Pe aceeași temă
Referendumul privind o eventuala iesire a Regatului Unit din UE este prevazut sa aiba loc cel tarziu la finalul lui 2017. Promotor al ideii, premierul Cameron se declara pentru mentinerea tarii sale in Uniune, insa cere la schimb o serie de concesii din partea partenerilor europeni, potrivit Reuters, citata de HotNews.
Criza refugiatilor poate inclina balanta
De altfel, pentru prima data de la demararea acestei dezbateri, un recent sondaj indica faptul ca cetatenii britanici ar vota pentru iesirea tarii lor din Uniunea Europeana (asa-zisul Brexit) in cadrul referendumului.
Astfel, datele prezentate de institutul Survation pentru publicatia Mail on Sunday arata ca 43% dintre cei intervievati cred ca Regatul Unit ar trebui sa iasa din UE, in timp ce 40% cred ca Londra ar trebui sa ramana in spatiul comunitar. Alti 17% s-au aratat nehotarati.
In plus, 22% dintre cei care opteaza pentru ramanerea in UE spun ca ei si-ar putea "schimba opinia" daca actuala criza a imigrantilor se agraveaza. Cu privire la acest subiect, 29% dintre britanici estimeaza ca tara lor nu ar trebui sa primeasca niciun refugiat, acesta fiind de departe raspunsul cel mai popular in fata altor 15%, care estimeaza ca ar trebui primiti 10.000.
Laburistii nu vor Brexit-ul
Timp mai este pentru ca ambele tabere sa isi consolideze pozitiile, insa din capitala britanica opozantii politici ai lui Cameron, laburistii, au anuntat ca vor pleda pentru ramanerea tarii in UE.
Hillary Benn, purtatorul de cuvant al Partidului Laburist pentru afaceri externe a declarat ca formatiunea " isi doreste sa lupte impreuna pentru o Europa mai buna”.
"Vom face campanie pentru a ramane in Uniunea Europeana”, a adaugat acesta, subliniind ca, indiferent de circumstante, Partidul Laburist isi va dori sa lupte pentru ramanarea Marii Britanii in Uniunea Europeana.