Curtea Constitutionala publica motivarea deciziei in cazul Dan Sova: Senatul atribuie rezultatului votului un alt efect juridic decat cel pe care il prevede Constitutia

T.d. | 19.05.2015

Pe aceeași temă

Curtea Constitutionala a Romaniei a publicat motivarea deciziei data in 6 mai in cazul hotararii Senatului asupra votului dat in 25 martie pe cererea de arestare a lui Dan Sova.

"Curtea constata ca, prin Hotararea nr.32 din 25 martie 2015, Senatul isi fundamenteaza rezultatul votului pe dispozitii legale si regulamentare contrare Constitutiei, care confera acestuia alte efecte juridice decat cele prevazute de Legea fundamentala. Potrivit preambulului hotararii, cererea referitoare la incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan-Coman Sova a primit 79 de voturi 'pentru', 67 de voturi 'contra' si 5 voturi au fost anulate. Retinand in articolul unic neindeplinirea conditiilor cerute de art.24 alin.(4) din Legea nr.96/2006 si de art.173 din Regulamentul propriu, care consacra cvorumul decizional al majoritatii absolute in cazul incuviintarii retinerii si arestarii preventive, Senatul atribuie rezultatului votului un alt efect juridic decat cel pe care il prevede Constitutia. In concluzie, Curtea constata ca hotararea Senatului este neconstitutionala prin raportare la dispozitiile art.1 alin.(5) si art.76 alin.(2) din Constitutie", se arata in motivarea CCR, citata de HotNews.

Saptamana trecuta, vicepresedintele Biroului Permanent al Senatului, senatorul PSD Ioan Chelaru, a declarat ca in opinia sa votul in cazul cererii de retinere si arestare a lui Dan Sova trebuie reluat, ca urmare a deciziei CCR.

"Cred ca drumul de urmat este comisia juridica si in prima saptamana dupa, o sedinta de plen, reluarea votului. Atata timp cat Curtea Constitutionala a declarata intreaga hotarare neconstitutionala asta inseamna ca si votul a fost neconstitutionala. Intreaga procedura trebuie reluata", a spus Chelaru la finalul Biroului Permanent al Senatului.

In urma unei sesizari depuse de PNL, in 6 mai, judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca hotararea Senatului in cazul votului dat in 25 martie pentru solicitarea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii lui Dan Sova este neconstitutionala.

"In ziua de 6 mai 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit. l) din Constitutia Romaniei si al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona sesizarea formulata de un numar de 46 senatori apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal, referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr.32 din 25 martie 2015.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a constatat ca Hotararea Senatului nr.32 din 25 martie 2015, prin care Senatul a constatat ca nu au fost intrunite conditiile cerute de art.24 alin.4 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si de art.173 din Regulamentul Senatului, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva a domnului senator Sova Dan-Coman, este neconstitutionala, intrucat a fost adoptata in temeiul unor dispozitii legale si regulamentare care contraveneau prevederilor art.76 alin.(2) din Constitutie.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Senatului.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”, arata CCR la acel moment.

Tot in 6 mai, Augustin Zegrean, preşedintele CCR, a declarat, inainte de inceperea sedintei, ca legea fundamentala a tarii, Constitutia, este mai presus de orice altă lege. Dacă hotărârea va fi declarată neconstituţională, votul din Senat in cazul Sova ar trebui reluat.

"Noi nu ridicăm imunităţi. Vom da o decizie clară. Noi răspundem la o sesizare - dacă acea hotărâre a Senatului, pe care în sfârşit au publicat-o, e constituţională sau nu. Dacă hotărârea ar fi invalidată, nu ar mai exista o altă hotărâre, deci ar trebui reluat votul", a declarat Zegrean la acel moment.
 

Dan Sova, scapat de arestarea preventiva

Dan Sova a scapat de arestarea preventiva pe 25 martie, existand 79 voturi "pentru", 67  "contra" si 5 voturi anulate, fara a se intruni majoritatea necesara de 85 de optiuni "pentru".

Potrivit regulamentului Senatului aflat in vigoare la acea vreme (art. 173 care a facut obiectul sesizarii senatorilor PNL), hotararile Senatului se aprobau doar daca sunt votate de majoritatea senatorilor, nu de majoritatea senatorilor prezenti la sedinta. Regulamentul a fost modificat saptamana urmatoare acestui vot.

Pe 8 aprilie Curtea Constitutionala, sesizata de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a admis existenta unui conflict de natura juridica intre Ministerul Public - Parchetul de pe Langa Inalta Curte si Senat, "declansat de refuzul Senatului de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in plen" in cazul cererii privind arestarea preventiva a senatorului Dan Sova.

Ca urmare a deciziei CCR, Senatul avea obligatia de a redacta hotararea, de a comunica hotararea si de a o publica in Monitorul Oficial.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22