Deputatul PNL Theodor Nicolescu poate fi ARESTAT. Deputatii avizeaza POZITIV cererea DNA in dosarul retrocedarilor ANRP

T.d. | 25.03.2015

Pe aceeași temă

Deputatii au dat aviz pozitiv, miercuri, pentru cererea DNA de retinere si arestare preventiva fata de liberalul Theodor Nicolescu. Deputatul este acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu si una de luare de mita, fiind implicat in dosarul retrocedarilor de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Deputații au avizat, miercuri, cererea DNA de arestare preventivă pentru deputatul PNL Theodor Nicolescu cu 174 voturi ”pentru” şi 99 ”împotrivă”, potrivit Romania Libera.
 

Nicolescu crede in decenta Justitiei

Theodor Nicolescu si-a argumentat cauza, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor.

Vă vorbesc intr un moment negru al existenţei mele, Sunt acuzat pentru că un evaluator a greşit expertiza şi eu, nefiind evaluator, trebuia sa-mi dau seama că nu e în neregulă. Şi acum dacă l-aş lua, nu mi-aş da seama ce e în neregulă cu el”, a declarat Theodor Nicolescu, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor.

Liberalul a continuat: “Aşa cum am declarat, cred în decenţa justiţiei. Lucrurile nu sunt chiar aşa cum se prezintă. Nu am participat la şedinţa comisiei juridice, nu pentru că nu aş fi avut nimic de spus în apărarea mea, ci pentru că n-am vrut să-mi pun colegii într-o situaţie delicată. Laşitatea m-ar fi făcut să merg în Comisia Juridică, să vă implor. Nu vă cer să votaţi într-un anume fel. Eu cred că ceea ce e mai important e ca Parlamentul să dea un vot aşa cum crede că e corect
 

Orban vede o cerere excesiva

Liberalul Ludovic Orban sustine ca Nicolescu este “un om corect”, iar cererea DNA este “excesiva”.

Ca om, Theodor Nicolescu este un om corect şi un bun coleg. Deşi consider că cererea este excesivă, grupul PNL rămâne consecvent poziţiei sale şi anume aceea de a nu împiedica în Parlament înfăptuirea justiţiei. Nu noi, ca parlamentari, trebuie să decidem”, a declarat miercuri Ludovic Orban.

N-are nimeni de câştigat dacă, la adăpostul votului secret, când vedem ce amploare a avut fenomenul corupţiei. Dacă cererea DNA va fi respinsă, va fi numai rezultatul votului majorităţii. Deşi o facem împotriva conştiinţei, cu inima grea, noi vom vota pentru cererea DNA”, mai arata liberalul, potrivit Gandul.
 

Context

În dosarul ANRP, deputatul PNL Theodor Nicolescu a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA pentru săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul si o infractiune de luare de mita. Alte persoane au fost puse sub acuzare în acest dosar, printre care fostul șef al ANI, Horia Georgescu.

Nicolescu a fost vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) in perioada octombrie 2005 - mai 2008.

De asemenea, intre 2006-2007, a fost membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Theodor Nicolescu pentru luare de mita si abuz in serviciu, in dosarul privind despagubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Comisia juridica a Camerei a aprobat luni cererile formulate de DNA, pentru cea de retinere fiind exprimate 14 voturi "pentru", 4 "impotriva" si unul anulat, iar in cazul arestarii preventive - 13 voturi "pentru" si 3 "impotriva".

Nicolescu nu a fost prezent la comisie si nici avocatii sai, Bogdan Ciuca aratand ca acesta a comunicat ca nu vine din "considerente colegiale", avand in vedere ca a facut parte din Comisia juridica. Theodor Nicolescu era vicepresedinte al Comisiei juridice, dar si-a dat demisia din comisie.

CITESTE SI:

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22