Ministerul rus al Apărării acuză Ucraina că pregătește o provocare în regiunea transnistreană

L. G. | 23.02.2023

În comunicatul Ministerului rus al Apărării se arată că ucrainenii ar pune la cale o operațiune sub steag fals pentru a pregăti invadarea Transnistriei cu trupe purtând uniforme ale armatei ruse.

Pe aceeași temă

Potrivit comunicatului de la Moscova, „în viitorul apropiat se pregăteşte o provocare armată împotriva Transnistriei, care va fi efectuată de unităţi ale forţelor armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formaţiei naţionaliste Azov. (...) Ca pretext pentru invazie, ar fi planificată organizarea unei presupuse ofensive a trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei. Pentru a face acest lucru, ucrainenii care participă în acţiune vor fi îmbrăcaţi în uniforma Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse", arată comunicatul Ministerului rus al Apărării.

„Ministerul rus al Apărării monitorizează îndeaproape situaţia de la graniţa Ucrainei cu Republica Moldovenească Transnistreană şi este pregătit să răspundă la orice schimbare a situaţiei” - se spune în finalul comunicatului.

În replică, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al premierului Dorin Recean, transmite că „autorităţile statutului nu confirmă informaţia difuzată în această dimineaţă de Ministerul rus al Apărării”.

„Facem apel la calm şi invităm publicul să urmărească sursele oficiale şi credibile ale Republicii Moldova”, spune Daniel Vodă, care dă asigurări că instituţiile Republicii Moldova „cooperează cu partenerii străini şi în cazul unor pericole la adresa ţării, vor informa neîntârziat opinia publică”.

Comunicatul de la Moscova a fost emis în ziua în care la preşedinta Maia Sandu este aşteptată la Bucureşti. Ea s-a întâlnit marţi, la Varşovia, cu preşedintele american Joe Biden, care „a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Întâlnirea preşedintelui Joe Biden cu Maia Sandu şi referirea din comunicat la sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova vin în condiţiile în care se înmulţesc semnalele că Moscova ar pune la cale destabilizarea statului moldovean.

În plus, Vladimir Putin a anulat marţi un decret care data din 2012 şi care stabilea principiile directoare ale politicii externe a Federaţiei Ruse. În documentul anulat se stipula inclusiv faptul că trebuie găsite „căi de soluţionare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.

Moscova s-a arătat tot mai deranjată în ultimul timp de orientarea prooccidentală a conducerii de la Chişinău, în timp ce preşedinta Maia Sandu a anunţat că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru.

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat miercuri pentru Reuters că ţara sa este pregătită pentru „întregul spectru de ameninţări” din partea Rusiei. „Instituţiile noastre au planificat răspunsuri de-a lungul întregului spectru de ameninţări”, a spus el. „Bineînţeles că avem mijloace limitate, dar în acelaşi timp nu suntem singuri în acest sens”, a punctat Nicu Popescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri la Varşovia că România va sprijini Republica Moldova cu orice este necesar, „în orice scenariu”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22