Primii ruși mobilizați au fost luați noaptea din paturi: „Ei bine, asta e, am plecat în prima linie”

L. G. | 23.09.2022

Pe rețelele de socializare au apărut filmări cu primele mobilizări în mai multe regiuni rusești, în special în Caucaz și Orientul Îndepărtat, departe de zonele metropolitane bogate ale Rusiei.

Pe aceeași temă

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că vor fi recrutați 300.000 de rezerviști, deoarece Moscova încearcă să reînnoiască trupele epuizate după o contraofensivă de succes lansată de armata ucraineană în această lună. Mobilizarea este destinată să schimbe sfera invaziei Rusiei de la o ofensivă purtată în mare parte de voluntari la una care implică o mai mare parte a populației.

La mai puțin de 24 de ore după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială, mai mulți bărbați din Buriația - republică rusă din sudul Siberiei - au fost ridicați noaptea din paturile lor, urcați în autobuze școlare și duși spre tabăra de antrenament, potrivit unui reportaj al publicației independente Baikal Journal citată de Meduza.

Citațiile au început să fie emise pe 21 septembrie, după anunțul lui Putin, iar potrivit acestora cetățenii republicii urmau să se prezinte la birourile de înrolare în dimineața zilei următoare, între orele 6:00 și 9:00, a spus pentru sursa citată șeful republicii, Alexei Țidenov.

Însă autoritățile ruse au grăbit înrolarea, iar în cursul serii oficialii regionali au completat somații, apoi au mers din casă în casă. „Ni s-a dat un ordin verbal să-i ridicăm pe mobilizați din paturile lor, să-i urcăm în mașini și să-i aducem imediat la biroul militar de înregistrare și înrolare”, a declarat pentru sursa citată un angajat de la o administrație regională din Buriația. „De acolo toți au fost trimiși la Ulan-Ude (n.r. - capitala republicii)”.

Autobuzele cu bărbații mobilizați au ajuns dimineața la Ulan-Ude, la Comisariatul Militar al Republicii Buriația. Primii ajunși au fost locuitori din districtul Tunkinsky. Conform unui oficial al administrației locale, 130 de persoane au fost luate din zonă. 20.700 de oameni locuiesc acolo.

Dacă în toată Buriația sunt aproximativ 980.000 de oameni, pot fi mobilizați 6-7.000. Apoi au sosit mobilizații din districtele Yeravninsky, Zaigraevsky, Kurumkansky și Barguzinsky.

Serghei, din Yeravnin, are 49 de ani, spune că a fost militar în termen „acum foarte mult timp” și că nu se teme de moarte. „Mi-am luat rămas bun de la soția mea și de la fiicele mele”, a spus cu lacrimi în ochi pentru Baikal Journal. „Ei bine, asta e, am plecat în prima linie”, după care și-a luat rămas bun de la reporter suspinând. De la Ulan-Ude, bărbații vor fi transferați într-o tabără de antrenament, după care, în Ucraina.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Pretty powerful video. In Dagestan locals clearly don&#39;t want to go to war with Ukraine. The recruiting officer argues they have to fight for the future. – We don&#39;t even have a present, what future are you talking about,&quot; replies a Dagestani man. <a href="https://t.co/1O4ob2GhSN">pic.twitter.com/1O4ob2GhSN</a></p>&mdash; Tadeusz Giczan (@TadeuszGiczan) <a href="https://twitter.com/TadeuszGiczan/status/1572924327405707264?ref_src=twsrc%5Etfw">September 22, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Conform CNN, în orașul Neryungi din Orientul îndepărtat rus, într-un clip video se văd rudele apropiate venite să-și ia rămas bun de la bărbații care se urcau în autobuze. Majoritatea sunt vizibil emoționați, în imaginele postate pe Telegram este o văzută o femeie în lacrimi care își îmbrățișează soțul în timp ce acesta îi întinde mâna fiicei sale pe geamul autobuzului.

Într-un alt clip, un grup de aproximativ 100 de bărbați proaspăt mobilizați așteaptă pe aeroportul Magadan din Orientul Îndepărtat al Rusiei, lângă o aeronavă de transport. Videoclipurile Telegram mai arată un alt grup mobilizat de bărbați care așteaptă să fie îmbarcați, se presupune că în Amginski Uliss, din regiunea Yakuția, un vast teritoriu siberian.

Mult mai aproape de granița cu Ucraina, o mulțime s-a adunat în apropierea orașului Belgorod pentru a petrece un grup de bărbați mobilizați. În timp ce se urcă într-un autobuz, un băiat strigă „La revedere, tati!” si începe sa plângă.

CNN precizează că nu a putut verifica în mod independent videoclipurile.

În alte scene care circulă pe rețelele de socializare, tensiunile din apropierea centrelor de recrutare au fost mari.

În Dagestan, în Caucaz, o ceartă a izbucnit la un birou de rcrutare, potrivit unui videoclip. O femeie spune că fiul ei se luptă în Ucraina încă din februarie. Un bărbat îi spune că nu ar fi trebuit să-l trimită, însă ea îi răspunde: „Bunicul tău a luptat ca tu să poți trăi”, la care bărbatul îi răspunde: „Pe atunci era război, acum e doar politică”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22