreapta şi pentru a-i încuraja pe primari să părăsească tabăra PD. Profilul PNL a fost alterat în această luptă, devenind un partid puternic reprezentat în sudul provincial, unde prezenţa sa anterioară fusese foarte slabă. În acest proces, Tăriceanu şi-a săpat propriul mormânt în PNL.
Oricât ar fi fost însă de oportuniste deciziile sale ca premier între 2004 şi 2008, a rămas clar liberal, cel puţin în termeni economici. Însă traseiştii care s-au alăturat partidului erau vânători de avere şi au preferat un lider care să le permită să-şi conducă teritoriul ca pe un domeniu privat, ei oferindu-i, în schimb, loialitate. Când o asemenea figură de lider s-a materializat la sfârşitul anului 2008, era una deja puternic implicată în relaţia cu Dan Voiculescu şi interesele lui de afaceri. Astfel, o nouă eră a început pentru PNL.
Crin Antonescu l-a învins cu destulă uşurinţă pe liderul PNL al acelui moment, după alegerile parlamentare din 2008. Tăriceanu a explicat răspicat PSD-ului că preţul pentru a face parte din coaliţia anti-Băsescu era menţinerea lui ca premier. Klaus Johannis se poziţiona deja pentru un rol în politica de vârf, iar PSD părea cel mai doritor să-i ofere funcţia de premier, dacă Mircea Geoană ar fi reuşit să-l învingă pe Băsescu.
Odată ce acest vis s-a năruit, Johannis a revenit la Sibiu, urmărind cu atenţie evenimentele din Capitală. Era clar că nu-l deranja deloc hotărârea lui Antonescu de a-şi transforma partidul în unealtă personală. Oameni înzestraţi au fost marginalizaţi în favoarea carieriştilor fără altă calitate decât fidelitatea faţă de şef, oricât de deviant i-ar fi fost comportamentul.
Comportamentul lui Antonescu a atins culmi bizare în fierbintea vară a lui 2012. Un episod care se remarcă prin ciudăţenie a avut loc pe 21 august 2012, când Antonescu a avertizat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Să-l ia în Germania doamna Merkel. Germania este o ţară mare, prosperă, să-i dea o bucăţică de pământ acolo lui Băsescu şi PDL-ului, să se joace acolo de-a Băsescu“.
Evident, liderul PNL nu putea s-o ierte pe Merkel pentru vigoarea pe care a arătat-o, alături de Statele Unite, în apărarea fragilei ordini democratice din România. Johannis ar trebui să ştie că atitudinea noului său mentor în acele luni de criză nu va fi uşor uitată, şi nu numai la Berlin. Poate-şi imaginează că Johannis are credibilitate să liniştească aceste ape învolburate. Această viziune a fost încurajată de comentatori naivi din organisme media ca HotNews, B1 TV sau Digi24, care au luat în serios imaginea lui Johannis de reformist impecabil. Însă, nu cu multă vreme în urmă, Andrei Marga a fost privit ca un reformist de unii bien pensants de la Bucureşti, uluiţi ulterior că Marga avea să se dovedească cea mai pro-rusă figură din politica românescă, după ce Victor Ponta l-a chemat de la Cluj la Bucureşti, în mai 2012.
Comentatori consideraţi reformişti au făcut tot posibilul, săptămâna trecută, să-şi ofere gratis serviciile propagandistice USL-ului, folosind adjective laudative pentru a descrie stilul şi performanţele lui Johannis în Sibiu. Aceiaşi comentatori naivi se vor întreba, desigur, cum au fost ardelenii atât de spălaţi pe creier, dacă Antonescu va înregistra în 2014 un triumf la alegerile prezidenţiale, cu contribuţia importantă a virtuosului primar de la Sibiu.
Ca să fim fideli adevărului, stilul de management al lui Johannis nu este radical diferit de al altor primari a căror autoritate derivă din stabilirea unei conduceri bazate pe relaţia patron-client, în care puţine se întâmplă în urbe fără intervenţia lor directă. Probabil soarta Forumului Democratic al Germanilor din România nici măcar nu i-a trecut prin cap când s-a înţeles cu Antonescu asupra termenilor sosirii sale printre liberali. De fapt, FDGR este instrumentul său personal, chiar mai mult decât PNL este al lui Antonescu.
Johannis se remarcă printre ceilalţi edili fiindcă este un magician al relaţiilor publice. A transformat Sibiul într-un fel de tărâm de basm european, un Shangri-la medieval condus de un primar hotărât, dar binevoitor. Sume mari s-au revărsat peste centrul istoric al oraşului, dar restaurantele, barurile şi hotelurile sale pot fi frecventate doar de turişti străini şi români bogaţi. În timpul verii, întâlneşti puţini localnici în centru şi, pe măsură ce te îndepărtezi de această zonă vrăjită, Sibiul îşi arborează brusc aerul mizer şi aspectul de ruină – poarta Transilvaniei spre Balcani, cum mi l-a descris cineva odată.
Johannis conduce o Potemkiniadă glorificată, pe care o foloseşte ca garanţie în negocierea unei poziţii confortabile pentru el. E posibil ca, dacă politica din Bucureşti i se va părea prea haotică şi obositoare, să i se ofere controlul asupra uneia dintre regiunile ce vor apărea din planul lui Liviu Dragnea de a împărţi ţara după un model super-baronal. Se va aştepta de la el să ducă la îndeplinire unele sarcini neplăcut mirositoare pentru a-şi dovedi fidelitatea, cum ar fi consimţământul tacit la restaurarea obişnuinţelor oligarhice în inima sistemului de justiţie şi de-a lungul administraţiei publice.
El va fi emisarul lui Antonescu către partenerii europeni pe care cel care râvneşte la preşedinţia ţării detestă să-i întâlnească în persoană. Investitorilor străini importanţi li se va spune, fără îndoială, că au fabuloase posibilităţi de afaceri, cu condiţia să nu dispreţuiască stilul balcanic al acumulării capitaliste început de personaje care combină calitatea de mogul cu cea de parlamentar.
Probabil Johannis va împărtăşi cu acurateţe viziunea lui Gigi Becali că sistemului de justiţie trebuie să i se permită să oglindescă condiţiile din România, nu să fie plasat în cămaşa de forţă internaţională – deşi, desigur, această viziune va fi exprimată într-un limbaj mai elevat decât cel folosit de obicei de „cioban“.
E previzibil că el va cere o abordare mai înţelegătoare de către restul ţărilor UE faţă de acordarea fondurilor de coeziune şi structurale, chiar când România nu îndeplineşte toate standardele cerute.
Nu cred că Johannis va fi prea stânjenit de poziţia de adjunct al unui lider care foloseşte retorica naţionalistă la un nivel care l-ar face şi pe Vadim Tudor să se gândească mai bine înainte să vorbească. Numai stilul personal îl deosebeşte pe Johannis de alte figuri care domină politica românească.
Acest fapt e cu siguranţă unul de care Ambasada Germaniei ar putea fi conştientă, din moment ce Berlinul trebuie să fie atent, prin diplomaţii săi la Bucureşti, la treburile minorităţii sale din România. Dar, având în vedere atitudinea de desconsiderare faţă de liderii occidentali, probabil Antonescu se aşteaptă ca Johannis să fie un al doilea Geoană, care va devia atenţia naivilor din străinătate faţă de afacerile sordide de pe malurile Dâmboviţei, ce constituie normalitatea politică pe aici.
Am îndoieli că Johannis i-a explicat cu francheţe noului său şef că influenţa sa în Vest are limite stricte. Dar Antonescu poate fi mulţumit de un lucru. Dacă se va produce o ruptură între o viitoare Românie cu el preşedinte şi Occident, Johannis, probabil, nu îl va părăsi. Şi probabil nu va considera o Drang nach Osten (o nouă orientare spre Est) mai neliniştitoare decât a găsit-o Petru Groza după 1944 sau Andrei Marga în zilele noastre.
Dacă se va produce o criză la Bucureşti din cauza îngrijorării la Bruxelles faţă de deteriorarea sistemului judiciar în România sau din cauza furiei, în ţară, în faţa faptului că transferul de fonduri nu va putea acoperi costurile tot mai mari ale unei Românii descentralizate, acela va fi, probabil, momentul în care Johannis va fi aşteptat să preia conducerea la Palatul Victoria. Probabil chiar şi atunci va mai impresiona o mulţime de analişti presupuşi pro-occidentali de pe B1 sau Digi24, chiar dacă se va îmbarca în avionul spre Moscova pentru a semna tratatul de cooperare de 20 de ani cu preşedintele Putin.
Desigur, mulţi români, mai inteligenţi decât unii dintre analişti, se vor îndrepta spre Vest cu trenul, avionul sau autobuzul. Ar fi într-adevăr o ironie dacă ascensiunea lui Klaus Johannis va avea drept consecinţă un exod uman la fel de dezastruos pentru această ţară ca emigraţia în masă a saşilor în anii ‘80-’90. Dar ar fi un rezultat nu cu mult mai grotesc decât teribila soartă a liberalilor sub Antonescu... şi, se pare, Johannis. //
Traducere de MĂDĂLINA ŞCHIOPU