Fermierii francezi „asediază” Parisul. Guvernul francez a mobilizat 15.000 de polițiști

Redactia | 29.01.2024

Agricultorii au anunțat declanșarea unei „blocade” pe termen nedeterminat al Parisului începând de luni.

Pe aceeași temă

Luni, la prânz, fermierii francezi opriseră circulația pe mai mult de 10 autostrăzi în timp ce se deplasau în lungi șiruri spre capitala franceză.

Protestele fermierilor francezi la nivel național au izbucnit de mai bine de o săptămână, furia lor îndreptându-se spre suprareglementările din domeniu și legile din Green Deal-ul votate de Parlamentul European care le restrânge terenurile cultivabile și le ma impune și rotația neeconomică a culturilor. În plus se plâng de concurența meloială făcută chiar de țări membre UE care au o legislaslație mai relaxată.

În toată Franța, fermierii au blocat cu tractoare și camioane principalele drumuri naționale oprind traficul. Ei își intensifică strategia, dorind să blocheze principalele puncte de intrare în Paris începând de luni după-amiază.

În replică, Guvernul a mobilizat 15.000 de jandarmi și polițiști, făcând apel la forțele de ordine să folosească forța atunci când e necesar cu „moderație”.

„Nu intenționăm să permitem ca clădirile guvernamentale, sediile instiuțiilor de colectare a taxelor sau magazinele alimentare să fie avariate sau să fie oprite camioanele care transportă produse străine. Evident, acest lucru este inacceptabil", a declarat ministrul francez de interne Gerald Darmanin înaintea declanșării acțiunilor anunțate.

El a spus că președintele Emmanuel Macron a ordonat organismelor de securitate să se asigure că atât aeroportul Roissy-Charles de Gaulle, la nord, cât și Orly, la sud, rămân deschise, iar piața internațională de alimente angro Rungis, situață în sudul Parisului, continuă să funcționeze.

Jandarmeria și poliția mobilizată în Paris

Poliția și jandarmii au, de asemenea, ordin să prevină orice incursiune a utilajelor agricole în Paris, a adăugat Darmanin.

Guvernul îi avertizează că nu va accepta blocarea drumului dintre Paris și aeroporturi și amenință că va apela la miile de jandarmi și polițiști mobilizați dacă protestele agricultorilor degenerează în violențe. 

Arnaud Rousseau, lider sindical: „În această etapă, ceea ce ne dorim, încă o dată, este să creștem presiunea – așa că vom bloca toate principalele autostrăzi care merg spre și dinspre Paris, până la 30 de kilometri de Paris. Obiectivul nostru nu este să perturbăm viețile francezilor. Obiectivul nostru este să punem presiune asupra guvernului, astfel încât să putem găsi rapid o soluție pentru o ieșire din criză.”

Fermierii belgieni au blocat autostrăzi cu zeci de tractoare

Și în Belgia, fermierii și-au intensificat protestele și au blocat o autostradă, cerând condiții mai bune. Zeci de tractoare au blocat traficul pe autostrada E42, în sudul țării. Protestul fermierilor adunați în fața unui stadion de fotbal a amânat cu 30 de minute începerea partidei dintre Racing Genk și Sint-Truiden. Nemulțumirile fermierilor belgieni sunt similare cu cele ale colegilor lor francezi. A devenit „imposibil să câștigi un salariu decent”, a declarat Pierre d'Hulst, purtătorul de cuvânt al federației tinerilor fermieri FJA, care a organizat protestul rutier. În ultimele săptămâni, proteste similare ale fermierilor s-au răspândit și în Germania, Polonia, România și Țările de Jos.

Și fermierii germani protestează

În paralel cu protestele din Franța și Belgia, fermierii germani au blocat luni drumurile care duc către mai multe porturi germane, inclusiv cel din Hamburg, scrie Le Monde. De asemenea, fermierii cu 40 de tractoare au blocat accesul spre un alt port pentru containere din apropierea orașului Wilhelmshaven. Probleme sunt și în portul Bremerhaven. Aceste acțiuni fac parte dintr-o mișcare masivă de mobilizare a fermierilor germani, care de câteva săptămâni se opun unui proiect care îi lasă fără o scutire de care beneficiau la prețul motorinei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22