Pe aceeași temă
DNA a dispus masura controlului judiciar pentru 60 de zile fata de George Scutaru. Procurorii DNA il acuza pe fostul consilier prezidential de complicitate la luare de mita si spalare de bani, fapte presupus comise in mandatul de deputat.
Procurorii sustin ca, in cursul anului 2008, George Scutaru ar fi primit 170.000 de euro, suma provenita dintr-o presupusa spaga de 1 milion de euro, despre care Scutaru ar fi stiut. Primita “in numerar”, suma ar fi fost disimulata prin incheierea de contracte de publicitate, de fapt fiind folosita in campania electorala din 2008, arata anchetatorii.
Denuntatorul, in acest caz, ar fi chiar fostul sef al Consiliului Judetean (CJ) Buzau, Cristine Bigiu, potrivit Romania Libera.
Comunicatul DNA:
“În cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală – denunțător în prezenta cauză - a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.
Din banii primiți, conform unei înțelegeri anterioare, persoana denunțătoare i-a dat lui Scutaru George-Adrian suma de 170.000 euro, proveniența și modul în care s-au obținut banii fiind cunoscute exact de Scutaru George-Adrian.
Suma de 170.000 euro, primită în numerar de Scutaru George-Adrian de la denunțător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din anul 2008.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Scutaru George-Adrian trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție ori de câte ori este chemat.
b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție cu privire la schimbarea locuinței.
c) să se prezinte la D.G.P.M.B. – Poliția Sectorului 1 - Secția 5 Poliție – organ de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu depășească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului;
e) să nu ia legătura, sub nicio formă, cu anumite persoane distinct nominalizate”, arata procurorii anticoruptie.
Scutaru a ajuns vineri la Directia Nationala Anticoruptie in jurul orei 10.00 si nu a facut nicio declaratie, potrivit HotNews.
(George Scutaru)
Potrivit sursei citate, demisia lui Scutaru de la Palatul Cotroceni ar fi legata de o posibila implicare a sa in dosarul de coruptie al fostului presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Buzau, Cristinel Bigiu. El ar fi declarat ca o parte din banii luati drept spaga ar fi fost canalizati catre campania electorala a liberalilor, intr-o perioada in care Scutaru era seful PNL Buzau.
Dosarul Cristinel Bigiu
DNA l-a trimis in judecata pe presedintele suspendat al Consiliului Judetean (CJ) Buzau, Cristinel Bigiu. Oficialul este acuzat de luare de mita, conflict de interese si tentativa de spalare de bani.
Care sunt acuzatiile procurorilor:
In perioada noiembrie 2013 - decembrie 2014, Cristinel Bigiu a cerut, iar in zilele de 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014, a primit sumele de 45.000 lei, respectiv 50.000 lei, prin intermediari, in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Buzau - functie de demnitate publica, respectiv aprobarea atribuirii catre firma Asociatia pentru Dezvoltare, Inovatie, Cultura si Antreprenoriat (A.D.I.C.A.) Calarasi, prin procedura directa, a doua contracte, precum si aprobarea platilor aferente, dupa receptionarea lucrarilor.
Cele doua contracte vizau elaborarea primelor doua componente ale "Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Buzau 2014-2020".
Suma de 45.000 lei a fost data ca mita de inculpata Badica Gabriela Camelia, director in cadrul Asociatiei pentru Dezvoltare, Inovatie, Cultura si Antreprenoriat Calarasi.
Sumele de 45.000 lei, respectiv 6.500 lei (o parte din cei 50.000 lei) au fost cerute si primite de inculpatul Colgiu Florin-Madalin, cunoscand ca aceste sume proveneau din savarsirea infractiunii de luare de mita in legatura cu indeplinirea, de catre inculpatul Bigiu Marian Cristinel, a indatoririlor de serviciu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Buzau. In acest fel, Colgiu Florin-Madalin l-a sprijinit pe Bigiu Marian Cristinel sa primeasca si sa valorifice sumele de bani obtinute cu incalcarea legii.
La data de 06.12.2014, inculpatul Bigiu Marian Cristinel, sprijinit de Colgiu Florin-Madalin, a incercat sa disimuleze o parte din suma primita cu titlu de mita, prin plata, in numele S.C. SIGMA MONTAJ, dar in beneficiul sau, a unei rate de leasing pentru un utilaj industrial pe care-l detinea in fapt.
In perioada 20.11.2012-12.11.2014, in exercitarea atributiilor de serviciu, respectiv presedinte al Consiliului Judetean Buzau, inculpatul Bigiu Marian a semnat un numar de 12 (douasprezece) contracte cu doua firme, cu o valoare de peste 7 milioane de lei, in conditiile in care, incepand cu iunie 2011, acesta beneficia, de la cele doua firme, de suma de 1034 euro, plus TVA, lunar, reprezentand contravaloarea chiriei unui utilaj industrial, pe care inculpatul il detinea in fapt.
Scutaru pleaca de la Cotroceni din "motive personale"
Scutaru a facut parte din echipa de consilieri ai presedintelui Klaus Iohannis, cu responsabilitati pe securitate nationala. Palatul Cotroceni l-a desemnat, de altfel, pe Scutaru sa redacteze Strategia Nationala de Aparare.
Ulterior, Scutaru a plecat de la Cotroceni. In 6 martie, presedintele Iohannis a semnat eliberarea sa din functie. Surse politice vorbeau, in acel moment, despre o posibila nominalizare a lui Scutaru la sefia Serviciului de Informatii Externe (SIE).
Intr-o conferinta de presa sustinuta in 31 martie, presedintele Iohannis vorbea despre “ motive personale” in ceea ce priveste plecarea lui Scutaru de la Cotroceni.
“Scutaru a demisionat din motive personale, mi-a inaintat demisia, am acceptat-o. Demisia din motive personale nu se poate discuta, decat daca dansul doreste sa dea lamuriri publice”, spunea Iohannis atunci.
Scutaru a fost ales deputat de Buzau in Parlamentul, din partea Partidului National Liberal, in legislaturile 2004-2008 si 2008-2012.
Intre 1993-1995 a fost redactor al sectiei "Politica Interna" la Agentia Mediafax , iar apoi, corespondent ProTV si Mediafax la Moscova (1995-1998). In perioada 1998-2001 a fost consultant politic si de imagine, in calitate de consilier de imagine al presedintelui Aliantei pentru Romania, Teodor Melescanu.
In 2001, George Scutaru devine membru al PNL iar un an mai tarziu obtine sefia Biroului Politic Teritorial PNL Buzau. Din 2010 pana in 2015 a condus organizatia judeteana a PNL Buzau.
Scutaru a detinut trei mandate consecutive de deputat si s-a specializat in probleme de securitate, dupa ce a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.