Pe aceeași temă
Sorin Ovidiu Vantu are noi probleme, dupa ce Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a trimis in instanta, recent, dosarul in care SOV este suspectat ca a fost informator al fostei Securitati.
Conform unei investigatii comune HotNews - Revista Kamikaze, SOV a semnat un angajament de informator cu fosta Securitate in 1983, cu numele conspirativ - Nus. Dosarul se va judeca la Curtea de Apel si, potrivit unor surse, se bazeaza pe o serie de turnatorii pe care SOV ar fi continuat sa le faca si dupa iesirea din penitenciar.
Potrivit unor surse, membrii Colegiului CNSAS au trimis dosarul "Nus" la Curtea de Apel Bucuresti cu verdictul clar de colaborator al fostei Securitati. Conform informatiilor din arhiva CNSAS, Sorin Ovidiu Vintu a fost racolat in inchisoare inainte de 89, unde si-a turnat colegii din penitenciar. Dupa ce a fost eliberat, SOV a continuat sa toarne. Si nu numai fosti puscariasi, ci si "burghezi" si "elemente dusmanoase". Vintu ar fi turnat la Securitate cel putin pina in 1990. Daca a continuat colaborarea si dupa 1990 ramine un mister, intrucit CNSAS nu detine decit arhivele de dinainte de decembrie 1989.
Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a declarat, pe data de 9 septembrie, intr-o emisiune tv, ca SRI era controlat de Sorin Ovidiu Vantu pe vremea cand era condus de Radu Timofte.
"Am gasit un SRI in care Sorin Ovidiu Vantu stia lista cu cei ascultati, iar seful SRI, Dumnezeu sa-l ierte (...) mergea cu masina de la Sorin Ovidiu Vantu.! Pai SRI-ul era controlat de Vantu! Vantu stia tot ce lucreaza SRI-ul, de interes. Mai mult decat atat, Timofte ii punea la dispozitie si informatii din aceasta institutie de securitate nationala, informatii economice: vezi ca ala face aia, vezi ca ala face aia. (...) S-a curatat si acolo, cum s-a curatat si la SRI, cu scoaterea, cu trecerea in rezerva a multor generali (...) Sistemul s-a curatat", declara in acel moment presedintele Basescu.
Sorin Ovidiu Vantu se afla in inchisoare, unde executa o condamnare de doi ani si jumatate pronuntata in ianuarie 2014 in dosarul favorizarii lui Nicolae Popa, fost director la FNI. In iulie 2014, SOV a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 6 ani si 2 luni cu executare in dosarul Petromservice, dar sentinta nu e definitiva. In 2012 a fost condamnat la un an in dosarul in care a fost acuzat de santaj asupra partenerului de afaceri, Sebastian Ghita, pedeapsa pe care a executat-o.
Citeste investigatia integrala pe Hotnews.