Pe aceeași temă
Curtea Constitutionala a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, ca presedintele Romaniei reprezinta tara, ca sef la statului, la Consiliul European. Magistratii au admis sesizarea Presedintiei, constatand exista un conflict institutional. "Presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de catre presedinte, in mod expres, primului-ministru", spune decizia CCR. Victor Ponta a declarat ca el va fi cel care merge la Bruxelles si a atacat decizia CCR, spunind ca judecatorii sint "numiti politic de Traian Basescu" si servesc interesele acestuia.
"In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, generat de actiunea Guvernului si a primului-ministru de a-l exclude pe Presedintele Romaniei din delegatia care participa la Consiliul European in perioada 28-29 iunie 2012.
In exercitarea atributiilor constitutionale, Presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de catre Presedintele Romaniei, in mod expres, primului-ministru. Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunicaPresedintelui Romaniei si Guvernului", se arata in comunicatul CCR remis Ziare.com.
Ca urmare a acestei decizii, Romania va fi reprezentata oficial la reuniunea din 28-29 iunie a Consiliului European de catre presedintele Traian Basescu, si nu de premierul Victor Ponta.
Victor Ponta: Voi merge la Bruxelles in baza mandatului pe care il am. Basescu are doar 5 judecatori credinciosi
"Decizia nu e surpriza, la Curtea Constitutionala Basescu a numit niste oameni care ii sint fideli. Romania are nveoie de institutii, iar blocajul permanent la care Basescu si cei citiva oameni care ii mai sint fideli supun Romania nu poate fi considerat normal intr-ro tara democratica.
Acea majoritate care ii apartine lui Basescu a adaugat la Constitutie si ne obliga pe noi sa constatam ca Basescu conduce toate institutiile acestei tari, avem obligatia sa deblocam aceasta situatie. Singurii care pot decide sint cetatenii, noi avem milioane de voturi, iar presedintele are citiva judecatori si care transpun deciziile care ii convin presedintelui. Nu putem functiona asa.
Miine voi merge la Bruxelles, am o decizie a Parlamentului si nu a 5 judecatori numiti politic.
Voi merge la Bruxelles sa reprezint interesele cetatenilor in baza mandatului pe care il am, Basescu are doar 5 judecatori care ii sint credinciosi.
Basescu saboteaza Guvernul si Parlamentul, blocajul este total, cineva trebuie sa rezolve blocajul, iar acel cineva nu poate fi decit poporul roman. Sintem pregatiti, niciun pas inapoi. Stiam care sint armele folosite de presedintele Basescu, iar romanii pot sa decida daca vor sa ramina cu Traian Basescu si cei 5 judecatori ai domniei sale sau vor sa mearga pe alt drum", a declarat Victor Ponta.
Curtea Constitutionala a judecat miercuri sesizarea presedintiei privind conflictul juridic de natura constitutionala in cazul reprezentarii Romaniei la Consiliul European.
Punctul de vedere al guvernului a fost sustinut in fata Curtii Constitutionale de catre premierul Victor Ponta, ministrul de Justitie Titus Corlatean si ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa. Din partea Administratiei prezidentiale a fost prezent consilierul Stefan Deaconu.
Parlamentul Romaniei a votat in urma cu doua saptamani o declaratie politica propusa de USL potrivit prim-ministrul, si nu presedintele, trebuie sa prezinte pozitia Romaniei la lucrarile Consiliului European din 28 iunie. Declaratia nu este insa un act juridic, ea avand doar consecinte politice.