Dosarul retrocedarilor: Elie Vlad Sturdza, nepotul Mariei Mavrocordat, a primit peste 43.000 de hectare de PADURE desi ceruse doar 23.000

P.c. | 15.10.2014

Pe aceeași temă

Elie Vlad Sturdza, nepotul Mariei Mavrocordat, a obtinut prin retrocedare peste 43.000 de hectare de paduri, printr-o hotarare a Tribunalului Covasna. In dosarul retrocedarilor, la DNA Brasov a fost audiat deputatul Ioan Adam, deputatul Viorel Hrebenciuc, sotia lui Adam, judecatoarea Roxana Adam, si judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta. Tot la DNA Brasov a venit, in acelasi scop, senatorul Ilie Sarbu, urmand sa fie adusi la audieri si printul Paul si printesa Lia, relateaza Hotnews.


Procurorii anticoruptie detaliaza, in documente din dosarul retrocedarilor obtinute de agentia Mediafax, cazul unor suprafete de teren - foste mosii detinute in 1913 de Nicolae D. Ghica. Acesta avea atunci in proprietate patru mosii: Comanesti, Palanca, Bratulesti si Agas. Dupa decesul sau, mosiile au revenit celor patru copii ai sai, care au fost deposedati de acestea in 1945.
 

"Calitatea de proprietar deposedat de padure au avut-o exclusiv cei patru copii ai lui Nicolae D. Ghica (Dimitrie, Eugen, Iveta si Neculai). In niciunul dintre dosarele civile ce au urmat nu se gaseste macar un singur act de natura sa contrazica afirmatia de mai sus, din care sa reiasa ca Maria Mavrocordat ar fi fost proprietar de teren forestier in anul 1945", se mentioneaza in documentele citate.

 

Cu toate astea, in 2005, Elie Vlad Sturdza, nepotul Mariei Mavrocordat, a introdus o cerere la Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau, prin care, in calitate de mostenitor acceptant tacit al succesiunii defunctilor Maria Mavrocordat (bunica), Dimitrie N. Ghica (strabunic) si Nicolae D. Ghica (fata de care ar fi stranepot de sora), a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafata de aproximativ 30.000 ha de teren forestier situat in judetul Bacau, care includea si mosiile lui Nicolae D. Ghica.
 

CITITI SI: Ilie SARBU, liderul senatorilor PSD, la DNA Brasov intr-un dosar care vizeaza RETROCEDAREA ILEGALA a unor terenuri. Viorel HREBENCIUC adus la DNA Braşov cu o maşină a JANDARMERIEI

 

Solicitarea a fost respinsa, insa Elie Vlad Sturdza nu a renuntat. Un an mai tarziu, prin mandatarul Gheorghe Paltin Sturdza, descendent si mostenitor al sau, a contestat decizia comisiei si "a formulat cerere de reconstituire in natura a terenurilor forestiere preluate de stat in mod abuziv de la autorul sau Nicolae D. Ghica, decedat in anul 1921, care a devenit proprietarul domeniilor forestiere" respective, dupa cum arata anchetatorii, in aceleasi documente. Elia Vlad Sturdza nu a avut succes nici de aceasta data, astfel ca, la 15 iunie 2006, a facut plangere la Judecatoria Onesti, prin avocatul Ioan Adam (deputat PSD), cerand, in plus fata de cele 30.000 ha solicitate anterior, 11.620 ha din comuna bacauana Dofteana.


Instanta a respins cererea lui Sturdza, motivand ca aceasta nu este sustinuta cu niciun act. Procesul a continuat cu un recurs la Tribunalul Bacau, tot fara succes pentru Elie Vlad Sturdza. In aprilie 2009, Elie Vlad Sturdza a formulat o cerere de revizuire la Judecatoria Sfantu Gheorghe, care a fost, si ea, respinsa. A urmat un nou recurs, la care, in iunie 2010, judecatorii Gabriel Uta, Lorand Ordog si Lidia Moldovanu de la Tribunalul Covasna, a decis rejudecarea cauzei. Judecatoria Sfantu Gheorghe a respins, din nou, actiunea lui Sturdza, acesta a facut o noua cerere de reviziuire, care a fost admisa, la Tribunalul Covansa, de un complet format din Lorand Ordog, Gabriel Uta si Maria Velican.
 

Potrivit documentelor din dosarul retrocedarilor, magistratii au dispus atunci "admiterea recursului si reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 ha teren forestier si 50 ha de teren agricol, inclusiv pentru padurile Dofteana si Beleghet, desi la judecarea revizuirii in fond, Sturdza ceruse numai 23.000 ha", renuntand la Dofteana si Beleghet.
 

CITITI SI: Printul Paul si printesa Lia vizati in DOSARUL RETROCEDARILOR ILEGALE. Cei doi ar fi CUMPARAT INFLUENTA pentru obtinerea mai multor TERENURI

 

Ulterior, Directia Silvica Bacau a formulat o cerere de reviziuire a deciziei Tribunalui Covasna, moment in care, potrivit documente ale anchetatorilor anticoruptie, Gheorghe Sturdza Paltin, prin intermediul lui Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc si Dan Costin Bengescu, a cautat, a insistat "sa-i determine pe reprezentantii Romsilva sa nu mai faca aparari, pentru ca eliberarea titlului de proprietate sa fie cat mai rapida pentru cele 43.227 ha de teren forestier, sau sa renunte la judecata acolo unde deja s-au demarat procesele civile".
 

In dosarul retrocedarilor, la DNA Brasov a fost audiat deputatul Ioan Adam, in acelasi scop fiind adusi deputatul Viorel Hrebenciuc, sotia lui Adam, judecatoarea Roxana Adam, si judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta. Tot la DNA Brasov a venit, in acelasi scop, senatorul Ilie Sarbu, urmand sa fie adusi la audieri si printul Paul si printesa Lia, care, conform unor surse judiciare, ar fi urmarit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orasul Brosteni, judetul Suceava. In acest sens, ar fi fost facute demersuri si s-ar fi incercat "sa se capaciteze Comisia locala de fond funciar Brosteni sa se pronunte favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".


Procurorii au facut, miercuri dimineata, 25 de perchezitii in judetele Brasov, Bacau, Covasna, precum si in Bucuresti. Anchetatorii au descins la tribunalele Brasov si Covasna, la sediile a trei primarii, una dintre acestea fiind cea din localitatea Caiuti din judetul Bacau, si la biroul de avocatura din Brasov al deputatului Ioan Adam.

In acest dosar sunt vizati, pe langa judecatoarea Roxana Adam, si judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta de la Tribunalul Covasna, CSM anuntand ca a incuviintat arestarea preventiva si arestarea la domiciliu a magistratilor.
 

Printre localitatile in care s-ar fi facut retocedarile ilegale de terenuri sunt Comanesti, Palanca, Bratulesti si Doftana, au precizat sursele judiciare.
 

Conform acelorasi surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate pana in prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instantelor.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22