Pentagonul dezminte retragerea din Irak. Milley: Scrisoarea, autentică, dar trimisă din greșeală

Redactia | 07.01.2020

SUA au notificat Irakul privind repoziționarea unor trupe, nu a retragerii lor, așa cum au relatat anterior agențiile internaționale, care citau scrisoarea generalului însărcinat cu operațiunile din Irak.

Pe aceeași temă

UPDATE - Scrisoarea adresată de comandamentul militar american din Irak autorităţilor de la Bagdad prin care informează despre redesfăşurarea forţelor americane este autentică, dar a fost trimisă din greşeală, a declarat luni şeful statului major american, generalul Mark Milley, informează AFP. "Era un proiect (de scrisoare) nesemnat", trimis câtorva lideri militari irakieni pentru că mişcările de trupe militare din Irak au crescut în ultimele zile, a explicat presei generalul Milley. "A fost o greşeală făcută cu bună credinţă". "Prost formulată, implică retragerea. Nu asta se întâmplă", a mai declarat generalul Mark Milley, care a subliniat că nu este planificată nicio retragere, potrivit Reuters.

Scrisoarea este semnată de generalul de brigadă al corpului de marină al SUA William H. Seely III, comandantul general al CJTF-OIR.

"Vă respectăm decizia suverană de a ordona plecarea noastră". "În acest timp, va exista o creştere a utilizării elicopterelor în şi în jurul Zonei Internaţionale din Bagdad." Autenticitatea scrisorii adresată ministerului irakian al apărării a fost confimată Reuters de o sursă militară irakiană. La scurt timp după difuzarea acestei ştiri, ca reacţie, secretarul american al apărării a declarat că SUA nu intenţionează să se retragă militar din Irak.

La scurt timp după difuzarea acestei ştiri, ca reacţie, secretarul american al apărării a declarat că SUA nu intenţionează să se retragă militar din Irak.

"Nu există niciun fel de decizie de a părăsi Irakul", a răspuns Esper atunci când a fost întrebat despre scrisoare, adăugând şi că nici nu au fost făcute planuri pentru retragere.

"Nu ştiu ce este cu acea scrisoare... Încercăm să aflăm de unde vine şi ce este. Dar nu s-a luat nici o decizie de a părăsi Irakul. Punct".

Esper a adăugat că Statele Unite sunt încă angajate în combaterea grupării Stat Islamic în Irak, alături de aliaţii şi partenerii săi.

Un oficial american aflat la Bagdad a declarat pentru CNN că a fost vorba despre o notificare referitoare la o repoziționare a trupelor dintr-un loc într-altul. Oficialul a explicat că aceste notificări sunt standard în asemenea situații. „Cu precădere, în această seară vom avea o mulțime de elicoptere care vor zbura deasupra Bagdadului și asta arată că acționăm respectând legislația guvernului irakian”, a spus oficialul, citat de CNN sub acoperirea anonimatului.

„Suntem încă într-un parteneriat strâns cu forțele de securitate irakiene și chiar dacă misiunile noastre de antrenament și operațiunile contra ISIS în Irak au fost suspendate, așteptăm cu nerăbdare să le reluăm la un moment dat. Mare parte dintre acești soldați care sunt mutați - și care sunt implicați în misiuni de antrenament - au roluri administrative”, a precizat oficialul.

Un alt oficial american a confirmat, pe de altă parte, autenticitatea scrisorii cu sigla Pentagonului - pe care a văzut-o și CNN - trimisă Ministerului irakian al Apărării, în care este notificată o mutare a trupelor în regiune.

Având data de luni, 6 ianuarie 2020, scrisoarea semnată de generalul William H. Seely , aflat la comanda operațiunilor forțelor americane din Irak, menționează: „În deplină respectare a suveraniții Republicii Irak, ca urmare a solicitării Parlamentului irakian și a premierului, CJTF-OIR (forțele coaliției anti-ISIS din Irak - n.r.) vor fi repoziționate în cursul următoarelor zile și săptămâni, pentru a pregăti o mutare ulterioară”.

Scrisoarea, subliniază CNN, nu enunță literalmente că Statele Unite își retrag trupele din Irak, dar intervine în condițiile în care SUA se confruntă cu posibilitatea ca guvernul irakian să-i ceară efectiv să-și retragă soldații din țară.

Luni seară, agențiile internaționale de știri dădeau ca sigură retragerea trupelor americane din Irak citând o scrisoare trimisă numărului doi al comandamentului irakian militar, notificat de comandatul operațiunilor militare americane în Irak, generalul William H.Seely, cu privire la repoziționări ale trupelori în vederea retragerii armatei americane din Irak.

Armata americană a notificat luni seara Comandamentul irakian militar că va proceda la „repoziționarea” forțelor coaliției antijihadiste în scopul „retragerii din Irak într-o manieră securizată și eficientă”, anunța AFP,

Generalul William H. Seely, comandantul operațiunilor militare americane din Irak, a trimis o scrisoare în acest sens numărului 2 al Comandamentului militar irakian.

Doi responsabili militari, unul american și unul irakian, au confirmat autenticitatea acestei scrisori semnate de generalul William H. Seely, comandantul operațiunilor militare americane în Irak.

„Respectăm decizia voastră suverană, prin care se cere retragerea noastră”, spune generalul american, după ce parlamentul irakian a votat duminică o rezoluție prin care cere guvernului de la Bagdad să expulzeze trupele străine din Irak, după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani și a omului Iranului în Irak, Abu Mahdi al-Muhandis, vineri, la Bagdad.

Premierul Irakului, Adel Abdul Mahdi, i-a transmis luni ambasadorului SUA la Bagdad, Matthew Tueller, că ambele părţi trebuie să coopereze în privinţa retragerii trupelor americane, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, citat de Mediafax.

„Premierul a evidenţiat importanţa cooperării reciproce în privinţa implementării rezoluţiei Parlamentului irakian în sensul retragerii trupelor străine”, a anunţat Guvernul de la Bagdad.

„Relaţiile dintre Irak şi Statele Unite trebuie aşezate pe baza adecvată. Premierul irakian a subliniat că situaţia actuală este periculoasă şi că pot apărea consecinţe, astfel că Irakul va face totul pentru a evita izbucnirea unui război deschis”, a transmis Guvernul irakian.

În Irak sunt dislocați peste 5.000 de militari americani în cadrul Coaliției internaționale anti-ISIS, coaliție din care mai fac parte militari din alte state aliate ale SUA.

Parlamentul irakian a adoptat duminică o rezoluție, susținută de premier, dar care nu are un caracter obligatoriu, prin care cere guvernului să interzică prezența trupelor străine și să le interzică utilizarea spațiului aerian și maritim al țării indiferent de scop.

Guvernul irakian este cel care, oficial, trebuie să formuleze o eventuală solicitare de retragere a trupelor din țară.

Rezoluția parlamentului vine pe fondul funeraliilor generalului Qassim Soleimani ucis de trupele americane. Sute de mii de oameni au invadat străzile orașelor iraniene pentru a-și manifesta durerea pentru dispariția generalului Suleimani, al doilea om din Iran după ayatollahul Khamenei.

Uciderea lui Soleimani survine atacului dat de manifestanți irakieni pro-Iran, dat asupra ambasadei SUA din Irak.

SUA au reproşat luni Rusiei şi Chinei că au menţinut tăcerea după atacul de acum aproape o săptămână asupra ambasadei americane comis de către manifestanţi irakieni pro-iranieni, 'ceea ce pune sub semnul întrebării credibilitatea Consiliului de Securitate' al ONU, potrivit Washingtonului, citat de France Presse.

La 31 decembrie, un atac spectaculos al manifestanţilor irakieni pro-Iran împotriva Ambasadei SUA la Bagdad, care nu a făcut răniţi, a intervenit ca răspuns la loviturile americane sângeroase împotriva poziţiilor Brigăzilor Hezbollah. Această facţiune a fost acuzată de Washington că ar fi efectuat tirurile cu rachetă care au ucis cu câteva zile înainte un subcontractant american la o bază militară în nordul Irakului.

În urma acestui atac împotriva ambasadei americane, SUA i-au ucis vineri în Irak, într-un raid aerian, pe generalul iranian Qassem Soleimani şi pe locotenentul său irakian Abu Mehdi al-Muhandis.

Până în prezent, nicio ţară nu a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la ultimele evenimente care au exacerbat dramatic tensiunile din Orientul Mijlociu, au indicat luni mai mulţi diplomaţi, citaţi de AFP.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22