Donald Tusk discuta cu Angela Merkel si Francois Hollande prelungirea sanctiunilor contra Rusiei pana la IMPLEMENTAREA TOTALA a acordului de la Minsk

P.c. | 18.03.2015

Pe aceeași temă

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, discuta astazi cu cancelarul german Angela Merkel si cu presedintele Frantei Francois Hollande o propunere ca sanctiunile impotriva Rusiei sa raman in continuare in vigoare pana la implementarea totala a acordului de la Minsk, relateaza Hotnews.

 

Tusk considera ca va castiga sprijinul tuturor celor 28 de lideri din UE la summit-ul de joi in privinta acestei propuneri."Ideea acelei propuneri este de a construi legaturi foarte puternice intre deplina implementare a acordului de la Minsk si sanctiunile care sunt deja in vigoare pana la totala implementare a acordului", a declarat oficialul ce a dorit ca numele sau sa ramana anonim.


Pentru prelungirea sanctiunilor economice si politice impotriva Rusiei e nevoie de unanimitate insa in UE exista si state, ca Ungaria si Slovacia, care nu au o pozitie extrem de dura la adresa Rusiei. Un inalt oficial rus a declarat in urma cu cateva zile ca politica UE fata de Rusia ar fi dictata de tarile baltice, Romania si Polonia.

 

CITITI SI: Rusia muta avioane de lupta langa granitele Lituaniei si Poloniei

 

Tusk: UE va intra in conflict cu Casa Alba daca nu mentine sanctiunile contra Rusiei

 

Donald Tusk a declarat acum cateva zile ca UE va intra intr-un conflict cu Casa Alba daca nu va mentine sanctiunile impotriva Rusiei pana cand Ucraina va prelua controlul asupra granitei cu Rusia. Dusk a mai spus ca sanctiunile impotriva Rusiei nu vor fi ridicate si i-a acuzat pe unii lideri europeni că preferă "concilierea" cu Kremlinul în conflictul din Ucraina şi ca sunt fie naivi fie ipocriti cand il cred pe Putin nevinovat.

 

Tusk a subliniat că prevederile armistiţiului ucrainean încheiat la Minsk luna trecută între Putin şi cancelarul german Angela Merkel este necesar să fie implementate înainte de orice relaxare a sancţiunilor. Înţelegerile de la Minsk prevăd ca Ucraina să recapete controlul asupra frontierelor din est, aflate în prezent pe mâna separatiştilor proruşi. Comentariile sale sugerează că sancţiunile ar putea să rămână în vigoare tot anul acesta, eventual până în cursul anului viitor: "Înţelegerea de la Minsk are sens doar dacă este implementată deplin. O implementare parţială va fi foarte riscantă pentru Ucraina", a insistat el.

 

CITITI SI: Sanctiunile impotriva Federatiei Ruse divid liderii europeni. UE nu reuseste sa atinga un consens in privinta atitudinii fata de Moscova (surse)

 

Tusk a fost intr-o vizita in SUA, săptămâna trecută, iar urmatorul summitul UE, dominat de problema rusă, va avea loc joi şi vineri. Sancţiunile impuse unor bănci şi firme urmează să expire în vară, în cazul în care nu vor fi prelungite prin consensul Celor 28: "Este foarte dificil, pentru că statele membre demonstrează foarte deschis că au puncte de vedere şi interese diferite", a declarat el, denunţând lipsa unei politici comune. "Avem 28 de politici externe diferite", a denunţat preşedintele Consiliului European, adăugând că "nu poate accepta argumentul că trebuie să credem în bunăvoinţa Rusiei". "Când aud că trebuie să avem încredere în bunăvoinţa preşedintelui (rus Valdimir) Putin sau a separatiştilor, ştiu că este vorba fie de naivitate, fie de ipocrizie", a subliniat Tusk.

 

Tusk a catalogat strategia lui Putin ca ostilă în mod direct şi a îndemnat la un răspuns dur."Ştiu - nu este o intuiţie, ci cunosc acest lucru - că politica lui Putin este mult mai simplă decât discuţiile noastre sofisticate. Unicul răspuns eficient la politica clară şi simplă a lui Putin este presiunea. (Politica sa este) pur şi simplu să aibă inamici, să fie mai puternic decât ei, să-i distrugă şi să fie în conflict", a declarat preşedintele Consiliului European.

 

Tusk nu va participa la marcarea a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial la Moscova, pe 9 mai. "O prezenţă la parada militară, mână în mână cu agresorul de astăzi, o persoană care foloseşte arme împotriva civililor din estul Ucrainei? În opinia mea, ca să mă exprim delicat, este prea ambiguu", a declarat preşedintele UE.

 

Liderii Uniunii Europene nu reusesc sa ajunga la un acord privind prelungirea sanctiunilor economice la adresa Rusiei, potrivit unui oficial comunitar. Programate sa expire in Iulie, sanctiunile UE sunt raspunsul dat de Occident la agresiunea ruseasca in Ucraina si Peninsula Crimeea, anexata ilegal si abuziv de Moscova anul trecut.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22