Pe aceeași temă
Aflat joi in vizita la Chisinau, adjunctul comandantului suprem al fortelor aliate in Europa, generalul Adrian Bradshaw, a afirmat ca NATO va sprijini Republica Moldova in contextul de securitate regionala tensionat. Bradshaw este primul oficial NATO de rang inalt care vine la Chisinau.
“NATO va ajuta la mentinerea pacii in regiune”, a spus generalul Adrian Bradshaw. Potrivit inaltului oficial, alianta nu va permite “ca un stat sa abuzeze de intergirtatea altui stat”.
“NATO va sustine securitatea si va ajuta Republica Moldova pentru ca niciun conflict sa nu progreseze mai departe”, a mai spus adjunctul comandatului suprem al fortelor aliate din Europa, intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul moldovean al Apararii, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Bradshaw, prezenta sa in Republica Moldova este o oportunitate de a discuta despre securitatea regionala, dar este si un gest de apreciere fata de contributia militarilor moldoveni la operatiunile din Kosovo.
“Participarea trupelor moldovenesti alaturi de trupele altor state la operatiunile din Kosovo este o dovada a progresului in relatiile de cooperare din ultimii 20 de ani intre NATO si Republica Moldova”, a subliniat oficialul NATO.
Chisinaul vrea o armata moderna
Viorel Cibotaru, noul ministru al Apararii din Republica Moldova, a declarat recent ca tara sa planuieste o modernizare a fortelor armate prin achizitionarea de tehnologie si prin crearea unei baze militare. Guvernul moldovean se bazeaza de asemenea pe asistenta partenerilor sai externi.
Cibotaru considera ca situatiei din Ucraina i-ar putea face pe partenerii externi ai tarii sale sa fie interesati de o eficientizare a armatei moldovene.
"Dorim ca Republica Moldova sa participe la o solutionare a problemelor provocate de situatia geopolitica actuala", a declarat Cibotaru, referindu-se la formarea militarilor si asistenta tehnica.
Ministrul a anuntat totodata ca, pana in 2018, urmeaza sa fie construita o noua baza militara, care va "arata complet diferit fata de vechile baraci sovietice" ramase in aceasta fosta republica sovietica de pe vremea URSS.
Cibotaru a mai spus ca amenintarile rezultate in urma conflictul armat din Ucraina au facut necesara o noua dezbatere politica despre actualul statut neutru al Republicii Moldova.