Pe aceeași temă
Elena Udrea a scris, pe contul sau de Facebook, ca este de acord cu propunerea facuta de procurorul Gheorghe Muscalu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care a cerut sa li se interzica persoanelor aflate sub control judiciar sa mai comunice public informatii legate de dosarele in care sunt acuzate. Udrea considera insa ca este absolut necesar ca nici acuzarea sa nu mai faca publice informatii din dosar.
"Ieri, in sedinta CSM, a fost facuta o propunere interesanta. Domnul procuror Gheorghe Muscalu este de parere ca persoana aflata sub control judiciar nu ar trebui sa aiba voie sa comunice public legat de cauza in care este acuzat. Desi ideea a venit ca urmare a situatiei create in cazul meu, declar ca sunt total de acord! Dar, pentru ca scopul de a nu fi afectat actul justitiei sa fie atins, ar trebui ca aceeasi interdictie sa o aiba si acuzatorul", a scris Elena Udrea,
Procurorul Gheorghe Muscalu, membru CSM, a declarat joi, in plenul CSM, ca este nevoie de o modificare a Codului de procedura penala cu privire la controlul judiciar, pentru a se interzice persoanelor fata de care s-a dispus aceasta masura sa faca afirmatii publice, potrivit Agerpres.
Muscalul a facut referire la cazul Elena Udrea, pentru a exemplifica ce se intampla in absenta acestor modificari. Muscalu a afirmat ca ar trebui sa se discute in comisiile din CSM despre modificarea legislatiei referitoare la masura controlului judiciar si sa existe o interdictie a suspectilor de a face afirmatii in spatiul public prin intermediul presei si al altor mijloace de comunicare, precum retelele de socializare. El a subliniat faptul ca respectivele persoane transmit mesaje celorlalti inculpati sau parti din dosar.
Elena Udrea a replicat insa vineri ca "intr-un dosar penal exista doua parti care trebuie sa aiba tratament egal: acuzarea si apararea"."Daca acuzarea se face in mod public, atunci si apararea trebuie sa poata raspunde public. Deci, ar fi corect sa nu mai vedem comunicate oficiale ori documente din dosare date 'pe surse' din partea anchetatorilor, care au rolul de a construi perceptia publica de vinovatie a celui acuzat, inainte ca o instanta sa se pronunte. Mai ales ca 'perceptia publica' este un argument al acuzarii invocat adeseori in fata judecatorilor", a comentat Udrea.