Ingrijorarile NATO sunt confirmate. Rusia a instalat sisteme de RACHETE SOL-AER in peninsula Crimeea

T.d. | 03.12.2014

Pe aceeași temă

Federatia Rusa a instalat sisteme de rachete sol-aer S-300PMU in Peninsula Crimeea, anexata ilegal si abuziv de Moscova, potrivit unei surse militare ruse, citate de agentia RIA Novosti, informeaza Hotnews.

"Cu aparitia complexelor S-300PMU, poate fi spus cu incredere ca un scut deplin functional a fost creat in peninsula si e capabil sa ofere securitate Flotei din Marea Neagra (pentru amenintarile) din aer", a spus sursa in cauza.

Sistemele S300-PMU Favorit, denumite SA-10f de departamentul american de Stat si Grumble de catre NATO au ajuns in Crimeea in noiembrie. Numarul lor si aria de amplasare nu au fost specificate.

Sistemul de rachete are o raza de actiune de 200 kilometri si foloseste un radar de supraveghere Big Bird. RIA Novosti scrie ca familia de sisteme S-300 este considerata a fi unul dintre cele mai bune sisteme antiracheta din lume.
 

NATO, ingrijorata de militarizarea Crimeii

Generalul Philip Breedlove, şeful Comandamentului european al armatei SUA şi comandantul suprem al forţelor NATO din Europa s-a declarat, miercuri, “foarte ingrijorat” de amplasarea de rachete rusesti in peninsula Crimeea, anexata abuziv si ilegal de Moscova in martie. Breedlove considera mutarea drept o amenintare “pentru intreaga Mare Neagra”, informeaza AFP, citata de Hotnews.

"Suntem foarte ingrijorati de militarizarea Crimeii", a declarat generalul Breedlove, intr-o conferinta sustina la Kiev.

"Echipamentele sunt in curs de instalare in Crimeea (...), rachetele de croaziera si rachetele antiaeriene sunt capabile de a avea la indemana toata Marea Neagra", a continuat acesta.

Acesta a precizat ca se teme de instalarea in peninsula a unor arme nucleare si ca "supravegheaza" dezvoltarile pe marginea acestui subiect.  

In ultimele saptamani, Rusia si-a intarit prezenta militara in Crimeea. Kremlinul a decis sa redeschida o statie de alerta antiracheta si sa aloce peste 1,75 miliarde de euro pana in 2020 pentru dezvoltarea flotei sale de la Marea Neagra.

Aviatia militara rusa a amplasat 14 avioane de vanatoare in Crimeea, unde dispune de o baza militara aeriana renovata, a anuntat miercuri agentia rusa de presa TASS. Zece avioane de vanatoare Su-27 si patru Su-30 M2 au fost trimise din regiunea Krasnodar (sud) in Crimeea, unde vor forma in final o escadrila de 30 de avioane, potrivit sursei citate.

Occidentul se confrunta cu o agresivitate in crestere a Rusiei, incepand cu declansarea crizei din estul Ucrainei, acolo unde Moscova este acuzata ca a intervenit cu soldati si echipament militar, pentru a destabiliza regiunea.
 

Criza din Ucraina, in analiza CSAT

Criza din Ucraina “afecteaza domenii de interes strategic ale Romaniei”, au concluzionat marti membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

"În ceea ce privește evaluarea consecințelor crizei din Ucraina, membrii Consiliului au concluzionat că aceasta afectează domenii de interes strategic ale României, precum securitatea maritimă și aeriană, economică, amenințări asimetrice, dar și dimensiunea politică a relațiilor României cu statele din regiune, pe de o parte, și cu Rusia, pe de alta", arată Administrația Prezidențială, într-un comunicat difuzat marți, după ședința CSAT.

Totodată, membrii Consiliului au concluzionat că, pentru România, devin prioritare atât consolidarea mijloacelor proprii de apărare, cât și a celor de politică externă — creșterea eficienței raporturilor cu statele UE/NATO, susținerea parcursului european al Republicii Moldova și crearea unui cadru propice pentru consolidarea dialogului cu Kievul.

In ultimele saptamani, Rusia si-a intarit prezenta militara in Crimeea. Ea a decis sa redeschida o statie de alerta antiracheta si sa aloce peste 1,75 miliarde de euro pana in 2020 pentru dezvoltarea flotei sale de la Marea Neagra.

Aviatia militara rusa a amplasat 14 avioane de vanatoare in Crimeea, unde dispune de o baza militara aeriana renovata, a anuntat miercuri agentia rusa de presa TASS. Zece avioane de vanatoare Su-27 si patru Su-30 M2 au fost trimise din regiunea Krasnodar (sud) in Crimeea, unde vor forma in final o escadrila de 30 de avioane, potrivit sursei citate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22