Ideologul lui Putin a fost in Romania. Aleksandr Dughin s-ar fi intalnit cu reprezentanti ai bisericii ortodoxe romane

T.d. | 25.06.2014

Pe aceeași temă

Ideologul din umbra al presedintelui rus Vladimir Putin, Aleksandr Dughin, a fost prezent in ultimele zile in Romania, unde s-a intalnit cu reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), in cadrul proiectului geopolitic eurasiatic, a declarat pentru Hotnews secretarul general al Fundatiei Romania – Rusia, scriitorul Mircea Popa.

"S-a intalnit cu mai multe fete bisericesti, pentru ca are proiectul eurasiaic , deci pe dansul il intereseaza foarte mult fetele bisericesti ", a spus Popa.

Potrivit acestuia, Dughin a venit in Romania duminica trecuta si a plecat in cursul zilei de miercuri, 25 iunie.

"A treia Roma", evocata de Mircea Popa, este un element central ideologic si mistic al doctrinei eurasianiste, promovate de Dughin si de Kremlin in prezent. "A Treia Roma" a fost invocata de calugarul Filofei din Pskov, care, in anul 1510, desemna astfel Marele Ducat al Moscovei, intr-o scrisoare catre marele duce Vasile III.

Moscovitii ar fi trebuit astfel sa-si asume misiunea si vocatia de a salva si proteja lumea ortodoxa si crestina, in  general, dupa caderea Romei si a Constantinopolului.

Ideolog influent al Kremlinului, Aleksandr Dughin revitalizeaza in prezent doctrina euroasianista si conceptul de "A Treia Roma", profesorul rus "incluzand" Romania in proiectul "spatiului eurasiatic".

CITESTE SI: Viena: Nationalistii si rusii isi dau mana peste Europa. Dughin, ideologul lui Putin: Trebuie SA ANEXAM EUROPA. Suntem sprijiniti de o a cincea coloana pro-rusa

"Cred ca integrarea Romaniei in spatiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identitatii culturale ortodoxe. In cadrul Comunitatii Eurasiatice aceasta tara isi va putea rezolva problemele economice si teritoriale, dar mai mult, va fi acceptata cu bucurie", spunea Dughin in vara lui 2013,intr-un interviu pentru Vocea Rusiei, organ de propaganda al guvernului rus.

Vocea Rusiei il prezenta pe Dughin drept "unul dintre cei mai influenti ganditori geopolitici ai Rusiei de astazi". Cu alte cuvinte, Rusia lui Putin a carei pozitie belicoasa la adresa Ucrainei readuce in prim plan, potrivit presei si observatorilor occidentali, idealurile eurasiatice ale liderului de la Kremlin.
 

Strategia fata de Romania: exploatarea unui complex de inferioritate si a culturii ortodoxe si problema Republicii Moldova

In interviul din vara anului trecut, realizat pe marginea vizitei ministrului Titus Corlatean la Moscova, editia in limba romana a Vocii Rusiei dedica amplu spatiu editorial lui Aleksandr Dughin si perspectivelor lui asupra lumii, inclusiv asupra relatiilor Rusiei cu Republica Moldova si Romania.

Cu acea ocazie, Vocea Rusiei il prezenta pe Dughin ca pe: "Un politolog rus si unul dintre cei mai influenti ganditori geopolitici ai Rusiei de astazi. Dughin a creat o teorie geopolitica inedita in care coabiteaza realpolitik-ul pragmatic si mesianismul ortodox. Totodata, filozoful rus este liderul Miscarii Eurasiatice si unul dintre fondatorii Clubului Izborsk, think-tank-ului care uneste si sincronizeaza eforturile ideologilor conservatori din Rusia".

CITESTE SI: Le Figaro: Vladimir Putin își desfășoară strategia EURASIATICA care se doreste a fi o contrapondere ESTICA a Uniunii Europene

Printre ideile exprimate de Dughin in acel interviu:

  • "Veti vedea ca a treia veriga a lantului regional al apropierii de noua alianta (eurasiatica - n.red.) va fi Romania. Mai mult, intrand in aceasta uniune, Romania s-ar putea uni cu Moldova in care s-a fi reintegrat Transnistria. Toata lumea ar avea de castigat!"
  • "Romania se afla la periferia Uniunii Europene, este un oaspete nepoftit, tratat mai rau decat tarile care se afla in dificultate precum Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Irlanda. In Uniunea Europeana, aceste tari sunt catalogate peiorativ drept "Grupul PIIGS", adica "grupul porcilor". Inseamna ca in acest context Romania este o tara de mana a zecea? In Europa exista o perceptie negativa si injusta a romanilor"
  • "Cred ca integrarea Romaniei in spatiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identitatii culturale ortodoxe. In cadrul Comunitatii Eurasiatice aceasta tara isi va putea rezolva problemele economice si teritoriale, dar mai mult, va fi acceptata cu bucurie, va fi apreciata la justa valoare si va fi tratata ca un partener egal, ca un partener apropiat din punct de vedere civilizational. Acest aspect este foarte important pentru constiinta nationala"
  • "Faptul ca am fost divizati de o terta forta, de atlantisti, si-a jucat rolul. Ei incearca sa ne invrajbeasca, comit mici acte de sabotaj si creeaza o atmosfera de ostilitate, dar aceste lucruri se vor termina. Rusia si Romania au prea multe in comun! Pe noi ne asteapta o reintalnire si o redescoperire reciproca in contextul unei civilizatii comune. Deja se fac primii pasi in aceasta directie. Nu le supraestimez valoarea, dar interpretez pozitiv acesti pasi."

In contextul evenimentelor din Ucraina, "Putin pare, acum, sa aiba o alta agenda: sa reconstruiasca ce mai poate din fostul imperiu, dar pe baza unui model rusesc, mai degraba decat unul sovietic", scriau recent, intr-o analiza publicata de Washington Post, doi experti in relatiile Rusia-Occident, a caror opinie este impartasita de multi in presa occidentala.

Observatorii americani si europeni iau tot mai in serios "visul eurasiatic" al lui Vladimir Putin si al cercurilor conservatoare de la Moscova. Proiectul eurasiatic este influentat in buna masura de curentul "neo-eurasianismului" promovat inca de la inceputurile implicarii sale in viata publica de filosoful si politologul rus Aleksandr Dughin, conchide sursa citata.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22