Explicatiile AMBASADELOR pentru ESECUL organizarii alegerilor in DIASPORA. MAE, sub tirul ACUZATIILOR

P.c. | 18.11.2014

Pe aceeași temă

Caracteristica principala a alegerilor prezidentiale din acest an va ramane faptul că zeci de mii de români din străinătate au aşteptat cu orele în frig pentru a vota şi, în unele cazuri, au fost loviţi cu bastoanele sau împrăştiaţi cu gaze lacrimogene de forţele de ordine, chemate în ajutor de reprezentanţii diplomatici ai României. Ambasadele din tarile in care au fost probleme la votare au dat diferite explicatii acestor probleme, relateaza Romania Libera.

 

Ambasada României în Spania

 

 Ambasada României în Spania a transmis printr-un comunicat ca: “La aproape toate cele 38 de secții de votare din Spania toți cetățenii care s-au prezentat au reușit să voteze până la momentul închiderii. Excepțiile s-au înregistrat la Coslada, Castellon de la Plana și la Valencia, unde, la momentul închiderii, au rămas în afara secției cetățeni care, din păcate, nu au putut să voteze. La Castellon de la Plana și Valencia s-au înregistrat situații în care a fost necesară prezența Poliției spaniole la închiderea secțiilor.“

 

Oamenii au însă destule reproşuri ale autorităților române din Spania. Liviu Tomina, care a fost implicat în procesul de vot, spune că la Barcelona, „în primul tur au fost vreo 2000 de votanți, iar duminică au reușit să voteze 4600 și nu au ajuns la urne 1000. Cererea noastră la BEC pentru prelungirea orei de vot a fost respinsă. Astfel încât, la ora 21.00 i-am înghesuit pe toți în consulat și au reușit să mai voteze o parte important dintre cei care stăteau afară. S-a votat mai bine exclusiv pentru că noi cei din secția de vot ne-am mobilizat mai bine. De asemenea, am urmărit să scurtăm timpul alocat fiecărui votant”. La Castellon, unde există o foarte mare comunitate de români, lucrurile au avut o evoluţie dramatică. Firma de pază a consulatului românesc, într-un exces de zel, a folosit gaze lacrimogene în jurul prânzului. Seara, însă, au avut loc momente de mare intensitate. Pe la 20:40, a ieșit consulul să spună că au cerut la BEC prelungirea orei de vot dar lumea era deja înfuriată, nu a acceptat explicațiile, l-au îmbrâncit și au luat cu asalt consulatul”, spune Liviu. Manifestanțíi s-au calmat doar după ce au văzut la televizor că șansele lui Iohannis să câștige sunt mari.

 

Mădălina spune că la Alcala de Henanes, în apropiere de Madrid “în general, toată lumea a zis că s-a votat mai bine, dar asta a însemnat oricum trei ore de stat la coadă minim. A fost la fel de penibil ca și în 2 noiembrie, având în vedere că, după cum comenta o prietenă care a votat foarte greu la Torrejón de Ardoz, localitate aflată la la 5 km de Alcalá, primarul lor a cerut de trei ori și s-a oferit să găzduiască o sectie de votare dar Ambasada României nu a fost de acord. În Torrejón locuiesc câteva mii de români”.

 

Ambasada României în Italia

 

La secția din Torino, mai mulți români au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce forțele de ordine italiene au făcut uz de gaze lacrimogene pentru a împrăștia sutele de persoane adunate în fața consulatului. "E război la Torino! Au dat cu gaze jandarmii! Stat român, ruşine!" scria pe Facebook consilierul local din Verbania, Adrian Chifu, despre asaltul forțelor de ordine asupra românilor nervoși că nu își puteau exprima dreptul la vot. Alți martori au postat fotografii cu oameni care își acopereau fețele, încercând să scape de usturimea gazului.

 

Despre astfel de incidente reprezentanții ambasadei României la Roma aleg să păstreze tăcerea. Vă sfătuiesc să vă adresați MAE, că ei au informațiile centralizate pentru toată Italia. Misiunile diplomatice au acționat în baza cadrului legal, o misiune diplomatică nu poate să depășească reglementările. Nu se pot lăsa porțile deschise la o secție de votare mai mult decât este prevăzut în lege,” ne-a transmis atașatul de presă din ambasadă, Ovidiu Pufu.

 

CITITI SI: PREZIDENTIALE TUR II in PRESA GERMANA: Cu periuta de dinti la alegerea Presedintelui. Romanilor din DIASPORA le este ingreunat votul

 

Acesta a explicat că forțele de ordine nu au acționat în baza instrucțiunileor consulatului, ci în funcție de realitatea din teren. Forțele de ordine din țara gazdă au obligația de a asigura securitatea unei misiuni diplomatice, în acest caz s-a suprapus cu o secție de votare. Punctual, în situația de la Torino, nu am competența să vă spun mai multe, cei în măsură sunt cei de la consulat de la Torino,“ explică atașatul de presă. Reprezentanții Consulatului nu au oferit însă explicații, arătând spre Ministerul Afacerilor Externe, instituție care nu a răspuns solicitării României libere până la închiderea ediției.

 

Potrivit ambasadorului, la CG Torino au fost propuse, printre altele, doua sectii de votare, dar si altele in Regiunea Piemonte care ar fi redus din fluxul de votanti al singurei sectii aprobate in sediul CG Torino, propuneri respinse la Bucuresti.
 

Dana Constantinescu subliniaza ca "In calitate de ambasador al Romaniei in Italia am tot respectul pentru dreptul de vot al cetatenilor romani din Italia, iar efortul nostru organizatoric a permis votul in Italia a peste 95.000 de romani in ciuda limitarilor existente. Insa din pacate, suntem criticati pe nedrept pentru aspecte care nu tin de competenta noastra: in zona de competenta in care a organizat procesul de votare, Ambasada Romaniei a propus organizarea a 22 de sectii de votare din care au fost aprobate de la Bucuresti doar 12."

 

Ambasadorul Romaniei la Roma aminteste ca misiunile diplomatice si consulare "nu au niciun fel de competenta in reglementarea cadrului legal privind organizarea alegerilor in strainatate - numarul de sectii de votare, ora de inchidere a acestora sau desemnarea membrilor comisiilor electorale - elemente care au generat cele mai aprinse polemici. Misiunile diplomatice si consulare au exclusiv competente logistice, punand in practica instructiunile venite de la Bucuresti."
 

Dana Constantinescu explica si faptul ca, potrivit cadrului legal in baza caruia functioneaza comisiile din cadrul sectiilor de votare din strainatatea, presedintele sectiei de votare, care este angajat MAE, precum si membrii sectiei de votare, care sunt de regula cetateni romani din tara-gazda, nu pot decide "sub nicio forma" prelungirea orarului de vot, aceasta fiind decizia exclusiva a Biroului Electoral pentru Strainatate. Ambasadorul roman adauga ca "Un alt aspect foarte important este acela ca membrii sectiilor de votare au fost propusi de partidele politice, iar atunci cand acestia au ales sa absenteze, propunerile misiunilor diplomatice de inlocuire a acestora cu personal calificat nu au fost aprobate de BES."

 

Dana Constantinescu face referire si la interventia fortelor de ordine italiene, care in unele cazuri au intervenit cu gaze lacrimogene pentru a ii imprastia pe romanii care protestau din cauza ca nu au apucat sa voteze pana la ora inchiderii sectiilor, cu toate ca statusera la coada ore intregi: "In ceea ce priveste fortele de ordine italiene, acestea au obligatia de a asigura securitatea unei misiuni diplomatice sau sectii de votare, si isi reconfigureaza dispozitivul in baza propriilor evaluari. Aceste evaluari au fost influentate, din informatiile transmise de la Consulatul General Torino, de faptul ca au fost ocupate in mod violent spatii cu alta destinatie decat cea de spatii de votare."

 

Dana Constantinescu incheie spunand ca presedintii si membrii sectiilor de votare, "in ciuda efortului extraordinar pe care l-au depus, s-au aflat in situatii de tensiune timp de 20 de ore, procesand in sectiile din orasele mari in medie circa 2900 de votanti, ceea ce se traduce prin 7 votanti la fiecare 2 minute. Acesti oameni au fost in permanenta sub presiune, iar adesea amenintati si chiar agresati fizic." In aceste conditii, spune ambasadorul Romaniei, dezbaterea publica pe acest subiect "trebuie sa ia in considerare efortul deosebit al unor persoane care nu sunt responsabile pentru deficientele reale ale votului in strainatate".

 

Ambasada Romaniei in Franta

 

Capitala Franţei este un alt exemplu unde forţele de ordine locale au folosit gaze lacrimogene împotriva românilor care protestau că nu au putut să voteze. Avem alte imperative în acest moment, nu putem să vă răspundeți în timp așa de scurt, “ ne-au transmis iniţial oficiali ai ambasadei, când le-am solicitat un punct de vedere despre evenimentele de duminică. Apoi au revenit cu o recomandare: “In condițiile unei comunicări centralizate la nivelul MAE pe subiectul alegerilor, vă rog să transmiteți solicitarea dumneavoastră către Biroul de presă al MAE.“

În Franța au votat mai mulți oameni doar pentru că cei din secțiile de votare s-au mobilizat și au asigurat o fluență bună la vot. “S-a votat aproape dublu față de primul tur, iar cei din secțiile de votare au fost niște eroi, aproape că nu s-au ridicat de la birouri”, ne-a precizat un martor.

 

Situatia din Germania

 

La Munchen, unde oamenii s-au strâns pentru a vota încă de sâmbătă după-masă, au existat momente dramatice.Lumea a venit cu noaptea în cap. S-a stat la coadă între 9 și 10 ore. Mulți dintre cei care au venit după prânz au stat câteva ore și apoi au abandonat. Apoi, în timp ce se stătea la cozi interminabile, a apărut poliția și jandarmii. Oameni în toată firea plângeau. Iar oficialii s-au baricadat în Consulat ca la război. Ce să înțélegem? Că trebuie să fie poliție ca să păzească câteva mii de oameni care îngheață câte 10 ore în frig. Dar de ce așa o imagine amenințătoare în fața consulatului?”, ne-a spus Mădălina care a petrecut noaptea de sâmbătă în frig alături de alți tineri pentru a vota la Munchen.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22