Pe aceeași temă
Oana Vasilescu, fost membru in Comisia pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, a fost retinuta, luni seara, in dosarul in care este cercetata Alina Bica, privind despagubirile pentru un teren supraevaluat din Bucuresti. Si fosta sefa a ANRP, Crinuta Dumitrean, ar fi fost retinuta de procurori, luni seara, potrivit unor surse judiciare. Totodata, DNA a anuntat ca a pus in miscare actiunea penala fata de deputatul Catalin Teodorescu si va cere Camerei Deputatilor aviz de retinere si arestare. Catalin Teodorescu este suspectat de abuz in serviciu, potrivit Romania Libera.
Fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, ar fi fost reținută de procurori, luni seara, spun surse judiciare. Ea este acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în dosarul retrocedărilor ilegale în care fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost arestată preventiv.
Procurorii DNA vor cere Camerei Deputaților aviz pentru reținerea și arestarea parlamentarului Cătălin Teodorescu, mai arata sursa citata.
Oana Vasilescu, fostă membră a Comsiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, a fost reținută, luni seară, în dosarul în care este cercetată Alina Bica, pentru despăgubirile privind un teren supraevaluat.
Ea a fost adusă cu mandat la sediul DNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirile.
Oana Vasilescu este suspectată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Procurorii pot formula propunere de arestare preventivă şi pentru Oana Vasilescu, aceasta urmând să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Anchetatorii au pus în mişcare acţiunea penală faţă de Oana Vasilescu pe 20 noiembrie, dar nu i-au putut aduce la cunoştinţă învinuirile, întrucât era plecată din ţară.
Procurorii DNA continuă audierile în dosarul de corupţie al fostului şef al DIICOT Alina Bica, ei mai luând luni declaraţii de la deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu şi de la fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, ambii foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.
În acest dosar, fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost arestată preventiv, sâmbătă dimineaţă, printr-o decizie luată de instanţa supremă. Bica este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Şefa DIICOT era atunci secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al comisieri din ANRP care a aprobat despăgubirile.
Aceeaşi măsură preventivă a fost luată pentru Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, şi ei, din comisia care a acordat despăgubirile, şi cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nuţiu. Cei trei sunt acuzaţi tot de abuz în serviciu.
Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.
În acelaşi dosar este urmărit penal, pentru abuz în serviciu, deputatul UDMR Marko Attila, şi el membru al comisiei care a acordat despăgubirile, procurorii DNA cerând Camerei Deputaţilor aviz pentru arestarea acestuia.
De abuz în serviciu este acuzat şi un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar.
Bica a demisionat de la DIICOT si din magistratura
Alina Bica, arestata in dosarul unei retrocedari ilegale in care prejudiciul, potrivit procurorilor, este de peste 60 de milioane de euro, si-a dat demisia de la sefia DIICOT, dar si din functia de magistrat, sambata.
Conducerea Parchetului General a confirmat pentru Agerpres ca Alina Bica i-a inaintat procurorului general Tiberiu Nitu demisia din functia de procuror al DIICOT si de sef al structurii DIICOT.
Alina Bica a fost numita in fruntea DIICOT in mai 2013.
Alina Bica a primit mandat de arestare preventiva, pentru 30 de zile, sambata dimineata, de la instanta suprema, in dosarul de coruptie in care este cercetata pentru abuz in serviciu, dupa despagubirea acordata pentru un teren supraevaluat din Capitala de o comisie de la ANRP din care procurorul a facut parte. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu este definitiva si poate fi contestata la aceeasi instanta.
Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despăgubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar.
Gheorghe Stelian, susţin anchetatorii, ar fi împărţit cu alţi trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro - prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat.
Stelian este cunoscut pentru mai multe afaceri cu imobiliare. De la el ar fi cumpărat Elena Udrea, în 2006, un teren în zona Floreasca din Bucureşti, pentru a construi locuinţe. Totodată, Udrea a mai cumpărat un teren pe malul lacului Griviţa, tot pentru un proiect imobiliar, după ce a făcut un credit de 3,3 milioane de euro la BRD. Ulterior, Udrea a vândut terenul şi creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri al lui Stelian.
CITESTE SI: