Deputatii resping Ordonanta 55 privind migratia politica. Alesii care au migrat NU isi pierd mandatele

T.d. | 25.02.2015

Pe aceeași temă

Deputatii au respins, miercuri, Ordonanta care a legalizat traseismul politic, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat initiativa drept neconstitutionala. Totusi, parlamentarii nu i-au sanctionat pe cei care au migrat in baza Ordonantei, astfel ca niciun ales local care a profitat de situatie si s-a repozitionat politic nu isi va pierde mandatul.

Ordonanta 55/2014 a fost respinsa in Camera Deputatilor cu 203 voturi “pentru” respingere, 105 “impotriva” si 22 de abtineri.

Totusi, alesii care au profitat de conditiile create de Ordonanta nu vor fi sanctionati cu pierderea mandatului. In aces sens, PSD a propus un amendament prin care “efectele juridice si politice” se pastreaza.

”Toate efectele juridice, politice sau de altă natură, produse ca urmare a exprimării opţiunii de către persoanele prevăzute la alineatul (1) al articolul unic din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 se păstrează în integralitate”, se arată în amendamentul depus de social-democrati.

Senatul este for decizional in acest caz, Camera fiind prima sesizata.
 

PNL critica decizia

Ce a facut PSD in acest caz este “o golanie politica”, a declarat co-presedintele PNL, Alina Gorghiu, la finalul dezbaterilor din plen. Ea a mai spus ca liberalii isi vor sustine amendamentele si in Senat.

”Este o golănie politică ce s-a întâmplat azi în plen. Nu s-a respectat prin amendamentele PSD şi prin forma finală a legii voinţa electoratului la urne şi se încalcă flagrant o decizie a CCR. PSD să aibă decenţa politică să respecte decizia CCR. În Senat vom face tot posibilul să reglementăm efectele acestei ordonanţe prin care a legalizat traseismul politic prin pierderea mandatului tuturor celor care au ales să se urce în căruţa PSD şi să ignore voinţa electoratului”, a declarat Gorghiu, potrivit Gandul.

De cealalta parte, social-democratul Valeriu Zgonea admite ca Ordonanta este “o greseala”.

”Această ordonanţă a fost o greşeală pentru că arată un comportament pe care-l avem. Arată că nu suntem în stare să ne creem un departament de resurse umane. Problema de fond nu o vom rezolva azi aici. Efectele pe care le produc arată o slăbiciune a clasei politice actuale”, a spus Zgonea.

Totusi, el nu a dorit ca alesii locali care au trecut la alt partid decat cel pentru care au fost votati sa isi piarda mandatul.

”A-i face să-şi piardă mandatul e împotriva legii. Decizia CCR nu ne spune acest lucru, nu ne obligă să luăm doar o decizie şi să le luăm mandatele. Ci spune nu mai repetaţi această greşeală pe viitor. Este rezultatul unei neînţelegeri a noastre cu privire la mandatul pe care îl avem şi până unde ne putem duce”, a adăugat Zgonea.
 

PSD, principalul beneficiar al OUG

In 28 august 2014, guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă numărul 55/2014, care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul.

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migraţia aleşilor locali a fost adoptat în 9 decembrie de plenul Senatului, forul decizional în acest caz, însă a fost contestat la CCR de liderii opoziţiei.

Curtea Constituţională a decis, pe 17 decembrie 2014, că Ordonanţa 55/2014 este neconformă cu Legea Fundamentală.

Tot atunci, magistraţii au declarat că Parlamentul trebuie să decidă care sunt efectele juridice ale deciziei lor şi ce se întâmplă cu aleşii locali care s-au bucurat de efectele acestei legi, cât timp a fost în vigoare.

Partidul care a profitat cel mai mult de pe urma Ordonantei este PSD, social-democratii castigand in cele 45 de zile cat timp a fost activa OUG 55/2014 404 primari si pierzand doar 3.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22