Pe aceeași temă
În lungul an electoral pe care îl străbate Turcia, lupta împotriva Statului Islamic este primul test important pe care președintele Erdoğan este nevoit să îl treacă cu abilitate.
Prima criză majoră în vecinătatea apropiată, de la alegerea lui Recep Tayyıp Erdoğan în funcția de șef al statului și de la numirea fostului șef al diplomației, Ahmet Davoutoğlu, în funcția de prim-ministru, lasă Turcia în aceeași dilemă în fața căreia a fost pusă și la intervențiile precedente ale coalițiilor occidentale în Orient: aliată a Vestului, Turcia are frontiere comune cu statele care, de-a lungul timpului, au fost subiectul acțiunilor occidentale. De aici, și dilemele legate de decizia Turciei de a se alătura Vestului într-o luptă directă împotriva Statului Islamic. După o perioadă lungă de ezitare, Turcia a aprobat, la începutul lunii octombrie, legea prin care este autorizată trimiterea de trupe în Siria și Irak. Decizia a fost considerată un semn important al sprijinului pe care Ankara este pregătită să îl dea coaliției occidentale, însă, până acum, Turcia nu a trimis niciun soldat în afara granițelor sale. În condițiile în care raidurile aeriene par să nu fie suficiente pentru a lupta împotriva Statului Islamic, sarcina Turciei pare să fie obligația de a trimite trupe pe teren, deși alte state occidentale s-au arătat mult mai ezitante în această privință. Turcia trebuie, astfel, să cântărească atent deciziile pe care le va lua, fiindcă, dincolo de complexitatea intervenției propriu-zise, situația este mult mai complexă, iar axul central este legat de problema istorică a minorității kurde aflate pe teritoriul statului turc.
De ce este orașul Kobane atât de important pentru kurzii din Turcia? „Căderea orașului Kobane ar putea însemna căderea Kurdistanului“, a spus presei internaționale un tânăr kurd din Turcia. Gândind probabil la fel ca el, potrivit unor rapoarte ale presei, mulți tineri kurzi din Turcia au trecut granița în Siria pentru a se alătura luptei împortiva Statului Islamic, iar, în ultima lună, aproximativ 35 de persoane și-au pierdut viața în Turcia în urma protestelor prin care i se cerea guvernului de la Ankara să intervină pentru a evita ca orașul Kobane să cadă în mâinile Statului Islamic. Aflat la granița dintre Siria și Turcia, Kobane este unul dintre primele orașe care, în 2012, au reușit să îndepărteze trupele lui Bashar al Assad din zonă, formând acolo o enclavă, controlată de PYD, un partid considerat apropiat de PKK, de unde și o parte din temerile Ankarei legate de securitatea sa. În acest context, Turcia a anunțat, încă din 2013, că a demarat negocieri cu liderul PKK, Abdullah Öcalan, aflat în închisoare, iar, imediat, un acord de încetare a focului a fost urmat de anunțul PKK că trupele sale se vor muta din Turcia în nordul Irakului. Printre motive trebuie să se fi numărat, la vremea respectivă, și faptul că procesul de pace demarat în Turcia ar putea aduce liniștea și la frontiera de sud-est, unde Kobane era sub autoritatea kurzilor din PYD. Premierul Davoutoğlu a spus, recent, într-o întâlnire care a avut loc în cadrul procesului de pace cu minoritatea kurdă aflată pe teritoriul Turciei, de ce criza din orașul sirian Kobane nu poate oferi decât două opțiuni. „Fie alegem o atitudine pașnică și unificatoare în această regiune, bazată pe respect reciproc, fie vom rămâne sub influența terorii grupurilor radicale“, a spus premierul Davoutoğlu, potrivit cotidianului turc Hürriyet, explicând că liniile de frontieră nu pot reprezenta o pavăză împotriva problemelor generate de conflicte nici în această regiune, dar nici în Balcani sau Caucaz.
Tabără de refugiaţi din Kobane, pe partea turcă a frontierei; în fundal, oraşul răvăşit de lupte |
Iar Kobane a servit drept proxi în divergențele între Turcia și regimul lui Assad, după cum scriu și analiștii de la Carnegie. Prin urmare, atunci când Ankara a încercat să ajute opoziția din Siria, regimul lui Assad a jucat cartea kurzilor din Siria, iar numeroase atacuri cu bombe au ajuns și în partea turcă. Președintele Erdoğan a spus, recent, că nu va permite niciun transfer de arme de pe teritoriul Turciei către luptătorii kurzi, fiindcă, în opinia sa, „PYD este pentru noi la fel ca PKK. Este o organizație teroristă“. Mai mult, șeful statului turc a argumentat că sursa problemelor din Siria, inclusiv a existenței Statului Islamic, este regimul Assad. Astfel că una dintre cele patru condiții pentru cooperare deplină a Turciei împotriva Statului Islamic este înlăturarea regimului dictatorului sirian. La rândul lor, kurzii din Turcia susțin că eventuala cădere a orașului Kobane ar putea însemna oprirea procesului de pace, însă turcii se tem că Statul Islamic ar fi putut dezvolta rețele subterane în Turcia, iar o eventuală reprimare ar putea genera un lanț de atentate și dezordine interioară.
Într-un asemenea scenariu, calculul electoral pregătit de Ankara, încă de la decizia istorică de a începe procesul de pace cu minoritatea kurdă, ar putea întâmpina erori. Iar pentru lungul an electoral pe care îl parcurge și al cărui ultim test va fi în primăvara anului viitor, când sunt alegerile legislative, deosebit de importante pentru crearea unui sistem prezidențial „turcesc“, susținerea kurzilor turci pentru AKP, limitarea numărului de refugiați care vin din Siria și menținerea Turciei în afara unui conflict în Orientul Mijlociu, ale cărui consecințe sunt greu de prezis, par a fi esențiale. Pe plan internațional, lipsa de predictibilitate în ceea ce privește alăturarea la o intervenție – fapt care nu este o premieră, de altfel – va face Turcia să pară în ochii cancelariilor occidentale un actor pe care nu se pot baza, dar pe care nici nu îl pot înțelege pe deplin. //
CITIȚI ȘI