De același autor
Antonescu și-a dat seama că, limitând drastic puterile președintelui, o viitoare Constituție nu pe vechiul inamic, Traian Băsescu, îl va lovi, ci pe el, pe Crin însuși: devenit președinte, după promisiunea partenerului de USL, el nu va mai avea alt rol decât să agațe decorații și să țină discursuri înflăcărate de ziua națională.
În mod surprinzător s-a trezit! Cine? „Cel care doarme“, adică Crin, m-ați înțeles. După un somn lung, nu știm dacă și înviorător, s-a întâmplat minunea: Crin s-a trezit, ba chiar a și grăit, după ce s-a frecat la ochi! Ce a zis? Cică nu-i mai place o Constituție parlamentară, așa cum susținuseră și el, și partidul lui de multă vreme și în mod constant; de asemenea, a zis că președintele ar trebui să-și păstreze principalele prerogative pe care le are și azi în domeniul politicii externe, al serviciilor secrete și al numirilor din sistemul juridic; că, desigur, în asemenea condiții, el trebuie ales de popor; mai ales, a subliniat cel brusc deșteptat, puterea executivă trebuie să rămână divizată între președinte și premier, că, vedeți dumneavostră, e riscantă acumularea de putere la un singur om și care nici măcar nu e ales în mod direct în funcție, precum primul ministru. Bună dimineața, Crin!
Va să zică, șeful național al liberalilor naționali a înțeles – greu dar, sperăm, sigur – că, dacă lucrurile merg după voia lui Ponta, acesta va deține în curând, și anume în mod constituțional și practic, toată puterea executivă. De asemenea, prin intermediul majorității parlamentare, va avea și foarte multă putere legislativă. Cât despre serviciile secrete și procuratură, și pe acestea le va obține – tot constituțional și practic. Și Crin s-a speriat! „Cum adică, și-o fi spus buimac încă, să mă duc degeaba la Cotroceni? Nici măcar, vai, nu se doarme comod în paturile de acolo – o știu prea bine de astă-vară!“
Așadar, Antonescu și-a dat seama că, limitând drastic puterile președintelui, o viitoare Constituție nu pe vechiul inamic, Traian Băsescu, îl va lovi – acesta nu mai are oricum decât mai puțin de doi ani de mandat – ci pe el, pe Crin însuși: devenit președinte, după promisiunea partenerului de USL, el nu va mai avea alt rol decât să agațe decorații și să țină discursuri înflăcărate de ziua națională. Oricât i-ar plăcea îndeletnicirea amintită, pesemne că e prea puțin, mai ales pentru cineva al cărui apetit pentru puterea personală, exercitată discreționar, s-a vădit clar în politica teroristă pe care o duce de destulă vreme în interiorul PNL. Ideea asta, a sinuciderii politice, cred, i-a stricat somnul binecuvântat, ca o piuneză uitată în saltea. În plus, poate a primit și un ghiont de la marele său aliat, Dan Voiculescu. Acesta nu doarme deloc în ultimul timp, ci se zbate ca peștele ca să scape de plasa proceselor sale: ba fuge din parlament, ba vine înapoi, ba cică e senator, ba totuși nu e, ba mai trage o salvă televizată în procurori, ba o alta în CSM, o alta în judecători, doar-doar o scăpa la loc în baltă... „Toate bune, dar dacă «pisicul» trădează?“, și-o fi spus bătrânul pește din plasă. „Deja miorlăie suspect. Pact cu dictatorul a încheiat, pact cu ungurimea așijderea; dacă iese rău cu justiția în raportul MCV, o va scoate de măgar pe biata fată, pe Mona; în general, el se dă drept băiatul bun și, încet-încet, gogomanii încep să-l creadă, oricât s-ar speti dragii de Badea și Gâdea. Acum se pune bine și cu Franța, promițând să trimită brava noastră oaste tocmai în fundul Africii... Pe scurt, situațiunea devine nașpa, așa că mai bine îl trezesc pe ăsta...“
Nu garantăm pentru autenticitatea acestor dialoguri interioare. Dar s-o spunem clar.
Motivele schimbării bruște de atitudine a lui Crin Antonescu în privința tipului de Constituție pot fi oricât de impure - și sunt astfel. Totuși trebuie, cred, să susținem această întorsătură de situație. O Constituție de tip pur parlamentar, în condițiile din România, cu clasa noastră politică și mai ales croită în mod direct pentru a-l satisface pe Victor Ponta, este un act de somnambulism politic. (Uitați-vă la Ungaria și la celălalt Viktor!) Spre deosebire de Crin, al nostru Victor este un om inteligent și abil. Spre deosebire de Dan, Relu, Mona etc., e mult mai realist, înțelegând bine contextul european și internațional și știind că opoziția fățișă față de UE este dezastruoasă și că flexibilitatea felină și dublul discurs sunt cu mult preferabile. Are un bun control al discursului public. Are și un fel de carismă. Din păcate, e profund viciat moral, așa cum cel mai bine a arătat-o afacerea cu plagiatul, dublată de refuzul său de a renunța la titlul de doctor. Iar asta ar putea fi numai partea vizibilă a unui aisberg de insondabilă perfidie.
A da unui asemenea om, inteligent și perfid, o putere uriașă pe care nimeni în România nu a mai avut-o de la Ceaușescu încoace ar fi un pericol grozav. De aceea, orice împotrivire – fie și sosită din partea unui lumpen-liberal precum Crin – ar trebui salutată, deși știm perfect cât de ipocrită este. N-avem încotro în acest moment de vacuum, aproape, al opoziției parlamentare: în disperare, trebuie să ne bizuim, vorba lui Hegel, și pe „viclenia istoriei“: uneori, o cauză bună și dreaptă e susținută, din motive egoiste, de cei mai nedemni de ea; astfel Spiritul lumii își croiește calea prin istorie...
- Hai, nu adormi la loc, Crin! Te caută Spiritul lumii! //