OMS avertizează asupra crizei umanitare din Ucraina provocată de bombardamentele rusești

L. G. | 22.11.2022

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat luni că situația energetică din Ucraina este atât de rea, încât ar putea pune în pericol viața a mii de oameni după atacurile ruse asupra infrastructurii.

Pe aceeași temă

„Pur și simplu, iarna aceasta va fi despre supraviețure”, a declarat Hans Kluge, director regional pentru Europa la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), la Kiev. „Iarna aceasta va pune viața în pericol pentru milioane de oameni din Ucraina”, a adăugat el.

Atacurile cu rachete care au avut loc marțea trecută și au continuat până duminică „au pus la pământ sistemul medical și afectează sănătatea oamenilor”, a declarat Kluge.

„Atacurile continue asupra infrastructurii au făcut ca sute de spitale și unități de îngrijire a sănătății să nu mai fie pe deplin operaționale”, a spus oficialul OMS. „Ne așteptăm ca încă două, trei milioane de ucraineni să-și părăsească casele în căutare de căldură și siguranță”, a avertizat el.

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal a estimat vinerea trecută că jumătate din întreaga infrastructură energetică a țării a fost scoasă din funcțiune de atacurile rusești. Milioane de oameni nu mai au deja energie electrică, în timp ce temperaturile scad, iar la Kiev a nins pentru prima dată în acest sezon.

"Din păcate, Rusia continuă să efectueze lovituri cu rachete asupra infrastructurii civile și critice a Ucrainei. Aproape jumătate din sistemul nostru energetic este scos din funcțiune", a spus Șmîhal, citat de Reuters.

Politico a scris săptămâna trecută că liderii Congresului american au primit un raport secret al serviciilor de informații care detaliază impactul campaniei rusești de distrugere a sistemului energetic al Ucrainei.

„Guvernul ucrainean îi avertizează pe aliații occidentali că anticipează atacuri sporite ale Rusiei asupra infrastructurii sale energetice în zilele următoare și că Kievul nu are suficiente utilaje și piese de schimb pentru a repara instalațiile termice și de producere a energiei electrice, în cazul în care loviturile vor continua”, potrivit declarațiilor a doi membri ai Congresului și un oficial occidental care au rezumat pentru Politico raportul servicilor de informații.

Politico a detaliat în continuare că „oficialii ucraineni au cerut în ultimele zile omologilor lor americani și din Uniunea Europeană asistență pentru a rezista pentru o perioadă mai lungă la penuria de energie electrică și gaze – un scenariu pe care Kievul se așteaptă să fie amplificat de conflictul armat și să provoace plecarea civililor din casele lor, au spus oficialii și un consilier al guvernului ucrainean”.

Zelenski anticipează pene majore de curent până în primăvară

Cel mai probabil ucrainenii vor trăi cu pene de curent cel puțin până la sfârșitul lunii martie, a avertizat șeful unui important furnizor de energie, informează The Guardian. Jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei a fost avariată de atacurile rusești, a declarat președintele Volodimir Zelenski, lăsând milioane de oameni fără electricitate și apă, în timp ce iarna se instalează și temperaturile scad sub zero grade.

Serghei Kovalenko, șeful YASNO, principalul furnizor privat de energie din Kiev, a declarat că muncitorii se grăbesc să finalizeze reparațiile înainte de sosirea frigului.

„Aș vrea ca toată lumea să înțeleagă: Ucrainenii vor trăi cel mai probabil cu pene de curent până cel puțin la sfârșitul lunii martie”, a declarat Kovalenko într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Scenariul de bază este că, dacă nu vor exista noi atacuri asupra rețelei electrice, atunci, în condițiile actuale de generare a energiei electrice, deficitul de energie ar putea fi distribuit în mod egal în întreaga țară. Acest lucru înseamnă că întreruperile vor fi peste tot, dar mai puțin durabile”, a adăugat acesta.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22