Pe aceeași temă
Președintele Klaus Iohannis a început consultările la Palatul Cotroceni, la ora 18.00, cu reprezentanții opoziției pe tema Strategiei Naționale de Apărare, iar potrivit Realitatea TV, nu a fost abordat decât acest subiect.
La finalul consultărilor, Administrația Prezidențială a transmis un comunicat pe care vi-l prezentăm integral:
"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a invitat luni, 8 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, liderii partidelor și formațiunilor politice parlamentare, în vederea unor discuții referitoare la Strategia Națională de Apărare a Țării, document ce a fost elaborat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale.
În cadrul discuţiilor, Preşedintele României a expus viziunea care a stat la baza elaborării Strategiei, precum și principalele elemente de noutate pe care aceasta le aduce. Domnul Președinte Klaus Iohannis a subliniat că Strategia Națională de Apărare se adresează cetățenilor, societății în ansamblul său și instituțiilor statului și că este nevoie să readucem rigoarea, claritatea și corectitudinea în tot ce ține de cadrul normativ care privește securitatea națională.
Noutatea Strategiei este dată de contextul evoluțiilor din regiune, dimensiunea de prevenire, conceptul de securitate națională extinsă, efortul comun al instituțiilor responsabile și definirea intereselor și obiectivelor naționale de securitate într-o manieră care ține cont de așteptările cetățenilor și societății.
Totodată, în cadrul consultărilor cu reprezentanţii partidelor politice, domnul Președinte Klaus Iohannis a subliniat obligaţia consolidării credibilităţii strategice a României, atât la nivel intern, cât mai ales la nivel extern, date fiind noile provocări şi riscuri de securitate de la nivel regional şi internaţional.
Procesul de construcţie a unei Românii puternice în Europa şi în lume trebuie să pornească de la întărirea proceselor democratice și a celor din domeniul securității naționale din țara noastră. Continuitatea în respectarea angajamentelor strategice asumate în cadrul NATO şi UE, precum şi predictibilitatea în acţiuni, în mod deosebit în ceea ce priveşte domeniile securităţii naţionale şi apărării, sunt, de asemenea, necesare.
În conformitate cu prevederile din Constituţia României şi Legea 473 din 2004 privind planificarea apărării, Preşedintele României, în cel mult şase luni de la depunerea jurământului, prezintă Parlamentului, spre dezbatere şi adoptare, Strategia Naţională de Apărare a Ţării, document fundamental de planificare a apărării la nivel naţional. Procesul de consultări pentru elaborarea noii Strategii Naţionale de Apărare a demarat încă din luna februarie a acestui an şi a inclus discuţii şi dezbateri cu reprezentanţi ai Parlamentului României, ai societăţii civile şi mediului universitar."
La începutul discuțiilor, președintele le-a spus reprezentanților PNL, UDMR și celor doi reprezentanți ai minorităților naționale că situația politică este “un pic mai agitată”, dar Strategia trebuie discutată.
Consultările au continuat cu discuțiile purtate cu reprezentanții Puterii, printre care și premierul Ponta.
O situație interesantă este relatată de ȘtiripeSurse, care susține că generalul Gabriel oprea ar fi avut o întrevedere separată, cu șeful statului, înainte ca Iohannis să-I întâlnească pe reprezentanții partidelor de la Putere: “În timp ce premierul Victor Ponta, președintele PSD și Daniel Constantin, președintele PC așteptau în Salonul Ambasadorilor întrevederea cu președintele, șeful Administrației Prezidențiale, Dan Mihalache au coborât exact prin fața presei cu vicepremierul Gabriel Oprea și consilierul politic al președintelui României din biroul acestuia”, scrie ȘtiriPeSurse.
Iohannis s-a întâlnit separat cu Puterea și Opoziția, după ce PNL a anuntat duminica ca nu mai recunoaste legitimitatea premierului Victor Ponta si va boicota actiunile care il implica pe acesta, exceptand motiunea de cenzura si dezbaterea solicitarii DNA in cazul sau."PNL nu mai recunoaste legitimitatea lui Victor Ponta ca prim-ministru, cu exceptia motiunii de cenzura si discutarea in Camera privind avizul la cererea DNA vom refuza sa participam la orice act politic care il vizeaza pe Victor Ponta", a anuntat copresedintele PNL Alina Gorghiu, intr-o conferinta de presa.
Pe 9 februarie, presedintele Klaus Iohannis a anuntat in plenul legislativului ca in decursul acestei sesiuni parlamentare va prezenta Parlamentului Strategia Nationala de Aparare. "Respectul fata de institutia Parlamentului se exprima si in indeplinirea obligatiilor care imi revin in calitate de presedinte. In decursul acestei sesiuni voi prezenta Parlamentului strategia nationala de aparare in conformitate cu Legea fundamentala", declara Klaus Iohannis, la Parlament.
Pentru elaborarea Strategiei Nationale de Aparare au fost consultate comisiile de aparare ale Parlamentului, reprezentanti ai societatii civile, ai mediului academic, ai institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale.
Strategia Nationala de Aparare trebuie inaintata Parlamentului in termen de sase luni de la investirea in functie a presedintelui, care a avut loc pe 21 decembrie 2014.
CITITI SI:
Minciunile folosite de Ponta pentru a-si justifica decizia de a nu demisiona