Pe aceeași temă
Moscova investeste masiv in masinaria de propaganda. Administratia de la Kremlin a pregatit o alocare de fonduri de 643 de milioane de euro, in 2015, in vederea sprijinirii institutiilor mass media proruse, potrivit publicatiei EUObserver, citata de Mediafax.
Informatia a fost facuta publica de presedintele Putin in cadrul unui semnar al unui institut rusesc de studii .
Potrivit sursei citate, fondurile pe care Kremlinul le va aloca sustinerii presei fidele Rusiei se ridica la 36 de miliarde de ruble, adica 643 de milioane de euro.
Occidentul a sesizat o intensificare a propagandei rusesti in spatiul euro-atlantic, in special dupa declansarea crizei din estul separatist al Ucrainei.
Moscova isi activeaza propaganda
La inceputul lunii decembrie 2014, aparea informatia potrivit careia un nou site devenise activ in mediul online romanesc: RussiaToday.ro. Site-ul are alte elemente de identitate vizuala decat site-urile RT – considerat a fi unul dintre principalele instrumente de propaganda ale Kremlinului pe plan international - ce folosesc principalele limbi de circulatie internationala.
Potriviti descrierii prezentate, site-ul este "un proiect editorial independent al carui scop este schimbarea perceptiei publice fata de Rusia din Rusia este o amenintare pentru Romania in Rusia este o oportunitate pentru Romania". Pe site se precizeaza ca "pasii urmatori vor fi print si TV".
In septembrie 2014, DailyBusiness.ro scria ca Dan Musetoiu, fost director in cadrul The Money Channel si unul dintre cei care semneaza pe RussiaToday.ro, a cerut la OSIM inregistrarea brandului "Russia Today". Intrebat atunci de site-ul citat daca proiectul va fi in colaborare cu televiziunea rusa, el a spus ca nu poate da mai multe detalii.
La mai putin de o luna, in ianuarie 2015, agentiile de stiri transmiteau informatii despre intentia grupului media rusesc Sputnik, controlat de Kremlin, sa deschida birouri la Bucuresti si Chisinau.
Rusia a anunţat pe 10 noiembrie 2014 lansarea unui nou serviciu multimedia internaţional, Sputnik, finanţat de stat, care are drept obiectiv lupta împotriva "propagandei agresive" a Occidentului şi să ofere o "interpretare alternativă" evenimentelor din lume, după cum relata la momentul respectiv AFP.
Grupul media Sputnik face parte din Rossiya Segodnya, care, în 2013, a încorporat agenţia de presă de stat RIA Novosti şi reţeaua de radio Voice of Russia, potrivit relatărilor din presa internaţională.
Reţeaua de radio Sputnik va opera în 30 de limbi străine din anul 2015, va transmite peste 800 de ore de conţinut pe zi, iar conţinutul va fi produs în 130 de oraşe din 34 de ţări din lume.
Fiecare centru de informaţii al Sputnik va avea între 30 şi 80 de angajaţi, în timp ce o echipă extinsă de 100 de persoane va lucra în biroul din Kiev al grupului media.
"Cea mai mare parte a conţinutului (Sputnik, n.r.) va fi realizat la nivel local, de jurnalişti locali, ţinându-se cont de dezbaterile locale şi de solicitările audienţei locale", declara, la lansarea Sputnik, Dmitry Kiselyov, directorul general al grupului de media.
Autorităţile de la Moscova plănuiesc investiţii masive în dezvoltarea media în 2015, la nivel mondial. Astfel, televiziunea Russia Today a fost bugetată cu o sumă de 400 de milioane de dolari, iar o sumă de 170 de milioane de dolari va fi investită în Rossiya Segodnya, agenţia de ştiri de stat din Rusia, care include grupul Sputnik.
Ulterior, intr-o comunicare transmisa redactiei revistei22, Departamentul de Comunicare al Russia Today transmitea ca: "Bugetul nostru pe 2015 este de 13,85 miliarde de ruble, adică aproximativ 220 milioane de dolari, nu 400 de milioane de dolari, aşa cum se afirmă în articol. De asemenea, bugetul combinat al Rossya Segodnya/Sputnik este de aproximativ 93 de milioane de dolari, nu 170” .
Sputnik News va avea centre regionale în capitale majore, precum Beijing, Washington şi Cairo, dar şi birouri în diferite alte oraşe din lume, precum Berlin, Londra, Paris, Kiev, Istanbul, dar şi Bucureşti şi Chişinău.
De altfel, potrivit site-ului oficial al Sputnik News, acest grup multimedia de ştiri are în plan să producă din 2015 conţinut în 30 de limbi, între care se numără şi limba română.
În prezent, Sputnik News are versiuni în opt limbi, între care engleză, abhază, belarusă, germană, spaniolă şi chineză.
De altfel, in februarie 2015 aparea informatia potrivit careia redactia in limba romana a Vocii Rusiei isi inchidea activitatea.
“Redactia in limba romana a Vocii Rusiei si-a incetat activitatea”, se arata intr-un mesaj postat pe site-ul publicatiei.
Anuntul arata ca Vocea Rusiei isi suspenda activitatea si in online – site si Facebook -, motivand decizia “in contextul reorganizarii activitatii institutiei”.