Criminalul de război Radovan Karadgici își va ispăși pedeapsa pe viață în Marea Britanie

Redactia | 14.05.2021

Radovan Karadgici, 75 de ani, este încarcerat în prezent în centrul de detenție al ONU de la Haga.

Pe aceeași temă

El așteaptă să fie transferat la o închisoare situată în afara Olandei, unde își va ispăși pedeapsa pentru rolul său, în special în masacrul de la Srebrenica din timpul războiului bosniac (1992-1995).

Data transferului nu este cunoscută în această etapă, dar acesta trebuie să aibă loc „cât mai curând posibil”, potrivit deciziei. Dar, din „motive de securitate”, va rămâne „strict confidențială”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Mecanismului pentru Tribunalele Penale Internaționale (MTPI), care a preluat ştafeta de la Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) după închiderea acestuia în 2017.

Figurând printre țările cu care justiția internațională are acorduri, Regatul Unit a propus ca Radovan Karadzic să-și ispășească pedeapsa pe teritoriul său. Radovan Karadzic nu poate face acest lucru în celulele ONU de la Haga, deoarece nu este un centru penitenciar.

Într-o decizie emisă miercuri, Mecanismul pentru Tribunalele Penale Internaționale a validat propunerea britanică, pentru care condamnatul și-a dat acordul.

„Radovan Karadzic este unul dintre puținii oameni care au fost condamnați pentru genocid. El este responsabil pentru masacrarea unor bărbați, femei și copii în timpul genocidului de la Srebrenica și a participat la continuarea asediului de la Sarajevo cu atacurile sale fără remușcări asupra civililor”, a spus ministrul britanic de Externe Dominic Raab.

„Ar trebui să fim mândri că, de la sprijinul britanic pentru arestarea sa până la celula de închisoare care îl așteaptă, Marea Britanie a susținut să se facă dreptate pentru aceste crime atroce timp de 30 de ani”, a adăugat el.

Condamnat în primă instanță, în martie 2016, la 40 de ani de închisoare, Radovan Karadzic a fost condamnat în apel, în 2019, la închisoare pe viață de către justiția internațională.

El a fost declarat responsabil pentru persecuții, crime, violuri, tratamente inumane sau transferuri forțate, în special în timpul asediului de aproape patru ani al oraşului Sarajevo (peste 10.000 de morți) și în timpul masacrului din enclava Srebrenica din 1995 (8.000 de bărbați și băieți executați), cel mai grav comis în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, pe care justiția l-a calificat drept genocid.

De asemenea, este implicat în strămutarea populației pe motive etnice în alte câteva orașe ale țării.

După moartea fostului președinte sârb Slobodan Milosevic în timpul procesului său, în 2006, Karadzic este cel mai înalt responsabil pentru războiul bosniac. El a fost arestat în 2008, după 13 ani de clandestinitate, înainte de a fi adus în fața Tribunalului Internațional pentru fosta Iugoslavie.

Fostul președinte liberian Charles Taylor, condamnat în 2012 la 50 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității în timpul războiului civil din Sierra Leone (1991-2002), își ispășește pedeapsa tot în Regatul Unit.

Acum în vârstă de 73 de ani, Charles Taylor a fost transferat în 2013 din Olanda la închisoarea Frankland, o închisoare de înaltă securitate lângă Durham (nord-estul Angliei).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22