Pe aceeași temă
Intr-o telegrama semnata de catre ambasadorul american la Bucuresti din acel moment, Nicholas Taubman adresata adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried, care urma sa vina intr-o vizita oficiala in Romania. Din telegrama rezulta clar ca a fost scrisa de Ambasadorul Nicholas Taubman:
"Cand veti ajunge saptamana viitoare, Romania va fi in mijlocul unei suspendari de 30 de zile fara precedent a presedintelui Basescu. Un referendum national care va decide soarta sa va fi tinut pe 19 martie si poate sa aduca noi surprize in aceasta telenovela; sansele mari sunt ca el sa revina la conducere, poate chiar cu o larga majoritate. Cu toate acestea, evolutiile politice din urmatoarele saptamani si luni vor avea un impact direct si vor decide daca Bucurestiul va ramane un model de partener a Statelor Unite in Europa - inclusiv in "noul NATO" - sau isi va domoli aspiratiile geopolitice si se va concentra asupra aspectelor economice pe termen scurt ale unui stat membru UE mediocru", scrie in telegrama Nocholas Taubman.
"In timp ce Primul Ministru Tariceanu si liderul opozitiei Geoana, impreuna cu aliatii lor din vechea garda post-comunisa, se grabesc in perioada de suspendare sa-i ia presedintelui ultimele puteri, si interesele noastre pot fi afectate. Sunt semne care indica cresterea influentei oligarhilor influentati de Rusia pe probleme de politica energetica si energetica; dand inapoi in lupta anticoruptie si o derapare din ce in ce mai rapida a politicilor euro-centrice", mai apare scris in telegrama.
"Sunt trei riscuri care pot avea un impact asupra intereselor noastre cheie, inclusiv viitoarea achizitie a Romaniei de avioane de lupta de noua generatie si privatizarea unei uzine auto importante pentru care doi constructori americani se bat", mai scrie Taubman in telegrama.
"Presedintele interimar Vacaroiu si-a asumat un rol de gestionar. Cu toate acestea, absenta unui Basescu pro-american din CSAT lasa loc producerii de actiuni daunatoare, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tariceanu de a retrage trupele romanesti din Irak pana la finalul anului", se mai precizeaza in document.
"Noua echipa a lui Tariceanu se pare ca e decisa sa rastoarne multe din deciziile fostei administratii. Ministrul Apararii Melescanu, de exemplu, a declarat ca analizeaza <toate posibilitatile> pentru un inlocuitor in cazul avioanelor MiG 21. Anterior, Presedintele Basescu si altii ne-au spus ca exista doar o singura cale - si anume incheierea unui acord pentru modele Lockheed-Martin F-16 si F-35, care are putea ajuta la cimentarea, pentru deceniile ce vor veni, a viitoarei interoperabilitati intre fortele romane si cele americane", mai scrie Taubman.
"De asemenea, este ingrijoratoare marirea influentei oligarhilor din Romania si rolul lor ca unealta a intereselor Rusesti (...) Alt semn al ambitiilor crescande ale Rusiei include si vanzarea uzinei Daewoo din Craiova. Doua companii americane, Ford si GM, sunt interesate sa cumpere compania. Incompetenta brocratica guvernului au intarziat procesul de privatizare", mai scrie Taubman care aminteste de interesul manifestat de oligarhul rus Oleg Deripaska de a cumpara uzina Craiova.
In finalul telegramei adresate adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried, ambasadorul Taubman scrie: "Mesajul nostru este inteles. Comentariile mele publice despre impactul crizei politice asupra reputatiei Romaniei si nevoia de a juca dupa reguli democratice au fost receptate. Decizia de a suspenda vizita lui geoana in Statele Unite i-a atras atentia si a captat si atentia altor persoane. (...) Trebuie sa continuam sa gasim echilibrul necesar intre a ne asigura interlocutorii ca suntem seriosi in ceea ce priveste un parteneriat pe termen lung, care depaseste personalitatile politice si a le spune in fata unde gresesc si nu reusesc sa confirme sau sa puna in pericol interesele noastre comune (...) Puteti (n.r. Dan Fried) sa faceti multe sa consolidati cele trei directii ale noastre: Politica din Romania nu ar trebui sa submineze interesele noastre strategice; Romanii trebuie sa joace urmand regulile democratice daca vor sa fie partenerii nostri apropiati; Romania nu poate sa stagneze sau sa dea inapoi in lupta anticoruptie si in eforturile sale de a intari legea".