Plagiatorii sunt protejați de Consiliul Național de Etică. Din nou, cazul Ramona Lile

În zece ani, Ramona Lile a devenit profesor și rector. Și nu oricum, ci prin relațiile sale din PSD, sub protecția directă a doamnei ministru Andronescu.

Brindusa Armanca 26.11.2019

De același autor

În 16 noiembrie 2016, Revista „22” a înregistrat cu nr. 9145 la Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) o sesizare pentru investigarea celor 12 plagiate comise de Ramona Lile, rector la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, despre care revista a scris abundent. Sesizarea cuprindea toate dovezile încărcate în 2017 pe platforma CNECSDTI (http://cne. ancs.ro/forum/showthred. php?tid=267) de funcționarii Ministerului Cercetării. În 2017, redacția a cerut să i se comunice stadiul sesizării prin solicitarea 80/20.09.2017. Răspunsul a fost că sesizarea „a fost înaintată spre analiză şi soluţionare membrilor CNECSDTI”. Au trecut trei ani, organismul a trecut de la Ministerul Educației la Ministerul Cercetării și viceversa, dar nimic nu s-a mișcat, în afară de Ramona Lile care candidează, pe lângă lege, pentru al treilea mandat de rector.

Anchetele revistei, publicate în articolele Rectorul Ramona Lile, doctor în copiat, Ramona Lile și managementul plagiatului, Plagiatele Ramonei Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, în vizorul CNATDCU, Cooperativa de plagiat Lile, Plagiatul-virus exportat în Mexic și Venezuela, Refuzată la Cluj, plagiatoarea Ramona Lile vrea să se abiliteze în Franța creionează tabloul dezolant al unei cariere construite pe impostură. Plagiatele depuse la organismul care „veghează” la etica universitară, plus unul deja sancționat în 2012 prin retragerea unei lucrări copiate (Raport final nr. 945/05.09.2012 privind sesizările nr. 574/21.05.2012 și 770/06.06.2012), indică dimensiunea contrafacerii. Dacă nu a pățit mai mult, absolventa de inginerie alimentară a continuat cu o abilitare suspectă în domeniul comunicării la Universitatea „Paul Valery” Montpellier 3. Mai exact, a luat lucrarea cu care nu a reușit să se abiliteze la Universitatea Tehnică din Cluj tot din motive de copiat – Ingineria sistemelor complexe. Opţionalitate şi flexibilitate ca soluţie proactivă de management a incertitudinii – și a răsucit-o spre comunicare, domeniu în care nu are nicio competență, cu titlul Optionalité et flexibilité. Integration des strategies proactives pour gerer l’incertitude de la communication dans les systemes socio-techniques complexes. De precizat că Ramona Lile nu știe franceza, deși și-a trecut-o în CV, lucru atestat de ancheta pornită la Universitatea Montpellier 3. Dar cum nici cu engleza nu se descurcă, se pune sub un mare semn de întrebare abilitarea din Franța.

Doamna Lile și-a început cariera prin a fi secretara universității pe care acum o conduce. În zece ani, a devenit profesor și rector. Și nu oricum, ci prin relațiile sale din PSD, sub protecția directă a doamnei ministru Andronescu și a secretarului de stat, Gigel Paraschiv, dar cunoscând bine și tabla împărțirii. Așa se explică de ce, anul acesta, Adrian Năstase a primit titlul de Doctor Honoris Causa la UAV Arad, de ce în campania pentru prezidențiale un banner gigant al Vioricăi Dăncilă trona în aulă, iar întrunirile de partid sunt găzduite în instituție. La tabloul imposturii trebuie adăugată poziția de membră în Comisia de inginerie industrială și management din CNATDCU, organism național pus să verifice corectitudinea lucrărilor de doctorat și abilitările. „Conexiunea politică cu ministrul de atunci, Valentin Popa-PSD, explică de ce e lupul paznic la stână”, argumenta Revista „22” în aprilie 2019.

P.S.: având o experiență directă cu UAV Arad, am fost invitată să primesc la Gala Excelenței o diplomă. Am refuzat cu această motivație: „Mă văd nevoită să declin invitația de a primi la Gala Excelenței din 26 noiembrie 2019 o Diplomă de apreciere a activității mele ca profesor de jurnalism. În primul rând, pentru că e un gest formal, impus de CCM pe universitate, așadar un gest repetitiv, fără consistență. În al doilea rând, fiindcă, într-o universitate condusă de un rector sancționat pentru un plagiat și suspect de altele 12, aprecierea competenței reprezintă cel mult o ironie. Doamna rector Lile a reușit în câțiva ani să instaleze impostura la rang de «excelență» și să doboare în prăpastie potențialul unei instituții academice tinere. Absența oricărei reacții etice, tăcerea corpului profesoral în fața imposturii, a plagiatului, a cifrelor și CVurilor aranjate reprezintă un simptom al feudalizării universității: o universitate târâtă în afaceri politice noroioase în acord cu culoarea politică purpurie a doamnei rector, o universitate care i-a dat condamnatului Adrian Năstase titlul de Doctor Honoris Causa și care afișează în Aulă bannere uriașe cu figura candidatei Dăncilă în plină campanie electorală. Cea mai mică grijă pare a fi studentul, care, demobilizat, se mulțumește adesea să primească ușor o diplomă. În acest context, mă consider, totuși, norocoasă: satisfacțiile le am din relația consistentă cu studenții mei, cu care am avut mereu un dialog de nivel cademic și o comunicare umană emoționantă. Universitatea «Aurel Vlaicu» din Arad se află în fața unor alegeri (devansate!) pentru funcția de rector, de data aceasta cu un singur candidat: Ramona Lile, care vrea al treilea mandat, interzis de o lege dejucată prin tertipuri. Nimeni nu mai îndrăznește să o concureze, de teama unor represalii executate mereu cu mâna altora. Până la noul mandat, doamna rector își continuă, pe banii universității, itinerariile exotice prin țări ca Mexic, Venezuela, Brazilia, Vietnam, Indonezia și altele, cu beneficii necunoscute și cheltuieli mari, care vor trebui explicate cândva. Acestea sunt doar câteva dintre argumentele care mă determină să nu accept gesticulația festivistă menită să dea impresia de succes și performanță. Aș gira un mare fake news, adică tocmai ce îi învăț pe studenții de la Jurnalism să combată!”. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22