Pe aceeași temă
Chiar daca beneficiaza de un "lobby" coplesitor din partea bancilor din Romania, aproape toate straine, care fac bani frumosi folosindu-l cu motoarele turate, precum si de o sustinere puternica din partea oamenilor care, fara sa se gandeasca la consecinte, apeleaza masiv la el pentru a-si satisface dorintele de consum neimplinite de decenii, creditul, caruia i s-a "dat drumul" in Romania doar de cativa ani, reprezinta o problema extrem de controversata pentru cei care nu raman sa priveasca doar la suprafata lucrurile si care se gandesc si la viitorul economiei din aceasta tara. Bineinteles, in cazul in care se mai gandesc la Romania ca la o tara, si nu ca la un simplu teritoriu, nu conteaza daca sau de catre cine administrat si unde capitalul de aiurea face experimente economice si sociale, fara vreo importanta daca vor fi sau nu fericite.
Pentru menestrelii creditului in general si in special ai creditului de consum, la care ne referim indeosebi, nu exista nici probleme, nici indoieli. Creditul "ne dezvolta"! Si trebuie sa multumim bancilor straine care au venit aici cu bani suplimentari, peste cei pe care ii colecteaza de pe piata de aici, pentru a "ne imprumuta", caci astfel "ne vom dezvolta". Pentru acesti menestreli, pe care nu-i greu sa-i asociem cu interesele bancilor straine din Romania, nu conteaza nici ca productia nu poate tine pasul cu consumul stimulat de creditele de consum, nici ca acest consum se realizeaza covarsitor din import, nici ca astfel tot cresc si iar cresc dezechilibrele profunde din economie, atat pe plan intern, cat si pe plan extern, nici ca in conditiile unor astfel de dezechilibre nu prea se mai poate vorbi de dezvoltare. Nu conteaza, evident, decat ca bancile straine fac profit, si inca unul substantial, dar, si mai important, in mod lejer si rapid. Nu conteaza nici macar daca debitorii isi vor putea rambursa imprumuturile. Nu conteaza pentru ca, bancile, straine fiind, isi pot lua talpasita de indata ce nu le va mai merge ca pe roate in teritoriul cu numele (inca) Romania.
Creditul este neindoios un vector al dezvoltarii. Ceea ce este in teorie valabil este si in practica, daca anumite cerinte structurale, concurentiale si, de ce nu, morale sunt indeplinite. La acest capitol, creditul sta insa cam prost, din mai toate punctele de vedere, in Romania.
In Romania nu se respecta regula de baza "deposits make loans" (creditele se dau din depozite). Volumul creditelor surclaseaza in Romania volumul depozitelor prin aducerea de bani din afara pentru a fi imprumutati in Romania, vehiculul fiind bancile care formeaza sistemul bancar si care sunt practic toate subsidiarele locale ale unor banci straine. S-ar zice ca este chiar bine! Se pot imprumuta astfel clientilor din Romania mai multe resurse decat cele de care se dispune in Romania. Nu este deloc asa! Aducandu-si bani din afara pentru imprumuturi, bancile straine nu mai sunt neaparat interesate de atragerea disponibilitatilor de bani de pe piata romaneasca. Drept consecinta, se pot mentine diferente imense, neuzuale si neconcurentiale, intre dobanzile la credite si dobanzile la depozite, care asigura profituri uriase bancilor, dar care sunt demolatoare pentru clientii din Romania, transformandu-i pe acestia in victimele unui fel de camatarie moderna. Tot ca urmare, piata nu este de fapt concurentiala. Sistemul bancar nu poate fi guvernat prin dobanda, iar Banca Nationala, pentru a influenta sistemul bancar, foloseste aproape degeaba dobanda, avand la dispozitie in scopurile sale doar mijloace administrative, bineinteles vehement criticate de catre banci.
In mod firesc, creditele acordate de catre banci sunt indreptate catre sectoarele care ofera profit lejer si rapid. Grosul coplesitor al creditelor acordate companiilor se indreapta catre imobiliar, retail si administratia publica. Industria este prezenta in proportii derizorii, iar agricultura este practic absenta. Nimic de reprosat din acest punct de vedere bancilor straine. Ele au venit in Romania sa faca profit, si nu sa dezvolte Romania. Ca Romania are nevoie de finantari in industrie si agricultura nu este treaba bancilor straine din Romania. Inca o data, clar: nimic de reprosat acestora! Dar faptul nu inseamna ca finantarile bancilor straine din Romania duc la dezvoltarea Romaniei. Nu duc! Nici n-au cum sa duca in conditiile actualelor coordonate si structuri ale acestor finantari.
Structura mentionata a creditului zis "corporate" este doar un aspect si nu cel mai important si relevant. Pe ansamblu, creditul neguvernamental (adica cel acordat structurilor neguvernamentale) este dominat, ca o anomalie extrem de paguboasa pentru economie, de creditul de consum. Si, esential de subliniat, desfasurandu-se cu o viteza ametitoare, niciun proces economic (si, inainte de toate, cel al productiei) nu poate tine pasul cu efectele de expansiune a consumului pe care acest credit le provoaca. Astfel, creditul de consum, in conditiile in care se extinde in Romania, duce la o dezarticulare a economiei, pur si simplu pentru ca adanceste consumul fara productie. Neexistand acoperirea productiei interne, consumul indus de cresterea creditului este acoperit din import. Astfel incat, creditul de consum din Romania a ajuns un factor (principalul) al ruinatorului deficit extern.
Cresterea economica - pe care, fara indoiala, creditul o determina in Romania - este, din pacate, una nesanatoasa, pentru ca se bazeaza pe dezarticularea economiei si pe adancirea deficitului extern.
Nu in general, dar asa cum a ajuns sa se deruleze in Romania, creditul nu duce aici la dezvoltare. Prosperitatea relativ rapida pe care o aduce unora - si pe care o exploateaza cantaretii creditului, toti legati de interesele bancilor straine - este falsa si pasagera.