Pe aceeași temă
Eugen Teodorovici, ministrul de Finante, a declarat, la Antena 3, ca scaderea TVA la alimente va duce la o scadere a pretului acestora si la o crestere a puterii de cumparare a romanilor. Ministrul a mai declarat ca ANAF nu va mai inchide firme care sunt prinse cu nereguli pentru prima oara, relateaza ziare.com
"Va fi o crestere a puterii de cumparare. Evident, aceasta scadere a TVA la 9% va duce catre acest lucru, o scadere a preturilor la raft undeva intre 10-12% cel putin", a declarat ministrul Finantelor, la Antena3.
Ministrul a subliniat faptul ca aceasta masura fiscala nu va afecta pensiile si salariile: "Tot ce inseamna pensii, ce inseamna salarii nu vor fi in niciun fel afectate. Orice masura pe care Guvernul o ia fie in sensul de relaxare fiscala, fie in alta zona, nu va afecta cu absolut nimic ceea ce inseamna salarii, pensii sau partea de investitii".
Teodorescu considera ca reducerea TVA-ului va fi compensata de o colectare mai buna in primul trimestru, iar reducerea TVA-ului la alimente va creste PIB-ul cu pana la 0,6% pana la sfarsitul anului.
Guvernul a estimat vor exista incasari suplimentare ale Fiscului, de 5,5 miliarde lei, in acest an. In 2016, ANAF ar urma sa incaseze venituri suplimentare de 14 miliarde de lei, iar in perioada 2017-2019 de 18 miliarde de lei.
Victor Ponta, prim ministrul Romaniei, a anuntaT, marti, Ca guvernul va scadea TVA la 9%, prin ordonanta de urgenta, de la 1 iunie 2015, la alimente, bauturi nealcoolice si la serviciile de alimentatie publica. Ponta a mai precizat ca, de la 1 ianuarie 2016, guvernul intentioneaza sa scada TVA general la 20%, de la 24% cat este in prezent.
ANAF trebuie sa verifice aplicarea legii, nu sa sperie
Ministrul a mai afirmat ca ANAF nu va mai inchide firmele daca acestea se afla la prima incalcare a Codului Fiscal, abia la a doua abatare fiind sanctionate cu amenzi si cu inchiderea activitatii pentru o luna de zile: "Tin foarte mult sa avem o metodologie foarte clar stabilita si transparenta de asantionare a firmelor care fac obiectul controlului in timpul unei luni de zile, pentru ca astazi, din pacate, acest lucru nu exista. De mai multe ori, acelasi agent economic este controlat de Fisc, ceea ce nu este corect. In timpul unei luni, trebuie sa avem foarte clar, in esantionul firmelor verificate, un procent din fiecare categorie de firme - mari, mijlocii si mici - egal cu ponderea pe care acestea o reprezinta in totalul de companii, la nivel national. O alta parte a acestui esantion trebuie sa fie compusa din firmele care vor ramane pe o lista neagra, care au avut o prima abatere", a spus Teodorovici, citat de ziare.com
"Fiscul nu trebuie sa fie ceva ce sperie, ci ceva ce vine si verifica modul de aplicare a legii... nu un fel de bau-bau", a mai spus ministrul.
ANAF a inchis peste 232 de firme in martie, stabilind un prejudiciu de 100 de milioane de euro.