Greve, greve...

Maria Bercea 23.11.2005

De același autor

• Saptamana 14-20 noiembrie a fost cea mai bogata in greve, amenintari cu greve si negocieri sindicate-guvern din ultimii ani. • Greva generala din invatamant a implinit doua saptamani. Protestele au culminat vineri cu o manifestatie in Piata Constitutiei din Bucuresti. • Uniunea Sindicatelor Libere Metrou a declansat miercuri greva generala, cerand majorarea salariilor cu 23%. Protestul a fost declarat ilegat de catre justitie si vineri circulatia metroului a fost reluata. • Functionarii publici, care cer marirea salariilor cu 50%, modificarea sistemului de avansare si a programului de lucru, au hotarat sa amane declansarea grevei generale pe durata negocierilor cu guvernul. • Primaria Capitalei a respins cererea Centralei Nationale Miniere de a aduce 10.000 de mineri grevisti la demonstratii in Bucuresti. • Muncitorii de la Tractorul Brasov au obtinut o victorie amara in lupta cu ministrul Pogea si au hotarat sa renunte la greva pana luni: subventiile pentru cumpararea de tractoare vor fi mentinute, dar peste 1.000 de angajati vor fi disponibilizati. • Se anunta noi conflicte de munca si din partea salariatilor CFR, nemultumiti de bugetul pe 2006, si a personalului medical auxiliar.

Luni 14 noiembrie, la o saptamâna dupa ce profesorii au oprit lucrul, Ministerul Educatiei si Cercetarii a cerut instantei sa suspende greva generala si sa o declare ilegala, fapt care - potrivit liderilor sindicatelor din educatie - tensioneaza situatia, înainte ca profesorii sa decida daca accepta sau nu oferta guvernului. Marti, liderii grevistilor au anuntat ca majoritatea membrilor de sindicat nu sunt de acord cu oferta facuta de guvern (cresterea ponderii din PIB a bugetului educatiei la 5% si majorarea efectiva a salariilor cadrelor didactice cu 8%) si vor sa continue greva.

Manifestatie cu cantec

Vineri 18 noiembrie, in jurul orei 11, mai mult de jumatate din Piata Constitutiei era ocupata de profesori. Reprezentantii celor patru federatii sindicale, recognoscibili dupa culoarea vestelor - FSLI: alba, Spiru Haret: galbena, Alma Mater: albastra, FEN: neagra - tineau pancarte si banere pe care erau scrise lozinci sau nume de scoli. Pe podium se inghesuiau vorbitori patimasi si fotoreporteri. Boxele rasunau de cantece folk adaptate dupa circumstanta: “Domnule ministru de resort,/Nu e lumea un teren de sport/Meciu-i meci si miza-i grea/Oare cand va mai veni si ziua mea?/Viata-i viata, banu-i ban,/Om bogat sau simplu cetatean”.
In piata se striga “Rusine!”, “Mincinosii!” sau “Demisia!”. Pe alocuri se incearca sloganuri mai jucause: “Rusinica!” sau “Noi avem doar toale rupte/Voi sunteti in Top 300”. O pancarta da “solutia”: “Scoala e acu-n galeata/Si va fi chiar si mai rau/Caci Basescu in loc s-o scoata/Ii aduse si un Hardau”
In drum spre piata, cateva profesoare sporovaiesc: “Sper sa nu se ajunga totusi la inghetarea anului”, spune concilianta o doamna. “Basescu a zis ca nu vedem nici un ban in plus. Chestiile astea te provoaca!”, riposteaza o grevista suparata. In randul manifestantilor, spiritele sunt mai putin incinse decat pe podium. Se mai glumeste, se flutura stegulete si baloane. Un hohot strabate multimea cand din boxe se aude o melodie dedicata lui Traian Basescu: “o sa-i votam pe cei care ne baga-n buzunare”. La strigarea “Sa traiti bine” se raspunde cu huiduieli.
Liderii sindicali striga la microfon: “De ce suntem in greva generala: pentru ca invatamantul romanesc a ajuns bataia de joc a actualilor guvernanti”.

Justitia e oarba

Un prilej de bucurie este decizia Tribunalului Bucuresti de a trimite procesul intentat de ministrul Hardau grevistilor la Curtea Constitutionala. “In ciuda interventiilor facute ieri de premierul Tariceanu, care si-a permis sa catalogheze greva noastra ilegala inainte ca o instanta sa se pronunte, iata ca instanta de judecata a dat dovada de independenta, de demnitate,” a declarat Catalin Croitoru, presedinte FEN, cu ocazia mitingului. “Asa cum prevede legea, exceptia de neconstitutionalitate a dus la suspendarea acestui proces si trimiterea lui la Curtea Constitutionala. Demersul nostru nu vizeaza prelungirea grevei cu orice pret, ci apararea a peste 300.000 de salariati care erau pusi in situatia de a fi scosi in afara legii. Colegii nostri nu sunt in afara legii pentru ca ceea ce fac ei este moral si este in interesul Romaniei.”
Liderul federatiei Alma Mater, Razvan Bobulescu, a apreciat decizia instantei ca fiind “foarte corecta”: “Asteptam sa se pronunte Curtea Constitutionala, pentru ca legislatia romaneasca ingradeste in mod nepermis dreptul la greva.” Despre continuarea conflictului de munca Bobulescu a spus ca se asteapta din partea guvernului “sa dea ceva, sa vina cu mai multi bani”: “Guvernul Romaniei are datoria sa redeschida negocierea si sa o imbogateasca. Acum mingea este in terenul guvernului, decizia ii apartine. Vina pentru prelungirea grevei este numai a sa, pentru ca prin actiunea aceasta marsava de dare in judecata a sindicatelor din invatamant nu a facut decat sa intarate spiritele.”

Concluzie: greva continua

Negocierile profesori-guvern au fost reluate vineri, dar ministrul de stat Gheorghe Pogea a afirmat ca oferta ramane aceeasi - o majorare salariala de 8% pe 2006. S-au adus insa cateva amendamente la oferta initiala, legate de plata salariilor restante pentru perioada 2001-2004, elaborarea unei noi legi a salarizarii in sectorul bugetar si includerea explicita a universitatilor in toate programele de reabilitare.
Liderii de sindicat din invatamant au anuntat ca abia marti vor da un raspuns privind noua oferta a guvernului si ca, pana atunci, greva continua.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22