Ecuatie liberala cu o platforma si mai multe necunoscute

Alexandru Lazescu 20.10.2006

De același autor

Cat de mult va zdruncina platforma lansata duminica la Pitesti de tandemul Theodor Stolojan-Valeriu Stoica actuala conducere PNL? E inca greu de spus, pentru ca, pe de o parte, la varful partidului nu mai exis­ta in prezent practic nici un lider cu o cota publica de credibilitate semnificativa, iar razboiul permanent cu Traian Basescu pare sa fi uzat in principal partidul con­dus de Calin Popescu Tariceanu; insa, pe de alta parte, atunci cand esti la guvernare ai si ce oferi activului de partid pentru a-l impiedica sa se alature proaspetei disidente.

Conducerea PNL a atacat la nivel public ultima ini­tia­tiva cu doua argumente principale. Primul, reiterat apasat de Crin Antonescu si sugerat destul de transparent chiar de primul ministru, e acela ca e nu e vorba de nimic altceva decat de o manevra a lui Traian Basescu in incercarea acestuia de a-si sabota principalul partener din Alianta D.A. O viziune impartasita de altfel si de multi jurnalisti si comentatori politici. Fap­tul ca Theodor Stolojan este in prezent consilier pre­zi­den­tial, pozitie pe care o va parasi insa probabil cat de curand, si ca grupul de sustinere militeaza fara rezerve pentru un proiect de coagulare a fortelor de dreapta, ceea ce presupune in mod necesar in cele din ur­ma si o fuziune cu Partidul Democrat, sunt in opinia lor dovezi concludente ca lucrurile chiar asa stau. Al doi­lea argument e acela ca asistam doar la incercarea unor frustrati de a destabiliza partidul, motiv pentru care, spun cei in cauza, explica si de ce analiza critica fa­cuta de Theodor Stolojan prestatiei premierului Calin Popescu Tariceanu a sunat aproape ca o motiune de cen­zura inaintata de opozitie.

Cele doua directii de atac majore au fost in mod previzibil completate de multe alte acuze si reprosuri: nici sala de la Pitesti in care s-a facut lansarea nu e in re­gula (pentru ca apartine unei universitati!?), nici Stolojan nu e de fapt deloc liberal (desi, de exemplu, in ca­zul lui Teodor Melescanu, actualmente vicepresedinte PNL, dar si fost ministru de Externe PDSR, astfel de in­terogatii nu au loc!), ca Stolojan nici macar nu stie ce e aceea o platforma. O tactica complementara e aceea de a trimite initiativa in derizoriu. Primul ministru a ti­nut, de pilda, sa spuna ca i se pare o pierdere de timp sa comenteze "niste critici penibile".

Numai ca, in ciuda detasarii afisate de Norica Nico­lai, de Crin Antonescu sau de Ludovic Orban, care au do­rit sa transmita mesajul ca, iata, e bine ca l-am dat afara pe Theodor Stolojan, decizie la care foarte probabil trebuie sa se astepte si Valeriu Stoica in aceasta sap­tamana, in realitate, ultima platforma provoaca des­tu­la ingrijorare la varful PNL. Altfel nu s-ar fi obosit liderii acestuia sa transmita in culise mesajul ca oricine este vazut in preajma initiatorilor va fi imediat exclus.

Dar sa ne intoarcem la argumentele avansate de cri­ticii platformei. Valeriu Stoica a lansat ideea coa­gu­la­rii fortelor de dreapta intr-o structura unitara drept obiectiv politic strategic al liberalilor cu multa vreme in­a­­inte ca Traian Basescu sa devina presedinte. Din doua motive: acela de a contrabalansa PSD, care, in ciu­da conflictelor interne, continua sa ramana un mare partid de stanga, si pentru a evita competitia interna ine­renta in interiorul oricarei aliante, oricat de bine pusa la punct, asa cum se intampla si acum cu aceea din­tre PNL si PD.

Sigur ca presedintele nu poate decat sa priveasca cu simpatie un demers care merge catre o constructie politica care i-ar permite, pe de o parte, sa scape de cativa dintre cei mai importanti adversari ai sai grupati in jurul actualului prim-ministru, iar pe de alta, sa se poata baza pe un sprijin politic consistent la momentul ur­matoarelor alegeri prezidentiale. Dar cine il cunoaste pe Valeriu Stoica stie ca fostul presedinte liberal si prin­ci­palul strateg al noii platforme nu a jucat niciodata in registru minor. Asa ca, desi in mod previzibil el conteaza pe sprijinul Cotrocenilor pentru a-si transpune in practica viziunea politica, nu ar accepta niciodata sa joace rolul de pion in acest joc. Oricum, sprijinul lui Ba­sescu nu e nicidecum garantat, lucru de care foarte pro­babil si Valeriu Stoica, si Theodor Stolojan sunt con­stienti. Chiar daca pe moment presedintelui ii convin orice evolutii care ii slabesc pe adversarii sai din PNL, o intelegere la un moment dat cu Tariceanu si sacrifica­rea disidentilor nu poate fi cu totul exclusa. Momentul critic va fi acela in care vor demara demersurile pentru con­structia unui pol de dreapta, pentru ca, atunci, acceptarea de catre PD a dialogului cu sprijinitorii platfor­mei ar arunca in aer Alianta D.A.

Desi o parte dintre liderii majori ai PNL acrediteaza ideea ca formarea unui puternic pol de dreapta care sa il sprijine pe Traian Basescu la urmatoarele alegeri pre­zidentiale ar fi o tragedie pentru liberali si chiar pen­tru tara, nu inseamna deloc ca aceasta perspectiva e larg impartasita dincolo de cercul de activisti ai partidu­lui care au beneficiat direct de pe urma preluarii sefiei Executivului de catre Calin Popescu Tariceanu. Ultimii vor fi loiali pana la capat actualei conduceri care le-a oferit pozitiile de demnitate publica si privilegiile obis­nuit asociate apartenentei la o formatiune politica afla­ta la guvernare, lucruri in mod ironic posibile doar pen­tru ca Valeriu Stoica si Theodor Stolojan au promo­vat ideea Aliantei PNL-PD, careia i s-au opus vehement la acea vreme si Ludovic Orban, si Crin Antonescu, si Dinu Patriciu, si, cu jumatate de gura, chiar si ac­tualul premier, iar Traian Basescu a castigat pre­zi­den­tialele. Altii insa, cei marginalizati in teritoriu sau cei care incep sa-si puna problema ca declinul PNL ii va afecta direct la viitoarele alegeri vor incepe sa o ia in serios. Nu pe fata, cei mai multi, pentru a nu risca mania centrului. Virusul noii platforme va lucra insa in in­teriorul PNL si sunt posibile si evolutii surprinzatoare, mai ales in cazul unor situatii de criza.

Daca se va ajunge sau nu la o masa critica in stare sa conduca la rasturnarea actualei conduceri a parti­dului e prematur de estimat. E drept, nu e foarte proba­bil ca acest lucru sa se intample. Momentul adevarului va veni insa la alegeri, anticipate sau la termen. Pentru ca se poate intampla altceva. Platforma are sanse bune sa atraga personalitati de orientare liberala din Bu­curesti si mai ales din tara, profund dezamagite de mediocritatea generalizata promovata de un partid teo­retic de elita, atat la nivelul conducerii filialelor, cat si al celor numiti pe criterii aproape exclusiv clientelare in functii importante de demnitate publica. In acest caz, o componenta liberala puternica, care se va regasi in­­tr-o forma sau alta intr-o structura de dreapta consistenta, va da credibilitate sporita acesteia si va crea pro­bleme grave unui PNL, care s-ar putea sa ajunga sa se lupte din greu pentru a nu rata la viitoarele alegeri intrarea in parlament.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22