Gavrilița: Republica Moldova vrea să adere la UE dar nu urmărește integrarea în NATO

L. G. | 09.03.2022

Premierul R. Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că Moldova dorește să-și păstreze neutralitatea și să adere la UE, iar opțiunea unirii cu România „nu se află pe masa discuțiilor la Chișinău”.

Pe aceeași temă

Prim-ministrul de la Chișinău, Natalia Gavrilita, a declarat că Republica Moldova este o țară neutră și neutralitatea ei este consacrată în Constituție, fapt pentru care se așteaptă „ca toată lumea să acționeze în conformitate cu acest principiu”. Într-un interviu pentru Euronews, șefa guvernului de peste Prut a transmis că „țara noastră își dorește să adere la Uniunea Europeană, nu și să facă parte din NATO”.

Întrebată de acțiunile autorităților de la Chișinău în cazul în care trupele ruse nu se vor opri la granițele Republicii Moldova, premierul a susținut că acum nu sunt pericole că războiul din Ucraina să afecteze securitatea țării. Natalia Gavrilita a menționat că, în acest moment, Republica Moldova este concentrată pe gestionarea fluxului mare de refugiați.

„Acesta este un scenariu ipotetic. În prezent suntem foarte concentrați pe gestionarea fluxurilor mari de refugiați. Avem peste 250 de mii de oameni care au trecut granița din Ucraina. Suntem la capacitatea noastră actuală și avem nevoie de mult ajutor și asistență internațională pentru a face față acestei crize umanitare masive. Așa ca ne concentrăm cu privire la provocările cu care ne confruntăm acum, mai degrabă decât să discutăm un scenariu ipotetic”, a spus premierul Republicii Moldovei.

„Este foarte regretabil ceea ce se întâmplă în Ucraina. Condamnăm războiul și susținem cu fermitate independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Trăim într-o regiune complexă, cu probleme de securitate și pentru Moldova, în special în ceea ce privește Transnistria și regiune separatistă, dar în prezent nu vedem niciun pericol sau riscuri de răspândire în regiunea transnistreană. Continuam cu formatele noastre de negociere. Moldova este o țară neutră. Neutralitatea ei este consacrată în constituție să ne așteptam ca toata lumea să acționeze în conformitate cu acest principiu”, a declarat Natalia Gavrilita.

Întrebată dacă neutralitatea Republicii Moldova înseamnă ca orice aderare la NATO este exclusă, Natalia Gavrilita a precizat: „Într-adevăr, acest principiu de neutralitate este consacrat de Constituție și vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenența la alianța NATO”.

Premierul moldovean a mai fost întrebată și ce părere are despre faptul că unele partide politice românești spun că ar trebui să existe un referendum pentru ca Republica Moldova să se poată uni cu România și să intre astfel în UE și NATO. „În prezent, nu discutam despre aceasta optiune”, a spus Natalia Gavrilita, precizând că acest scenariu nu se află pe masa discuțiilor de la Chișinău.

Republica Moldova nu este prima țară care susține publică că nu dorește să intre în NATO. Prim-ministra Suediei, Magdalena Andersson, spune că țara nu va lua în calcul aderarea la NATO ca urmare a războiului de agresiune pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei, în ciuda apelurilor opoziției în acest sens. Conform șefei guvernului de la Stockholm, o astfel de solicitare „ar destabiliza securitatea Europei”.

Suedia nu s-a mai implicat într-un război din 1814 şi şi-a construit politica externă pe neparticiparea la alianţe militare, dar şi-a întărit relaţiile cu NATO în ultimii ani, în condiţiile în care tensiunile cu Rusia din Marea Baltică s-au intensificat. Totuşi, invazia rusă din Ucraina a relansat apelurile ca Suedia să adere la NATO, la fel şi Finlanda, care a rămas şi ea în afara blocului militar.

Rusia nu doreşte ca Finlanda ori Suedia să adere la NATO. La sfârşitul lunii trecute Putin a amenințat din nou cu „consecinţe grave militaro-politice” dacă cele două țări vor hotărî aderarea la Alianța Nord-Atlantică. Andersson a făcut aceste remarci după o întâlnire cu lideri ai opoziţiei pentru a discuta despre agravarea situaţiei de securitate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22