Haret-Bondrea, dugheana de diplome

Andreea Pora | 14.07.2009

Pe aceeași temă

Două veşti, ambele bune: 1) România are nu doar cel mai lung cârnat din lume, ci şi cea mai mare universitate şi 2) a fost desfiinţată. Ea se numeşte „Spiru Haret“ şi este condusă de „bătrânul securist Aurelian Bondrea, acela care a cadorisit-o cu doctorat pe Elena Ceauşescu şi a tăiat şi a spânzurat la Ministerul comunist al Învăţământului“, după cum spune Daniel Vighi în editorialul Haiducia academică, publicat în Cotidianul. Denumit în perioada de glorie ceauşistă „taie capete“, Bondrea este „o nenorocire pentru învăţământul superior“. Şi nenorocire rămânea, dacă lăcomia nu l-ar fi îndemnat să ceară pentru anul viitor o cifră de şcolarizare de 75 de ori mai mare decât anul trecut.

Cu cei 302.000 de studenţi şi cele 56.000 de diplome solicitate, Haretul lui Bondrea ar fi bătut recordul mondial, singurele universităţi care l-ar fi putut concura la distanţă mare fiind cea din capitala Mexicului, cu 190.000 de studenţi, şi una din Buenos Aires, cu 240.000. Prin comparaţie, Harvardul şi Oxfordul şcolarizează fiecare câte 20.000 de studenţi, asta în condiţiile în care şpaga, plagiatul şi clanurile sunt interzise prin lege. La „Spiru Haret“ însă, „veritabilă dugheană de comercializat diplome: la un ghişeu plăteşti taxele de şcolarizare, la celălalt - fără să treci pe la cursuri - îţi ridici diploma obţinută prin sudoare buzunarului“, spune Mircea Mihăieş în editorialul Universităţi în faliment, publicat în Evenimentul zilei.

Partea cu adevărat palpitantă a scandalului fabricii private de diplome este că însăşi Ecaterina Andronescu „s-a speriat“. „Eu m-am speriat pentru că nu ştiam cifra de anul trecut. Doar n-o să primească în continuare dreptul de a avea sigla ministerului pe nişte diplome care nu respectă legea“, declară vizibil afectată doamna ministru. Legea ca legea, că nici magistraţii nu respectă nici legea, nici decizia Curţii Constituţionale şi nu păţesc nimic, ba din contra, primesc lefuri şi sporuri tot mai mari, dar cu studenţii ieşiţi din „laboratoarele de idiotizare ale iliescianismului“ ce ne facem? Pe ei cum îi încadrăm în câmpul muncii, că nu-i vrea nimeni şi nici la export nu-i putem da? Andronescu ar trebui să fie nu doar speriată, ci de-a dreptul îngrozită, ţinând cont că fabrica Haret este doar cea mai mare, nu însă şi singura. „N-a rămas târg de provincie unde din colbul străzilor nepietruite şi-al hârtoapelor multiseculare să nu ţâşnească ditamai mândreţea de «universitate de stat». Dascăli amărâţi care-şi tirau sub braţ geanta tocită cu notiţe s-au văzut proiectaţi în paradisul gradelor universitare: lectori, conferenţiari, profesori. O serie întreagă de «luminători» din Bucureşti navetau frenetic din târg în târg, spre a înteţi noua vâlvătaie academică a patriei“, scrie Mihăieş.

Şi au înteţit-o în aşa hal, încât am ajuns ţara cu cele mai multe facultăţi pe cap de locuitor, lucru pe care Ecaterina Andronescu ar fi trebuit să-l ştie încă dinainte de a reveni la conducerea ministerului. Iar dacă nu l-a aflat, un bun material documentar este Raportul Coaliţiei Universităţi Curate, unde nicio facultate de stat, de data aceasta, nu a reuşit să obţină punctajul maxim, înghesuială fiind, în schimb, la zero stele, adică la lipsa de performanţă, nepotism, corupţie şi pilăraie. Un exemplu elocvent, în acest sens, este oferit de România liberă, care, în articolul Academia medicală, frăţia doctorilor politicieni şi masoni, arată încrengătura de la Academia de Studii Medicale şi de la Universitatea de Medicină „Carol Davila“. „Preşedintele ASM este un personaj controversat: acad.prof.dr. Laurenţiu Mircea Popescu - supranumit, în stil sicilian, «Don Lorenzo» şi acuzat de colegii de breaslă că amestecă politica în cercetarea şi învăţământul medical. Lista ultimilor nouă membri titulari admişi la ASM include şapte actuali şi foşti politicieni din PSD, PD-L sau PNL“, scrie România liberă. Pe listă, nelipsitul Sorin Oprescu, din al cărui dosar ar lipsi lista ISI a lucrărilor cu articolele in extenso, numărul de citări ale fiecăreia dintre aceste lucrări, „principalele contribuţii originale ştiinţifice“. Lipsuri scuzabile, având în vedere că Oprescu munceşte să schimbe în rău faţa Bucureştiului.

Scandalul „Spiru Haret“ a încins în aşa măsură spiritele jurnalistice, încât televiziunile de ştiri au trimis un elicopter să urmărească elicopterul MAI, care salva în direct şi de ore întregi câţiva turişti rămaşi blocaţi la cabana Negoiu, din munţii Făgăraş. Eliberarea turiştilor a reuşit, nu însă şi cea a studenţilor care continuă să se înscrie de bună voie şi nesiliţi de nimeni la Haret şi alte făbricuţe de diplome, care încă funcţionează la turaţie maximă. Se înscriu şi pentru că mediatizarea subiectului nu poate concura cu domna Ridzi, puhoaiele din timpul secetei anunţate de profesionistul Institut Metereologic. Sau cu scandalul sexual de la Chişinău şi plecarea triumfală spre Strasbourg a lui Gigi Becali. Mulţumite că l-au făcut europarlamentar, televiziunile ştiriste marca SOV-Voiculescu îşi continuă misiunea nobilă de a promova imaginea ţării. Fără bani, nu-i aşa? //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22