Cutremur în serviciile ucrainene: Zelenski îl demite pe șeful SBU – succesorul KGB în Ucraina

L. G. | 18.07.2022

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat duminică o schimbare majoră, demițându-l pe șeful agenției interne de informații și securitate (SBU)  a Ucrainei și pe procurorul general.

Pe aceeași temă

Președintele Zelenski a declarat duminică seară într-o postare video pe Telegram că l-a demis pe șeful securității statului, Ivan Bakanov, un priten din copilărie și care a condus campania pentru alegerile prezidențiale și pe procurorul general al țării Irina Venediktova, un aliat apropiat care anterior i-a fost consilier pentru afaceri externe după ce a fost ales în funcția de președinte al Ucrainei, motivând că și-a pierdut încrederea în capacitățile lor de a conduce unele dintre cele mai importante structuri de forță ale statului.

Bakanov, șeful SBU, a fost demis de Zelenski în temeiul articolului 47 din Carta disciplinară a Forțelor Armate ale Ucrainei. Acesta prevede neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a îndatoririlor oficiale care au provocat victime umane, alte consecințe grave sau au creat o amenințare de apariție a unor astfel de consecințe.

Potrivit Ukrinform, Oleg Kulinich, fostul șef al SBU din Crimeea, care a fost arestat pe 16 iulie, era un apropiat al lui Bakanov și era asistentul acestuia în momentul reținerii sale. Potrivit surselor portalului uicrainean, Bakanov nu a știut de pregătirea operațiunii de reținere a lui Kulinici, la acțiunile operative participând șeful adjunct al SBU, Vasili Malyuk.

Potrivit unor surse citate de Ukrainska Pravda și RBC Ucraina, fostul șef al SBU din Crimeea este suspectat de trădare (articolul 111 din Codul penal al Ucrainei, acesta poate fi condamnat la 15 ani de închisoare). El a condus departamentul regional al serviciilor speciale din octombrie 2020, iar pe 2 martie anul acesta, Zelensky l-a concediat.

Prieten din copilărie, căzut în dizgrație

Publicația Politico nota pe 23 iunie că președintele Volodimir Zelenski nu doarme prea mult în aceste zile, iar omul pe care l-a numit la conducerea agenției ucrainene de informații și securitate internă - SBU nu îi poate fi de ajutor. Ivan Bakanov - prietenul său de demult, care a condus cândva compania sa de divertisment și apoi campania sa prezidențială - este pe cale de a fi înlăturat din funcție, se arăta în analiza Politico.

„Zelenski caută să îl înlocuiască pe Bakanov, care conduce acum agenția de spionaj a Ucrainei, cu cineva mai potrivit pentru a conduce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) în timp de război cu Rusia”, au declarat pentru Politico patru oficiali apropiați președintelui și un diplomat occidental care a consiliat Kievul cu privire la reformele necesare pentru a moderniza SBU.

Surse din anturajul prezidențial au spus că în ultima perioadă cei doi vechi prieteni nu mai vorbeau, cu excepția informărilor instituționale. Tranziția de la vârful SBU s-ar putea dovedi a fi dificilă în condițiile războiului care răvășește țara, un oficial citat de Politico spunând că președintele Zelenski este preocupat de percepția publică a demiterii unui colaborator foarte apropiat care face parte din cercul restrâns al puterii. Practic, conducerea executivă a SBU era asigurată personal de Zelenski împreună șeful său de cabinet, Andrei Yermak.

Numirea lui Bakanov în 2019 ca șef al SBU a fost criticată de partidele de opoziție, care au spus că o persoană cu trecutul său nu este potrivită pentru a conduce principalul serviciu de informații. Dar, fiind unul dintre cei mai de încredere confidenți și parteneri de afaceri ai președintelui, oponenții nu prea au putut face mare lucru pentru a opri numirea sa.

Mulți oficiali guvernamentali de la Kiev l-au acuzat pe Bakanov că nu anticipat corect invazia Rusiei din 24 februarie și a eșuat în a reforma uriașul aparat din subordine de peste 30.000 de agenți.

„Suntem extrem de nemulțumiți de munca sa și lucrăm pentru a scăpa de el”, a declarat pentru Politico un oficial ucrainean de rang înalt apropiat de Zelenski, sub rezerva anonimatului. „Nu suntem mulțumiți de [abilitățile] sale manageriale, știți, [abilitățile], pentru că acum ai nevoie de ... abilități de management anticriză pe care nu credem că le are”.

Oficialii ucraineni mai spun că îngrijorarea este cu mult mai mare, fiind vorba de unele decizii eronate luate de către unii dintre conducători SBU în primele zile ale invaziei, care au ar fi condus la pierderea fără luptă practic a orașului strategic Herson în prima săptămână a ostilităților.

Agenți dubli

Generalul Serghei Kryvoruchko, șeful direcției SBU din Herson, a ordonat subordonașilor săi să evacueze orașul înainte ca trupele rusești să îl ia cu asalt, împotriva ordinelor lui Zelenski, susțin autoritățile. Între timp, colonelul Ihor Sadokhin, asistentul său și șeful Centrului antiterorist al biroului local, este acuzat de autorități că ar fi informat forțele rusești care se îndreptau spre nord din Crimeea cu privire la amplasarea minelor ucrainene și a ajutat la coordonarea unei traiectorii de zbor pentru avioanele inamice în timp ce el a fugit într-un convoi de agenți SBU care se îndreptau spre vest.

Herson a fost primul  mare oraș ucrainean capturat de forțele rusești de la începutul invaziei generalizate. Acesta a fost ocupat de armata rusă la 3 martie, la șapte zile după ce președintele Vladimir Putin a lansat noua sa ofensivă.

Oficialii ucraineni au declarat că trupele rusești au reușit să cucerească atât de ușor Hersonul din cauza eșecului agenților SBU de a arunca în aer podul Antonovskiy, care traversează râul Dnipro, permițând trupelor rusești să intre în oraș.

Subliniind lipsa de loialitate în rândurile conducerii vârf ale SBU, un al treilea fost oficial de rang înalt, Andriy Naumov, un general de brigadă care a condus departamentul de securitate internă al agenției de spionaj - o unitate responsabilă cu prevenirea corupției în cadrul SBU - a fugit în străinătate cu câteva ore înainte de invazia rusă din 24 februarie.

Autoritățile ucrainene i-au acuzat pe toți cei trei foști oficiali SBU de trădare de stat. În discursul său video de la sfârșitul nopții de 31 martie, Zelenski i-a destituit pe Naumov și pe Kryvoruchko și i-a denunțat ca "trădători".

Corupție în SBU

Sadokhin și Kryvoruchko au fost reținuți de autoritățile ucrainene; Naumov a fost reținut la 7 iunie în Serbia, unde polițiștii locali l-au găsit împreună cu un presupus contrabandist german având în bagaje 600.000 de euro, 125.000 de dolari, și mai multe pietre prețioase. Kievul se luptă pentru extrădarea sa pentru a fi judecat în țară.

"Sunt atât de mulți șefi regionali SBU care s-au comportat foarte ciudat. Unii au fugit. Un tip, de exemplu, în Cernihiv, [a dat foc] sediului local SBU fără niciun motiv, doar pentru că a spus că nu are timp să scoată toate documentele", a declarat oficialul ucrainean de rang înalt care a vorbit cu POLITICO. Poliția și alte instituții de forță din oraș au reușit să scoată cu succes documentele sensibile din birourile lor, a precizat oficialul.

Cunoscută după acronimul său ucrainean, SBU este agenția succesoare a KGB-ului din epoca sovietică. Cu peste 30.000 de angajați, SBU este de peste șapte ori mai mare decât MI5 din Marea Britanie și aproape la fel de mare ca FBI - care are 35.000 de angajați - în ciuda faptului că Ucraina este de 16 ori mai mică decât SUA. În timp ce are sarcina de a strânge informații interne tradiționale și de desfășura activități de contrainformații, atribuțiile SBU depășesc sfera de acțiune a agențiilor similare din țările occidentale. Printre atribuțiile sale se numără combaterea infracțiunilor economice și a corupției, și dreptul legal de a efectua anchete proprii, nefiind foarte diferită din acest punct de vedere cu precedenta KGB.

Înzestrată cu o asemenea putere au existat multe acuzații de corupție și abuz de putere în cadrul serviciilor secrete, inclusiv în departamentele menite să combată tocmai aceste practici KGB-iste, iar aceasta s-a reflectat în reziliența la reforme interne.

De asemenea, urmașa KGB este considerată a fi puternic infiltrată de oameni ai rușilor care acționează în detrimentul intereselor naționale și care au reușit să rămână invizibili în ciuda eforturilor de a-i elimina.

De asemenea, se știe că este infiltrată de spioni ruși, în detrimentul intereselor de securitate ale țării și în ciuda eforturilor de a-i elimina.

Criticile la adresa agenției au atins o masă critică în 2018, când SBU a înscenat moartea unui jurnalist rus disident pentru a devoala, se pare, o echipă de asasini plătită de Moscova pregătită pentru a lichida personalități de profil înalt din interiorul Ucrainei. Organismele internaționale de supraveghere a presei au fost indignate de această acțiune, iar guvernele occidentale și-au arătat și ele îngrijorarea.

După ce Zelenski a câștigat alegerile prezidențiale cu un scor zdrobitor în 2019, el și-a propus să facă curățenie în SBU și l-a numit pe vechiul său prieten din copilărie și care s-a ocupat de afacerile sale precum și de campania sa prezidențială, Bakanov, pentru a conduce această acțiune, în încercarea de a arăta determinarea noului lider ales de a dovedi Occidentului că Kievul este serios în privința reformelor. Dacă a reușit să facă acest lucru este cel puțin discutabil, spun observatorii, conchide Politico.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22