Pe aceeași temă
O ancheta realizata de Euronews descrie aspiratiile Romaniei de a intra in spatiul Schengen si problemele pe care le are cu refugiatii care incearca sa traverseze ilegal teritoriul sau, in drumul lor spre Europa de Vest. Reportajul prezinta eforturile facute de Romania pentru securizarea frotierelor Europei, precizandu-se ca, dacă va intra în spatiul Schengen, România va atrage si mai mulţi imigranţi, relateaza Gandul
Ancheta prezinta o situatie noua cu care se confrunta Romania in ultimul timp: mici bărci pline cu refugiaţi din Siria traversează Marea Neagra, venind din din Turcia si îndreptându-se către Europa de Vest. Adeseori, refugiatii platesc mii de euro celor care le promit ca ii vor ajuta sa ajunga in Europa.
Pentru ei România este poarta de intrare in Europa, departe de războiul sau sărăcia din propriile lor ţări, mulţi riscandu-si viaţa ca să ajunga în tarile occidentale.
Refugiati descoperiti de politisti in Marea Neagra
Imigranţii ilegali sunt descoperiti cu ajutorul centrului de supraveghere a frontierelor din portul Constanţa. „Nimeni nu poate intra pe teritoriul UE nedetectat, pentru că avem echipament foarte bun şi eficient – cu el putem detecta ambarcaţiuni mai mici de 20 de metri, de la o distanţă de 12 mile marine”, a spus Mădălina Zamfir, de la Garda de Coastă.
Refugiatii din Siria descoperiti pe mare sunt adăpostiti într-un centru pentru solicitanţii de azil din Galati, finanţat de UE. Ei nu vor să rămână în România, ci să ajungă în Europa de Vest.
Poliţia de Frontieră din Bucureşti lucrează cu echipamente sofisticate furnizate de compania franco-germană EADS, printr-un contract atribuit cu ani în urmă, fără licitaţie, existand suspiciuni de corupţie a oficialilor români care au semnat acest contract.
Comisia Europeană sustine că România este pregătită tehnic să adere la Schengen, însă ţări precum Franţa, Germania sau Olanda se opun acestei aderari.
Ca multi alti cetateni romani, poliţiştii de frontieră sunt frustraţi din cauza acestei situatii: "Facem o treabă bună la frontieră. Şi au fost investiţi foarte mulţi bani pentru securizarea frontierelor externe ale EU. Banii contribuabililor europeni şi români”, spune Liviu Marius Galoş, directorul adjunct al Poliţiei de Frontieră.
CITESTE SI:
-
Victor Negrescu despre aderarea Romaniei la Schengen: A devenit un camp de lupta politica
-
Angela Merkel despre aderarea Romaniei la Schengen: Nu pot sa afirm nimic acum