Incestul la judecata presei

Dincolo de frământările presei, care trece printr-o dificilă perioadă de pierderi şi regrupări, există şi momente de glorie, când jurnaliştii recuperează încrederea în misiunea lor.

Brîndușa Armanca 13.12.2011

De același autor

Dincolo de frământările presei, care trece printr-o dificilă perioadă de pierderi şi regrupări, există şi momente de glorie, când jurnaliştii recuperează încrederea în misiunea lor.

După o campanie începută în luna noiembrie, Evenimentul zilei a reuşit să obţină un dram de dreptate pentru o adolescentă de 17 ani dintr-un sat timişean violată repetat de propriul tată. Denunţat de fiică şi de mătuşa ei, Lucian Pop, un măcelar în vârstă de 37 ani, cu antecedente penale pentru furt şi tâlhărie, s-a bucurat de clemenţa unei procuroare din Timişoara, care l-a lăsat în libertate din lipsa probelor, periclitând în schimb viaţa fetei şi a mătuşii ei. N-au contat în ochii procuroarei nici conduita violentă a tatălui incestuos, descrisă într-o lungă scrisoare de fată, nici faptul că acesta i-a făcut un copil unei alte minore pe care o agresa în mod curent, nici faptul că a picat testul detectorului de minciuni.

Cazul a scandalizat opinia publică. Mii de cititori şi-au exprimat consternarea pe forumul Evz sau pe site-urile televiziunilor şi publicaţiilor care au preluat subiectul, dar şi pe Facebook, pe blogguri. Cum poate fi lăsat în libertate „monstrul“ în stare să îşi violeze fiica, fără să aibă nici cea mai mică problemă morală sau pur şi simplu instinct patern? Au intrat în discutarea cazului şi psihologii, pentru a explica muţenia, paralizia minorei, incapabilă iniţial să reacţioneze şi să spună ce i se întâmplă. Ce fel de justiţie este aceasta, cum îşi fac magistraţii treaba?, au întrebat jurnaliştii şi publicul deopotrivă, atingând un punct sensibil al dezbaterii publice.

Relaţiile dintre presă şi justiţie au reclamat permanent principiul neamestecului. Presa să-şi vadă de lungul nasului şi să nu facă dreptate în locul instanţei de judecată, să nu dea verdicte, să folosească prudent termenii de „infractor“, „vinovat“, „criminal“ etc. Cel mai bine, în opinia magistraţilor, este ca jurnaliştii să nu scrie nimic despre un caz până când nu există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Jurnaliştii sunt dispuşi, în marea lor majoritate, să înţeleagă că a se substitui judecătorului sau procurorului, fără a avea prerogativele şi autoritatea acestora, nu ajută actului de justiţie. Dar există la noi o deficienţă serioasă a funcţionării democraţiei: deasupra hotărârii finale a judecătorului inamovibil nu mai există nimic, în afară de bunul Dumnezeu.

Una dintre puterile statului scapă oarecum controlului, iar verdictele date în răspăr, din incompetenţă, superficial, cu indiferenţa celui care se ştie intangibil sau, mai grav, interesat (bani, bijuterii, călătorii de vis sau relaţii sus-puse s-au dovedit a fi monezile de schimb preferate la cele mai înalte Curţi) pot distruge destine. Iremediabil. Relatările mass-media despre recentele situaţii de corupţie, trafic de influenţă în care sunt implicaţi înalţi magistraţi, cu la fel de înalte responsabilităţi, au fost considerate un atac la imaginea justiţiei, la respectabilitatea profesiei de magistrat şi o subminare a încrederii în autoritatea justiţiei. Ca şi când respectul n-ar trebui câştigat şi păstrat prin conduita profesională şi morală impecabilă a oamenilor care servesc justiţia.

Numeroasele articole scrise de Georgeta Petrovici cu titluri de alertă ca Bestia din Timişoara nu are remuşcări, Blânda lege românească lasă taţii incestuoşi să zburde liberi sau Arestaţi-l pe tatăl incestuos!, insistenţa cu care jurnaliştii au forţat Parchetul să răspundă la întrebările lor după o perioadă de muţenie au determinat reluarea investigaţiei la un nivel superior şi arestarea preventivă a inculpatului Lucian Pop, pe o perioadă de 29 zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de viol şi incest în formă continuată. Prin intermediul campaniei jurnalistice, victima minoră a primit susţinerea societăţii civile prin organizaţia FACIAS, care îi asigură asistenţă juridică calificată. Un antecedent grav petrecut tot în judeţul Timiş în urmă cu 10 ani, când un alt tată incestuos a continuat ani de zile să îşi abuzeze fiica după ce anchetatorii l-au scos de sub urmărire, i-a întărit pe jurnaliştii implicaţi în campania pentru încarcerarea măcelarului Pop în credinţa că participă la un act de dreptate legitim. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22