Pe aceeași temă
In 8 ianuarie 2015, Eduard Hellvig – propus pentru sefia Serviciului Roman de Informatii (SRI) - explica pe blogul personal viziunea sa geopolitica, in contextul tensiunilor provocate de Federatia Rusa in Ucraina. Hellvig scria la acel moment despre o noua axa geo-strategica, si anume Bucuresti – Berlin – Washington (pana acum fiind vorba despre axa Bucuresti – Londra – Washington).
“Prioritatea fundamentală a anului 2015 este, în opinia mea, ancorarea mai pronunţată şi activă a României în ecuaţia securităţii euro-atlantice, pe axa Washington - Berlin - Bucureşti. Suntem în faţa unei şanse şi a unei responsabilităţi istorice. De aceea, cred că este foarte important modul în care clasa politică şi instituţiile statului român vor reacţiona în noul context geopolitic, dar şi în cel intern, definit de alegerile prezidențiale”, scrie Hellvig, noua propunere pentru sefia SRI.
Bucurestiul – furnizor de securitate in Estul Europei
Romania trebuie sa faca fata unei “dezordini alarmante”, cu responsabilitati mari furnizate de postura de “pilon” al securitatii euroatlantice. In acest context, cel care tocmai a fost propus pentru sefia celui mai important serviciu de informatii romanesc considera ca anul 2015 “incepe sub imperativul definirii raspunsurului la noua doctrina militara rusa”.
“E cazul ca Romania sa devina pro-activa in consolidarea securitatii europene, inclusiv prin asumarea unei responsabilitati regionale sporite”, subliniaza Eduard Hellvig.
In opinia directorului nominalizat al SRI, Bucurestiul poate si trebuie sa faca fata unei mai mari responsabilitati regionale, atat fata de Republica Moldova, cat si fata de Ucraina greu incercata de razboi. Hellvig crede ca Romania poate deveni “un vector regional de integrare europeana”.
“României îi revine un rol major în susţinerea reformelor din Republica Moldova şi Ucraina, pentru o mai strânsă apropiere a lor de UE. În opinia mea, este cazul să ne asumăm responsabilitatea unei mai puternice implicări în cooperarea cu statele ex-sovietice din cadrul Parteneriatului Estic, precum şi în procesul de aderare al statelor din Balcanii de Vest. Consider că România are datoria să devină un vector regional de integrare europeană, prin coordonarea eforturilor de integrare europeană ale acestor ţări şi prin acordarea de asistenţă direct”, noteaza Hellvig.
Hellvig si neo-imperialismul rus
Potrivit celui ce ar urma sa preia sefia SRI, “România, Polonia şi statele baltice devin, oficial, principalele ţinte ale neo-imperialismului rus”. Hellvig atrage atentia asupra atitudinii din ce in ce mai agresive a Moscovei in Estul Europei, dar si pericolele pe care Kremlinul le percepe prin noua sa doctrina militara: in acest caz, NATO este cheia de bolta.
“Încercările de imixtiune ale Kremlinului în orientarea geostrategică a Ucrainei, anexarea ilegală a Crimeii, conflictul provocat în Donbass şi intruziunile în spaţiul aerian al statelor NATO au fost expresii concrete ale noii doctrine militare a Rusiei, prezentată de preşedintele Putin la final de an. Deşi admite că probabilitatea unui război de anvergură împotriva Rusiei a scăzut, doctrina, în premieră pentru Rusia post-sovietică, este ofensivă, prin ameninţările grave proferate la adresa ordinii internaţionale”, afirma Hellvig.
Directorul propus al SRI continua: “Ne aflăm în faţa unei amenințări disproporţionate, care ignoră cinic orientarea defensivă a NATO, ca alianţă menită să apere pacea. Nu întâmplător, e prezentat deformat rolul real al scutul antirachetă, care e destinat strict riscurilor din partea unor puteri militare mult sub potenţialul Rusiei. Se exagerează, totodată, prezenţa, deocamdată simbolică, a forţelor NATO la frontiera răsăriteană a alianţei”.
Romania, concluzioneaza Eduard Hellvig, va trebui sa faca fata – ca tara esentiala in mecanismul de securitate trans-atlantica – “amenintarii directe” a Kremlinului, “mai decis ca niciodata sa-si extinda sfera de influenta”, asa cum o demonstreaza criza din Ucraina.
Presedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, joi seara, pe Eduard Hellvig pentru sefia Serviciului Roman de Informatii (SRI). Seful statului a vorbit, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, despre nevoia de “a instaura calmul” la varful Serviciului. La scurt timp, Hellvig a reactionat la anuntul facut, declarandu-se “onorat de increderea” aratata de Iohannis. De altfel, anuntul facut de presedinte a provocat deja reactii in mediul politic.
CITESTE SI: