Pe aceeași temă
Incercarea premierului Victor Ponta de a se dezice de acuzatiile privind plagiatului tezei de doctorat a facut progrese, marti, dupa ce Ordonanta de Urgenta 94/2014 care ii permite sefului Executivului sa renunte la titlul de doctor a primit aviz pozitiv in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor.
Liberalii au criticat din nou actul normativ prin care Ponta vrea sa scape de plagiat.
Astfel, potrivit vicepresedintelui comisiei, Theodor Nicolescu (PNL), initial Ordonanta a fost respinsa, la propunerea sa, insa deputatii PSD din comisie au reluat votul si au avizat favorabil actul.
"Din păcate pentru sistemul legislativ din România, această ordonanţă este neconstituţională şi atunci când legea va fi adoptată, dacă va fi adoptată, noi vom sesiza Curtea Constituţională în privinţa acestor probleme de neconstituţionalitate", a afirmat Nicolescu, potrivit Romania Libera.
Ordonanţa plagiatului
În spiritul tradiţiei guvernelor conduse de Victor Ponta de a schimba Legea Educaţiei prin ordonanţe de urgenţă (OUG), la sfârşitul anului 2014 a mai apărut o OUG prin care premierul îşi va putea retrage titlul de doctor.
Practic, prin ordonanţa de urgenţă 94/2014, s-a adăugat un articol care va permite celor care deţin titluri academice sau ştiinţifice să renunţe la acestea în baza unei simple cereri adresate Ministerului Educaţiei. "Titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice renunţarea la titlul în cauză. În acest caz Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop.
Actul administrativ constatator al titlului ştiinţific se anulează de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renunţare la titlu, precum şi cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului ştiinţific se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice", scrie în Ordonanţă. Astfel, Victor Ponta va putea renunţa de bună voie la titlul de doctor, fără să mai fie nevoie ca retragerea titlului să fie fundamentată pe faptul că lucrarea a fost plagiată.
Universitatea din Bucuresti critica OUG 94
Universitatea din Bucuresti (UB) a criticat initiativa care permite detinatorilor unui titlu stiintific sa renunte la titlu printr-o simpla solicitare catre Ministerul Educatiei. "Universitatea din Bucuresti urmeaza sa se adreseze Avocatului Poporului, care, prin atributiile ce ii sunt conferite, poate sesiza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor", anunta Universitatea, intr-un comunicat de presa emis in 7 ianuarie.
“Posibilitatea renuntarii de catre detinator la un titlu stiintific va genera un precedent ce arunca in derizoriu procesul educational si promoveaza un comportament iresponsabil si lipsit de etica fata de studiile universitare”, mai transmitea UB, la acel moment.
Context
Guvernul Ponta a adoptat pe 29 decembrie 2014 o Ordonanta de Urgenta care stabileste, printre altele, ca persoanele cu titlul stiintific de doctor pot sa renunte fara sa dea explicatii la acest titlu. Aceasta modificare legislativa nu a fost pusa in dezbatere publica, iar publicul a aflat de ea in momentul in care a aparut pe agenda sedintei de guvern, cu putin timp inainte sa fie adoptata.
Posibilitatea ca un doctor sa renunte la titlu a fost introdusa in lege la 2 saptamani dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca renunta la titlul de doctor, desi la acea data nu avea cadru legal pentru asa ceva. UB s-a autosesizat in 2012 cu privire la acuzatiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta. Universitatea a constatat atunci ca seful Executivului a plagiat in teza sa de doctorat sustinuta la Facultatea de Drept. In 16 decembrie 2014, Ponta instiinta Universitatea din Bucuresti ca renunta la titlul de doctor in Drept.
Seful executivului si-a argumentat la acel moment decizia de a renunta la titlu prin faptul ca "de astazi avem un nou Ministru al Educatiei si Cercetarii si imi doresc ca mandatul acestuia sa fie plin de succes in atingerea obiectivelor sale, fara a fi perturbat de o tema care in timp a devenit eminamente politica".
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a anuntat apoi ca a modificat legea astfel incat o persoana sa poata renunta la orice titlu stiintific, fara repercusiuni si fara sa fie nevoie sa-si motiveze gestul. Ministrul a anuntat ca a facut aceasta modificare dupa ce a primit solicitare din partea unei singure persoane.