Încă mai sunt salvări miraculoase în Turcia, dar numărul morților a depășit 37.000

L. G. | 14.02.2023

Bilanţul seriei de cutremure a ajuns la 31.643 de decese în Turcia şi la peste 5.700 în ţara vecină Siria. Atenția se îndreaptă acum spre sinistrați, care au nevoie de locuințe, haine și mâncare.

Pe aceeași temă

Un tânăr de 17 ani, Muhammet, împreună cu fratele său de 21 de ani, Baki Yeninar, precum şi un bărbat neidentificat au fost salvaţi în viaţă de sub dărâmăturile unui bloc de apartamente din provincia Kahramanmaras din Turcia, marţi, după aproape 198 de ore de la cutremurul devastator de săptămâna trecută. Însă speranțele de a mai găsi supraviețuitori scad de la oră la oră, relatează marți CNN.

Salvatorii au lucrat din nou toată noaptea pentru a recupera oamenii care se agățau de viață. Dar unele echipe de salvare au început să înceteze operațiunile, deoarece temperaturile scăzute au redus șansele și așa foarte mici de supraviețuire. Salvatorii polonezi, una dintre multele echipe care au ajutat în Turcia, au anunțat că se vor întoarce miercuri în țară.

În orașul sirian Alep, distrus de cutremur, adjunctul șefului ONU, Martin Griffiths, a declarat luni că faza de salvare „se apropie de sfârșit”, acțiunile îndreptându-se acum spre asigurarea de locuințe, hrană și educație pentru sinistrați.

Președintele sirian Bashar al-Assad a fost de acord să permită intrarea mai multor ajutoare ONU din Turcia, au declarat luni seara surse dipomatice, pentru a veni în sprijinul oamenilor din nord-vestul Siriei, o regiune devastată de cutremur, și care au primit foarte puțin ajutor până în prezent.

Costuri imense de reconstrucție

În orașul Antakya din sudul Turciei, excavatoarele au început deja să pună la pământ clădirile grav avariate și să îndepărteze molozul dintr-o zonă rezidențială devastată. Luminile albastre ale ambulanțelor luminau slab străzile scufundate încă în întuneric din cauza întreruperii curentului electric, relatează Reuters.

Bilanțul morților în Turcia era luni de 31.643, a anunțat Autoritatea de Management al Urgențelor și Dezastrelor.

Numărul total al morților în Siria, o națiune devastată de mai bine de un deceniu de război civil, a ajuns la 5.714, inclusiv din enclava controlată de rebeli, cât și din zonele controlate de guvernul de la Damasc.

O primă estimare a cheltuielilor de reconstrucție indică o factură de 84 miliarde de dolari, a declarat o asociație a oamenilor turci de afaceri.

Ministrul turc al Urbanizării, Murat Kurum, a declarat că aproximativ 42.000 de clădiri fie s-au prăbușit, fie trebuie urgent demolate, ori au fost grav avariate în 10 orașe.

Zeci de rezidenți și primii salvatori care au intervenit și-au exprimat nemulțumirea față de lipsa de apă, alimente, medicamente, saci pentru cadavre și utilaje de construcție în zona dezastrului în primele zile după cutremur, mulți criticând Autoritatea de Management al Urgențelor (AFAD) pentru ceea ce au spus că este un răspuns lent și birocratizat față de dezastrul întâmplat.
„Oamenii nu au murit din cauza cutremurului, ci au murit din cauza lipsei de măsuri de salvare care nu au fost luate mai devreme”, a spus Said Qudsi, care a călătorit la Kahramanmaras din Istanbul pentru a își îngropa unchiul, mătușa și cei doi fii ai lor, în timp ce cele două fiice sunt date dispărute.

Președintele turc Tayyip Erdogan, care se confruntă cu alegerile programate pentru luna iunie, și care se așteaptă să fie cele mai dure din ultimele două decenii de când deține puterea, a recunoscut răspunsul greoi al autorităților din primele zile, dar a spus că situația este acum sub control.

Cutremurul a stârnit resentimente și în rândul unei părți a cetățenilor turci față de milioanele de refugiați sirieni care au fugit de războiul civil din țara lor. Sirienii spun că aceștia sunt acuzați de jafuri, expulzați din taberele de refugiați și insultați.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22