Pe aceeași temă
O reducere a TVA in etape ar putea fi o idee buna, considera Kelemen Hunor. Liderul UDMR arata ca premierul sau ministrul de Finante trebuie sa arate cu cifre exacte ca nu exista risc in privinta masurilor din noul Cod Fiscal.
Intr-o interventie la RFI Romania, Hunor a facut apel la prudenta in ce priveste politica fiscala a tarii, pentru a nu pune in pericol realizarile din ultimii ani.
“Eu cred că se poate gândi la o etapizare în ceea ce priveşte reducerea TVA-ului, de la 24 la 22 sau la 21 şi să vedem dacă bugetul rezistă, dacă veniturile nu scad, dacă se poate fiscaliza o anumită parte a economiei care nu este fiscalizată, prin reducerea TVA-ului, dacă putem într-adevăr să accesăm şi suntem în stare să accesăm fondurile europene pentru investiţii, pentru că aici avem o problemă, noi nu folosim aceste fonduri europene pentru investiţii, atunci putem să trecem la etapa a doua a reducerii TVA-ului", a argumentat liderul UDMR.
Hunor a mai aratat ca premierul Ponta sau ministrul de Finante Teodorovici trebuie sa furnizeze cifre exacte pentru a da incredere in initiativa fiscala propusa:
“Eu nu pot să spun în acest moment că există sau nu există, dar sunt voci, de la guvernatorul Băncii Naţionale până la alţi oameni lucizi, care spun că ar exista totuşi un risc destul de mare, dacă noi reducem brusc TVA-ul cu cinci puncte procentuale, să nu avem veniturile necesare, să crească deficitul bugetar şi aşa mai departe".
Liberalii vor amanarea unor masuri fiscale
Ieri, prim-vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu spunea ca liberalii vor cere PSD sa amane aplicarea unor masuri fiscale, in vederea asigurarii sustenabilitatii noului Cod:
"Noi o să venim cu calculele în faţa colegilor parlamentari şi o să discutăm cu ei care sunt măsurile care pot intra imediat de la 1 ianuarie şi care vor trebui amânate şi cu cât timp vor trebui amânate, astfel încât măsura să fie sustenabilă, pentru că datorită faptului că Guvernul Ponta nu a luat toate măsurile de restructurare a pierderilor din economia românească sau a cheltuielilor inutile din economia românească, nu pot fi aplicate toate de la 1 ianuarie".
"Noi nu ţinem neapărat să fie cum spunem noi TVA-ul. Poate fi oricare din celelalte măsuri amânată sau renunţat temporar la ea, astfel încât să-şi facă efectul celelalte măsuri, să vedem că ajungem să colectăm mai mult pe creşterea bazei de impozitare şi să putem folosi toate măsurile de relaxare fiscală în final", a mai spus Atanasiu.
Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a declarat luni în contextul discuţiilor privind reexaminarea Codului Fiscal că reducerea TVA ar putea fi aplicată în două etape, astfel încât Taxa pe Valoarea Adăugată să fie redusă la 21% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19%, de la 1 iulie 2016.