Cu Alice in Cetatea de Scaun

Alina Iordache 10.02.2009

De același autor

Suceava e un fel de Targu-Mures bucovinean. Despre Stefan, sfinte rauri de bine. Cine mai stie in ce tara a urcat el pe tron si ce tarisoara a lasat!... Conteaza cui. Iar cui-ul arata, azi, daca uiti corso, a sfarsit de secol cu catrinta si itari. La ce ti-ar da inima ghes catre aiasta asezare, nu doar asa, ca s-o faci trambulina catre manastiri? Sa zicem ca tarkovskiana melancolie a lui "Pionier, cunoaste-ti tara!". Ori te imboldeste un eveniment, in crapaturile caruia intra ceea ce, pe vremuri, n-a fost voie, cu cravata de gat.
Dupa ce am intrebat un foarte tanar unde-i centrul, m-am lamurit ca Abuladze avea dreptate: la ortodocsi, daca nu se termina, atunci sigur drumul important incepe cu o biserica. Loco, "Sf. Nicolae" (sec. XVI), ridicata de fiul lui Petru Rares. Ei, dar tanarul meu alesese repere XXI: cinematograful si "Mec D"-ul. Pentru el, chiar daca se afla la cativa pasi de ultimul, "Sfanta Inviere" (sec. XVI), sau "Vascreienia", sau "Elena Doamna", dupa numele sotiei lui Rares, nu e un reper. Situatiune care nu m-a deloc intristat: inca o minte scoasa de sub patrafir.
O strada mai hacana de centrul cu pietonala in marmura jumulita, bojdeuci alunecate-n termopan, puradei desculti, oratanii scapate prin gard. Iar asfaltul, ca-n restul Romaniei: sublim, de la sublimare. Piatra valurita, urme de smoala, gropi, de la S la XXXL. Asteptand saltul ulitei in highway.
Fermecator e amestecul "altor dati". Ale caror zdrente le gasesti, unele in bratele altora, de parca ai juca sotron in vechea piata: biserica "Sf. Nicolae", sinagoga (cea noua, sec. XIX), biserica armeneasca (sec. XVI). Intre ele, o scoala de la 1860 - Colegiul "Stefan cel Mare". Poate pentru a putea calcula in ce an suntem, ca sa iasa pe toate calendarele. Incercati un exercitiu: daca 1426 e 877 la armeni, 2006 e 5767 la evrei, unde sade 2009, ca sa ne-ntelegem.
Intr-o sambata dimineata, la 7 si putin, mirosul de bulion stapanea centrul, imblocat prin anii ‘80. Iar terasele, daca nu gemeau, nici departe: la una mica, de trezit. Ghidul meu local, maturatorul de strada, mi-a aratat repede drumul catre manastirea "Sf. Ioan cel Nou" (sec. XVI), patrimoniu UNESCO. Cine vrea cetatea, o tine, din centru, catre Bosanci, vreo 4 km. Repetandu-si, in gand, bancul cu "Biscuim, Maria Ta!".
Si-acum, despre Alice. Alice nu sunt eu. Cum nici Suceava nu e tara minunilor. Alice e o "Villa". Si in centru, si in parc. Ca sa-ntelegeti de ce m-am simtit piscata-n logica de ea, relatez doar. O zi de vineri. Orele 15 si 15. Ziua hoteliera inceputa la 14. Receptia. Nu e cheia. Doua femei tocmai pricep ca n-au facut curat. Urca. Eu, dupa. Cand ajung la mansarda - asta alesesem -, in hol, pe mocheta de trafic greu, lenjeria curata. Camera 14. Arata ca evacuarea unui furnal tabacic alcoolizat. Cer o alta camera. Da, mai e una, langa, nici ea curata, la acelasi pret - 80 lei ca single, 100 ca dubla. Deschid larg tot ce am spre balcon. Trei stele standard: frigider (il scot din bazaiala), dus, WC, nu telefon, liber la laptop. "Problema" romanului: dupa revolutie, l-a luat cu VIP. Cu aere, cu "up"-gradari si ultra-extra-hiper-super-all inclusive. "Problema" patronului roman: scump e normalul. De la standard la lux - 20 de lei. Scumpa e murdaria: rufarie tip "unde-ti stau picioarele, acolo iti va sta si capul" (au invatat ceva din istorie!), perne patate in straturi geologice, bune de livrat TBC la 23 de euro pe noapte bacilul, buton de dus care-ti ramane-n palma, iar cand vecinii fac cip-cip noaptea, parc-ar da turcii cu tulumba. Cerand chitanta, "stiti, si taxa de statiune, 3%". Altfel, fara. Aroganta si uitatul peste burta al patronului roman: "Am si alte camere, dvs. ati vrut-o p’asta. Mai puneati 20 de lei... Va cazez gratis daca gasiti ceva mai ieftin, in aceleasi conditii!". E vorba despre Romania, in alte tari foarte europene se poate si mai ieftin, si mai bine. Patron caruia nu-i incape-n cerebel gandul ca un loc se reprezinta prin ceea ce ofera ca baza, nu ca moft (a recunoscut ca aceste camere sunt cele cautate de straini: firesc, ei vin sa umble Romania, nu s-o slefuiasca la cazare!). Care te ia de-o perja ori de doua, in functie de cat ii esti de fraieribil - daca esti VIP, ai TV cu PIP. Care uita ce-a scris in caietul de prezentare - nu fumat in camera, cheia la receptie, ore de cazare. Invatatura de minte?! Zicerea femeii cu dereticatul: "Poftiti, doamna! La urgenta, na! Daca mai doriti ceva, ne spuneti!".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22