De același autor
Oamenii practici din PDL ezită să-i aleagă pe „reformiști“? Perfect; vor alege atunci între doi perdanți!
S-au numit pe sine „reformiști“: în România, acest adjectiv servește drept sperietoare politică de prim rang. Alții le-au spus: „intelectuali“ – ceea ce, tot în România, este aproape o insultă.
Încă înainte de a-și anunța depunerea moțiunii pentru șefia PDL (cea de-a treia, după cea a lui Vasile Blaga și cea a Elenei Udrea), a fost anunțat eșecul iminent al acestor reformisto-intelectuali (Monica Macovei, Cristian Preda, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Sever Voinescu și câți vor mai fi). Nu sunt „oameni practici“ – s-a spus de pretutindeni – de parcă conducerea Ministerului Justiției timp de doi ani, cu rezultatele știute, de către d-na Macovei ar fi echivalentă cu scrierea unui comentariu la Hegel. N-au priză la oamenii din partid, fiindcă sunt aroganți sau prea radicali. E sigur că nu vor convinge electoratul. Aroganța, să am pardon, n-am observat-o la ei, ci la ceilalți; cât despre radicalism, oare bălăcirea în mocirla compromisului și a mediocrității cu care s-a complăcut conducerea actuală a partidului nu cere să se apese puțin pe pedala radicalismului? Cum să faci opoziție împotriva monstrului USL de 70% în parlament, dacă nu încerci să compensezi slăbiciunea numerică prin forța vocii, a principiilor, a argumentelor? Și mai ales de ce ar vota electoratul de dreapta cu lipsa de combativitate?
Habar n-am dacă d-l Blaga nu face mai mult fiindcă nu vrea (își menajează relațiile cu puterea) sau nu poate. Dar ce importanță are? Orbirea de a mai cere un mandat de președinte după dezastrul electoral din decembrie îi aparține cu siguranță. E adevărat, la noi orbirea asta e loc comun: așa a făcut și Petre Roman în 2001, și Adrian Năstase în 2005, și Tăriceanu în 2009. În loc să demisioneze imediat după anunțarea rezultatelor votului, toți au sperat – ca mari „oameni practici“ ce erau – să păstreze încă puterea la partid. Și au fost măturați. Așa se va întâmpla și cu Blaga, care e incapabil să învețe din experiența altora. Condus de el în continuare, partidul va dispărea pur și simplu, mai ales după ce PNL se va desprinde de PSD și va încerca să pretindă monopolul reprezentării dreptei. Iar „oamenii practici“ din PDL ar face bine să nu-l subestimeze pe Crin Antonescu, ale cărui metode de guvernare dictatoriale sunt detestabile și periculoase, dar a cărui inteligență politică e mult peste a lor – vezi cooptarea lui Klaus Johannis.
Deocamdată, PDL mai deține monopolul dreptei. Are reprezentare în parlament – mică, dar oricum mai mare decât PD și PNL laolaltă în 2000. Are încă primari, consilieri, organizații. Este încă un partid autentic. Ce n-are sunt principii, o direcție, un ideal. Un suflet. Nimeni nu crede că Blaga ar putea turna așa ceva în partid. Atunci poate așteaptă cineva în acest partid să-l obțină de la inteligența politică a d-nei Udrea, dârza susținătoare a lui Prigoană? A, a câștigat mai multe voturi în Roman? Pentru numele lui Dumnezeu, dar a distrus în mod rușinos orice influență a PDL în București! Ce-i drept, Blaga a pierdut Bucureștiul în 2008, când PDL era la apogeul puterii sale, ceea ce este încă și mai rușinos. Oamenii practici din PDL ezită să-i aleagă pe „reformiști“? Perfect; vor alege atunci între doi perdanți!
Sau cumva „practicilor“ noștri le e frică de Macovei mai mult decât de Ponta, că s-ar putea să le aplice criteriile etice? Se prea poate. Și totuși, cum cred acești politicieni din PDL că vor mai putea vreodată să-și convingă electoratul? „Ai noștri“, se știe, sunt mofturoși, nu ca votanții PSD. Vor și integritate, și idei, și eficiență, iar dacă nu le găsesc, umplu blogurile și site-urile media cu postări disprețuitoare; devin cinici, dezabuzați și nu mai votează. Între alegerile locale și cele generale de anul trecut, PDL a pierdut aproape 1 milion de votanți: asta nu vă spune nimic, stimați „oameni practici“?
Pe scurt, mi se pare că PDL în momentul de față are o alternativă simplă: ori continuă politica mioapă, conformistă, tranzacționistă (cu Blaga sau cu Udrea, nu-i mare diferență) și atunci va dispărea; fie riscă și îi alege pe „reformiști“, angajându-se într-o politică de alt tip – ceea ce din opoziție, să recunoaștem, nu e nici măcar chiar așa de greu. Dar nu PDL e îngrijorarea noastră, ci opoziția, deja bolnavă și care va sucomba sau va fi absorbită de antieuropenii și antiamericanii lui Crin. Așadar, alegerea nu este între două linii alternative de politică, ambele rezonabile, ci este între certitudinea dispariției și speranța, oricât de fragilă, a unui viitor. Cine, cu un minimum de bun-simț și spirit practic autentic, ar mai putea sta la îndoială? //