De același autor

Deşi n-a ieşit din registrul minor, dezbaterea s-a mai înviorat puţin, măcar şi pentru că a pus capăt intoxicării lansate de jurnaliştii cu stat de plată sau la Blaga, sau la Vântu şi Voiculescu, sau la tustrei. Am aflat aşadar, chiar din gura lui Băsescu, că tot pe mâna lui Boc merge, chiar dacă ideea cu mărirea numărului de delegaţi la Congres i-a aparţinut. Asta pentru că este de dorit o competiţie fair-play, tocmai ca să nu se spună că Blaga va pierde din cauza manipulărilor. Am aflat, ei şi? În continuare, putem face aceleaşi analize, repetitive până la plictiseală, de ce preşedintele îl susţine pe Boc, şi nu pe Blaga, acest autorecomandat „partener vertical, şi nu slugă“. Dar interesează asta pe cineva, altfel decât la nivel de coterie politică? Este important pentru evoluţia viitoare a PDL? Spun că nu şi că lupta, aşa cum arată ea, nu transcende graniţa de interes a partidului. Singurul lucru care poate fi de interes naţional este dacă Boc va fi sau nu înlocuit cu un tehnocrat / independent. Mai exact, dacă Boc va respecta înţelegerea şi îşi va da demisia din funcţia de premier. Şi cine va fi cel care îl va înlocui.
Repet ceea ce am mai spus şi mi s-a confirmat după lectura celor două moţiuni: cu Boc sau Blaga, PDL va rămâne ceea ce a devenit după alegeri – un partid pesedizat, incapabil fie şi de o minimă reformă internă. Admit însă că, avându-l pe Boc preşedinte de partid, există, cel puţin teoretic, garanţia că PDL nu se va opune, nici în parlament, nici făţiş, prin declaraţii à la Blaga, viitoarelor măsuri ale unui alt premier. Care sper să meargă cu reformele până la capăt. Dar altfel? Moţiunile lui Blaga şi Boc, deşi ultima mai coerentă şi mai bine susţinută la nivel doctrinar (doar e scrisă de Valeriu Stoica!), sunt extrem de asemănătoare la nivel de propuneri şi proiecte. Excepţie fac obsesiile individuale: Blaga - disciplină, Boc - recunoaşterea meritelor guvernării. Ambele îşi doresc, cum altfel?, o Românie modernă şi prosperă, cu o fiscalitate mai relaxată, o protecţie socială bine ţintită, locuri de muncă, educaţie competitivă, absorbţia fondurilor europene, investiţii etc. Pe scurt, o Românie roz-bonbon, care nu diferă de la unul la altul decât la nivelul detaliilor şi stilisticii.
Problemele grave care afectează credibilitatea PDL şi care sunt printre motivele dezamăgirii propriului electorat: politizarea, integritatea, afacerile cu statul, lipsa competenţelor, corupţia sunt pasate. Niciuna dintre moţiuni nu a preluat nimic, dar chiar nimic, din propunerile (cei 35 de paşi) avansate de Macovei, Preda şi Voinescu. Şi nu vorbesc doar despre lucrurile „radicale“, cum ar fi eliminarea din partid a celor care fac naveta la sediul DNA şi la tribunal, care sunt în conflict de interese, deşi reacţia PE în cazul Severin ar fi trebuit să-i convingă că prezumţia de nevinovăţie nu are legătură cu responsabilitatea politică şi morală. Mai mult, niciunul dintre candidaţi nu a dat vreun semn că în viitor intenţionează să pună partidul pe şinele acestei reforme şi au îngropat orice dezbatere despre propunerile celor trei. În atari condiţii, mi-e pur şi simplu indiferent cine câştigă, Boc sau Blaga.
Nu îmi este însă indiferent dacă în locul lui Boc la guvern vine un alt prim-ministru. Unul care să ducă reformele până la capăt, într-o formă mai radicală şi mai decisă, care să nu împartă bani în campanie şi să fie deconectat de la clientelă, care să aibă o viziune proprie, şi nu impusă, despre relansarea economică. Şi care să nu fie mânat permanent de la spate de preşedinte. Restul e gargară. Doar asta este de interes naţional şi, până la urmă, ar fi şi singura şansă a PDL.
Asta şi Antonescu. În următorii doi ani, electoratul liberal are timp suficient să se lămurească asupra „revoluţiei bunului simţ“, pe care o impune, cu o încăpăţânare şi într-un ritm debusolant candidatul la prezidenţiale Antonescu. Dincolo de fapte – colaborarea cu securistul Felix, abdicarea de la orice principii liberale şi morale, obsesia maladivă anti-Băsescu, chiulul şi lenea –, la fel de grăitoare sunt justificările şi argumentele. Articolul din Adevărul nu face, în final, decât să confirme lucruri de notorietate publică, probate cu procentul absenteismului. Reacţia lui Antonescu este însă stupefiantă: „calitatea de parlamentar e o demnitate publică, nu un serviciu“. Adică, în mintea sa, Antonescu chiar este convins că, demnitar fiind, este plătit din banii publici ca să nu se ducă la serviciu, ceea ce, nu-i aşa, este sub standardul său. El nu face parte din categoria joasă a amărăştenilor, care semnează statul de plată şi iau bani pentru ceea ce prestează. El e demnitar, e în stratosferă şi naţia recunoscătoare ar trebui să-l voteze doar pentru că ne bucură cu excepţionala-i existenţă. Antonescu sfidează, i se pare firesc să trimită şoferul cu maşina Senatului să-i facă cumpărături, să-i ducă-aducă fata de la şcoală. Nici nu catadicseşte să ia în calcul chestiunea.
Dar, desigur, inegalabilul Antonescu este victima „serviciilor“, a campanilor duse de „jurnaliştii portocalii“. E convins că totul e complot băsescian şi, mai nou, patrician, menit să-l discrediteze pe el, un „om harnic, dedicat“, care munceşte foarte mult şi face „risipă de efort într-un mod pe care i-l pontează doar alegătorii“. Când munceşte? Ne explică doamna Zoe Petre: „noaptea“, aşa cum îi şade bine unui intelectual şi cum ştie dânsa că făcea încă de pe când era mic într-ale politicii şi studiului.
Într-un singur punct are dreptate Antonescu: de „pontat“ îl pontează, deocamdată, electoratul liberal, care mai foloseşte şi alte unităţi de măsură, are alte deziderate decât lenea şi gura mare. Pentru electoratul pesedist însă, Antonescu poate fi un model, are o ocupaţie plătită regeşte care nu implică altă responsabilitate decât să presteze la televizor şi pentru care nu dă socoteală nimănui. Indiferent însă de orientare sau de lipsa ei, nimănui nu-i place să fie luat drept prost, să fie dispreţuit. Până la alegeri mai sunt doi ani, iar de ceva timp Antonescu lucrează tot mai aplicat în favoarea PDL. Aşa-zisul oratorism, verbul, ţâfna spontană se întorc împotriva lui, au devenit o nouă limbă de lemn. Iar sondajele sunt etnobotanicele care îl ţin treaz noaptea, atunci când munceşte pentru patrie şi popor. Paradoxal, contează mai puţin pentru PDL dacă îl are şef pe Boc sau
pe Blaga, cât ca Antonescu s-o ţină tot aşa. //
Citeste si despre: Crin Antonescu, PNL, USL, PDL, electorat liberal.
Comentarii 22
nicolae - 04-22-2011
Mi se pare ca are mentalitatea ACTIVISTULUI DE PARTID COMUNIST , care doar ,conduce sedinte de partid ,pe unde este invitat pentru sedinta lunara de partid , da replici unpr prosti la TV,cu o superioritate ,, a unuia a tot stiutor ”iar moderatorii ,cu grija sa nu-l deranjeze ,pe rand ii iauscamele de pe unarul sau ,obosit de povara partidului ,sub care leneveste ,cu urdori la ochi.Asa il vad pe Antonescu ,, golin interior ,lpsit de continut si substanta ” nu merita atentie in ciuda unora care sa foteaza ,facandu-se ca nu vad .
Răspundenanu - 04-21-2011
DOAMNA PORA,DE LA INCEPUT V-AM APRECIAT INTELIGENTA SI OBIECTIVITATEA! DE CE ACUM DORITI SA DATI CU PICIORUL DREPT IN GALEATA CU LAPTE! MERGETI LA TELEVIZIUNEA LUI VANTU SI CRITICATI PDL-UL!AVETI O TEHNICA,SPUNETI O PROPOZITIE CRITICA LA ADRESA RTV SI 3 LA ADRESA GUVERNULUI! TREZITI-VA PENTRU CA VETI PIERDE MULTI TRADITIONALI CITITORI!
Răspundevanghelle - 04-21-2011
@9-ce cautati pe aici? ramineti la cotidianul, tricolorul, can-can, irealitatea si restul cu reporteri frumosi.
Răspundecristi - 04-21-2011
Care este ultima dezbatere parlamentară care să se fi lăsat cu ceva efecte pozitive, care să fi însemnat ceva? Nu alea cu asumări de răspundere şi moţiunile de cenzură corespunzătoare la care puterea îşi obligă parlamentarii să stea în bănci. Parlamentul nu a mai lucrat deloc în ultimul timp, şi nu din cauza opoziţiei. Aşa că absenţa dlui. Antonescu e de-a dreptul justificată, mai ales că a fost şi este foarte activ în rest. Şi mai clar: slujba de politician nu e una de genul celor la care se lucrează după o sirenă care sună când se schimbă tura. Dl. Băsescu n-are decât să îşi pună el sirenă la Cotroceni care să sune la 7 şi la 23 şi să semneze la intrare şi ieşire, că tot se lăuda că lucrează 16 ore pe zi. Ăsta e populism dublu rafinat, 75% vol. În legătură cu securismul lui Voiculescu: nu dau doi bani pe dosarele CNSAS în ţara în care un fost reprezentant comercial într-o ţară "inamică" şi omul care ţinea contabilitatea securităţii nu au dosare. Asta nu e o acuză la adresa lui Băsescu sau Stolojan, pur şi simplu nu mai contează. A trecut destul timp de atunci ca să putem judeca oamenii politici după ce au făcut după 1989, informaţii clare şi sigure, nu nişte dosare prăfuite şi absolut sigur cenzurate şi manipulate. De ex., judecând cariera administrativă a dlui. Băsescu la min. Transporturilor, primăria Bucureştiului şi preşedinţie pot afirma cu absolută siguranţă că e o nulitate, bun numai de gură. Mai am o veste teribil de proastă pentru dna. Pora: majoritatea românilor nu e interesată de jocurile politice şi votează după cum e mulţumită sau nu de condiţiile proprii de trai. E vorba de acei foarte mulţi care citesc numai pagina sportivă în ziare şi se uită numai la filme şi mondenităţi la TV, dar votează. În 2008 şi 2009 PDL a obţinut scoruri bune pentru că Băsescu a fost asociat cu "trăitul bine" din anii anteriori. Acest gen de alegător e practic imposibil de manipulat fără a cheltui sume enorme, şi nu contează absolut deloc ce părere are dna. Pora (sau eu) despre Antonescu şi Ponta. Aşa că zbaterea portocaliilor e amuzantă... o să piardă oricum, indiferent ce fac.
Răspundemihailstanciu - 04-20-2011
"gentlemanii"noului bun simt antonescian revin la misoginismul de mahala pe care l-au folosit si impotriva dnei Udrea in campania hazlie proreferendum pe care acum nu-l mai vor;acum se dezlantuie impotriva dnei Pora.De la "sluga"la aluzii psihiatrice."Puternice"argumente,nu-i asa,numai ca nu se refera la textul editorialului,ci la la persoana editorialistului.Nu aveti nimic de spus despre ce scrie"sluga" despre Antonescu?Poate faceti o crosreferinta cu cele spuse de Marius Oprea in RL. Pacat ca un detasament de postaci a fost repartizat si forumului 22
Răspundestancu - 04-20-2011
De fapt, pt ca tacamul sa fie complet, Crin Antonescu nici n-a castigat in alegerile parlamentare. In colegiul in care a candidat el, pe primul loc,la mare distanta, a iesit Ionut Popescu. Crin a intrat in parlament de pe locul 2,prin redistribuire !
Răspundeam vorbit - 04-20-2011
am langa mine o galeata de resturi si sint pregatit sa o folosesc in argumentare, din lipsa de timp si capacitate de argumentare ma voi limita la esenta mea, galeata.
Răspundedixi - 04-20-2011
...exista una lume care prin natura comentariilor dovedesc ca sunt 'subtiri' in cuget si gandire...in rest, s-auzim de bine si SARBATORI FERICITE tuturor crestinilor.
Răspundepetrus21 - 04-20-2011
Din anul 2004 pana in prezent, coruptia a prosperat, sistemul mafiot si ticalosit s-a dezvoltat, iar astazi si-a dat mana intr-o armonie perfecta cu incompetenta profesionala a celor care ne conduc pentru a produce un dezastru pe care vor sa il prezinte ca fiind reforma si modernizarea statului.
RăspundePremosa - 04-20-2011
Dragut ca nu mi se publica comentariile precedente. Il asteptam pe Voiculescu cu o suspendare, pt ca numai asa vom scapa de Basescu si acoloitii sai gen Pora.
RăspundeEu cu cine Votez? - 04-20-2011
Spuneti-mi un nume de roman care sa nu fie nici ca Basescu, nici ca Antonescu, nici ca Ponta, nici ca Nastase sau Iliescu, nici ca Emil Constantinescu, nici ca V.Ciorbea, nici ca Geoana , si-l voi vota cu amandoua mainile in 2014.
RăspundeSEBI - 04-20-2011
pe d-na Pora o apreciez ca tine piept oricui, dar cu argumente si profesionalism ,nu cu populism ieftin de antena3 sau realitatea. Intotdeauna a pus punctul pe "i" indiferent de partid, d-na pora vrea sa sublinieze faptul ca oricine vine la putere in Romania v-a face acelasi lucru : imbogatirea proprie. Chiar daca PDL a facut la fel ca PSD si PNL macar a pornit niste reforme in Romania, ceilalti nu au facut nimic, ne-au imbogatit pe buletinul nostru (adica am cumparat in rate)
Răspundescience fiction - 04-20-2011
si tot in realitatea stiintifico-fantastica a modului natural romanesc orice sef sau persoana in pozitie de decizie considera normal sa abuzeze de pozitie si in acelasi timp de cei din jur. astfel ca d-l Antonescu considera total inimaginabil ca pozitia de parlamentar nu este nimic altceva decat pozitia de angajat al statului si de fapt angajat, slujitor al alegatorilor. si pentru ca realitatea cealalta, a legii, nu are sprijinitori daca nu sunt implicate si puternice interese economice - cazul bizarelor interferente in guvernare ale justitiei - nu exista nimic care sa il poata aduce cu picioarele pe pamant. Poate vre-un grup naiv-reformist sa se mai apropie de astfel de probleme, dar slabe sanse, pentru ca naivitatea lor se localizeaza in alt domeniu de aplicare, si nu sunt deloc dezinteresati material.
Răspundescience fiction - 04-20-2011
In Romania exista doua realitati paralele, amandoua foarte puternice ca substanta, dar fara a exista totusi un echilibru de forte. Si asta de la cel mai inalt nivel al structurilor statului pana la nivelul omului de rand. Una dintre realitati este realitatea formala a legilor, atat cele scrise cat si cele nescrise, de ordin moral sau legate de bun simt, si o alta realitate, mult mai viguroasa, fiind de fapt modul de fi natural romanesc. In realitatea asta paralela reforma naiv-morala nu are si nu va avea niciodata sanse de reusita, in aceasta realitate ministrul Botis este un afacerist onest care a favorizat in mod firesc un ONG locat in propria casa, si guvernantii in frunte cu Boc au construit o schema de compensare a reducerilor salariale impuse de criza dincolo de cadrul legal. Mesajul de baza ar fi totusi pentru reformistii naivi : obiectivele dvs. nu trebuie sa se reduca la sanctionarea morala a celor acuzati de diverse infractiuni, ci trebuie sa adreseze in primul rand faptele care constituie intr-un fel sau altul abateri de la legile scrise sau nescrise. Ministrul Botis nu este mai vinovat decat atat de multi alti parlamentari care detin contracte cu firme de stat sau institutii ale statului prin firme in care participa. Faptul de a fi acuzat nu constituie o vina in sine, pentru a fi sanctionata, ci faptul ca gestioneaza afaceri incorecte este ceea ce trebuie sanctionat. Si atunci toti cei in situatii similare trebuie sa constituie tinte ale actiunilor dvs. (Bineinteles, raspunsul este ceva de genul "Ei, nici chiar asa, noi vrem doar ceva imagine in presa, nu vrem sa adresam o problema reala !").
RăspundeSincer - 04-19-2011
imi vine sa vars cand vad fata lui pora, aceasta sluga basesciana....in rest...RESPECT USL, RESPECT VOICULESCU
RăspundeEugen - 04-19-2011
Trebuie spus ca exista o mare asemanare intre Crinutz Antonescu si junge Adolf: amandoi hraniti numai cu ura (unul fata de Basescu, celalat fata de evrei), profesional ZERO (unul un muzeograf si profesoras anonim, slab la limbi straine, altul un pictor ratat), mincinosi, obraznici, superficiali; totusi cu o mare diferenta: la discurs unul (care oare ?), nu e instare sa spuna decat glumite si platitudini, provenite dintr-o cultura indoielnica. Oare un astfel de pigmeu ne va reprezenta la NATO si UE ca Presedinte ?
Răspunderodica popescu - 04-19-2011
Doamna Pora, de ce nu va inmatriculati la PDL? ar fi mai cinstit ... Si mai lasati-l in pace pe Crin ... Daca e asa modest in toate, de ce ii acordati atata atentie? Talentul si obiectivitatea Dvs. de jurnalist merita alte intrebuintari ( vezi mai sus ).
RăspundeDavid - 04-19-2011
Pe dumneata te suspectez de "obsesie maladiva" anti-moguli, in general, si anti-Voiculescu, in special. Scriitorul de articole de presa care favorizeaza pe cineva (Basescu, in acest caz) in dauna altcuiva (moguli, USL, orice opozant al lui Traian) nu se poate numi jurnalist!
RăspundeSigismund Freund - 04-19-2011
Articolul asta pare a fi scris de un "fanatic Basescu+PD-L" (mai mult "fanatic Basescu" decat PD-L). Sau, poate, chiar este scris de un "fanatic Basescu+PD-L"! In orice caz lectura este mult mai interesanta (d.p.d.v. pur profesional) pentru un psihiatru decat pentru un vizitator al site-ului "22".
Răspundemisu jamie - 04-19-2011
Cu un PDL care isi doseste si el membrii cu probleme in justitie sau cu bube de morala si trafic de inbfluenta (Botis este doar cea mai recenta fapta de arme), un PNL noctambul si cantonat doar in studio la Antena3, stai si te intrebi ce mai e de votat pe dreapta esichierului politic. Sa nu se bucure PSD degeaba, cei de dreapta nu-l vor vota oricum. Ne indreptam spre recordul absolut de absenteism.
RăspundeMARIA - 04-19-2011
Sa mai speram inca, nu se poate sa alegem pdl, pentru ca al nostru Crin e ofilit prematur. L-am considerat pe Crin doar "un iepure" de sacrificiu, pana cand magicianul ( Iliescu?! Patriciu?! ) scoate asul din maneca. Noroc ca mai apare vanatorul, care "trage" bine... Un Paste fericit Andreea, iti spun si tie ce tot i-am spus si Rodicai: apare si soarele nostru candva.
RăspundeDan B. - 04-19-2011
Un articol cuprinzator si obiectiv as putea spune la prima vedere.Felicitari sincere.Nu inteleg de ce totusi accentul cade pe Antonescu in cele din urma ca o concluzie la guvernarea descrisa in nuditatea ei precum si ca o paralela la alegerile din PDL???
Răspunde