Pe aceeași temă
Procurorii DNA sustin, in rechizitoriul de trimitere in judecata a Elenei Udrea in dosarul Gala Bute, ca nu existau reguli scrise in privinta mecanismul comisioanelor ilegale de 10% al caror beneficiar ar fi fost aceasta. Udrea era direct resposabila de efectuarea platilor catre diferite firme sau de rezilierea unor contracte cu acestea, intr-o perioada in care au existat taieri importante de fonduri, relateaza Hotnews.
CITITI rechizitoriul procurorilor DNA:
"In perioada 2010 - 2012, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului finanta lucrari publice derulate in cadrul mai multor programe, dintre care cele mai importante erau <Schi in Romania
Din (...) rezulta ca toate aceste programe aveau mai multe trasaturi comune, respectiv:
- societatile comerciale carora le erau atribuite contracte executau lucrarile din surse proprii, dupa care emiteau facturi insotite de situatiile de lucrari catre beneficiari (fie unitati administrativ teritoriale, fie CNI);
- unitatile administrativ teritoriale formulau solicitari de finantare catre minister, respectiv CNI solicita ministerului deschiderea de finantare;
- functionarii din cadrul ministerului verificau legalitatea fiecarei solicitari, dupa care ministrul decidea platile care urmau sa fie efectuate;
- bugetul acopereau doar o parte (aproximativ 20 - 30%) din solicitari, in conditiile in care criza financiara limitase resursele publice disponibile pentru investitii;
- lipsa resurselor a determinat rezilierea unor contracte incheiate sau emiterea de ordine de sistare a lucrarilor;
- decizia de efectuare a platilor sau de reziliere a contractelor apartinea in toate situatiile personal ministrului;
- nu existau reguli scrise, general aplicabile, care sa stabileasca criterii de prioritizare a platilor, printre elementele avute in vedere fiind si afinitatile politice ale administratorilor societatilor comerciale;
- unele solicitari erau admise asa cum fusesera formulate, pentru altele erau reduse sumele aprobate, iar alte solicitari erau respinse;
- existau diferente semnificative intre finantarea unor proiecte similare - unele plati erau finantate la cateva zile de la transmiterea solicitarii, iar altele dupa mai multi ani de la executarea lucrarilor.
In acest context, companiile care executau lucrari depindeau de deciziile inculpatei Udrea Elena Gabriela pentru a recupera cheltuielile efectuate. Intarzierile la decontare puteau atrage incapacitatea de plata a operatorilor economici, in conditiile in care sumele avansate proveneau din credite bancare, iar facturile emise atrageau obligatia de plata a taxei pe valoare adaugata, ceea ce reprezenta un stimulent puternic ca administratorii sa obtina o garantie ca platile se vor efectua la termen.
Astfel, a luat nastere o cutuma in baza careia societatile comerciale care primeau finantari de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului sau de la companii subordonate acestuia transmiteau prin diferiti intermediari apropiati ministrului un procent de 10% din platile incasate pentru a determina aprobarea in termen util a finantarilor. (...)
(...) Compania Nationala de Investitii este organizata sub forma unei societati comerciale cu capital de stat in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Directorul companiei este numit prin ordin al ministrului, iar bugetul este constituit din bugetul ministerului.
Astfel, fiecare program de investitii derulat de CNI avea la baza o lista sinteza, in care erau cuprinse totalitatea solicitarilor de la beneficiari (autoritati publice locale sau centrale). O parte a acestor solicitari era inclusa in lista obiectivelor de investitii, aprobata de catre ordonatorul principal de credite.
Decizia cu privire la obiectivele din lista sinteza care vor fi promovate la finantare apartinea conducerii ministerului, in colaborare cu conducerea CNI, iar in perioada savarsirii faptelor nu exista un cadru normativ care sa prevada criterii de prioritizare a obiectivelor incluse pe lista sinteza.
Datorita restrictiilor bugetare pe fondul crizei economice, in cursul anului 2010 bugetul companiei a fost redus in mod semnificativ comparativ cu anul anterior si s-a dispus rezilierea mai multor contracte, precum si incetarea lucrarilor deja incepute la alte obiective.
Intermediarii prin care erau transmise foloasele materiale catre inculpata Udrea Elena Gabriela
Toate infractiunile de coruptie dare / luare de mita care formeaza obiectul prezentei cauze au fost savarsite prin intermediul colaboratorilor cei mai apropiati de Udrea Elena Gabriela, pe care aceasta ii numise in functii si carora le delegase, formal sau informal, atributia sa o reprezinte in relatia cu tertii.
Aceste persoane, cu o singura exceptie, au indicat-o pe inculpata ca beneficiar final al faptelor de coruptie, sustineri care se coroboreaza cu cele ale inculpatului Gardean Adrian, careia inculpata i-a cerut in mod nemijlocit remiterea unor foloase materiale, precum si cu circuitele financiare care atesta ca o parte din sumele platite intermediarilor ca mita au fost transmise inculpatei direct sau indirect."
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, trimisa in judecata
Elena Udrea a fost trimisa in judecata, ieri, in dosarul Gala Bute. Udrea se afla in arest preventiv din 25 februarie, in 23 martie instanta aproband cererea DNA de prelungire a acestei masuri cu 30 de zile. In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Rudel Obreja, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, Tudor Breazu, administratorul mosiei detinuta de Elena Udrea in comuna Nana si Gheorghe Nastasia. Acum 2 saptamani, Elena Udrea a facut o reclamatie la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO), privind conditiile de detentie
Alaturi de Udrea, in fata instantei au ajuns si fostul ministru Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungu, fostul secretar general in MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu si Dragos Botoroaga.
Fostul ministru Elena Udrea este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului "Gala Bute" de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si respectiv de luare de mita in legatura cu finantarea de catre acelasi minister a mai multor contracte.
Pe de alta parte, procurorii DNA au deschis un nou dosar impotriva Elenei Udrea, disjuns din Gala Bute, in care este acuzata de infractiunea de folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si de spalare de bani, de aceasta ultima infractiune fiind acuzat si Tudor Breazu, unul dintre apropiatii sai, dupa cum rezulta din rechizitoriul prin care fostul ministru al dezvoltarii a fost trimis in judecata.
CITITI SI: Un nou dosar pentru Elena Udrea