Rusia nu crede în informațiile cu „grupul de 6 pro-ucraineneni” care au sabotat Nord Stream 1 și 2

L. G. | 09.03.2023

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că sabotarea conductelor „era o sarcină prea dificilă, pe care doar un serviciu secret bine pregătit, finanțat de un stat, ar fi fost capabil s-o facă”

Pe aceeași temă

Dmitri Peskov a comunicat joi că se îndoieşte că atacurile asupra gazoductelor Nord Stream în septembrie anul trecut ar fi putut avea loc fără participarea unor echipe bine antrenate, de profesionisti aflați în slujba unui stat, informează Reuters.

Declarațiile lui Peskov vin după ce în mai multe publicații occidentale au apărut informații scurse de la serviciile secrete americane, conform cărora oficiali ai SUA cercetează un grup de șase ucraineni/ruși care au închiriat, folosind identități false, un iaht cu care au transportat o tonă de explozibil C4, ale cărei urme au fost detectate de investigatorii germani pe masa vasului, pentru a comite actul de sabotaj în largul coastelor Suediei.

„Cât despre (ideea că există) un fel de «Doctor malefic» pro-ucrainean care a organizat asta, este greu de crezut. Era o sarcină prea dificilă, pe care doar un serviciu special bine antrenat al unui stat ar fi putut s-o îndeplinească – și nu sunt prea multe dintre acestea în lume”, a spus Peskov.

The New York Times a relatat marţi că noi informaţii analizate de oficiali americani sugerează că un grup pro-Ucraina – probabil compus din ucraineni sau ruşi – a atacat gazoductele Nord Stream, dar că nu există concluzii ferme.

El a subliniat că articolele din mass-media despre cine ar fi fost în spatele acestui atac terorist au fost „eliberate simultan în diferite țări”.

„Vedeți că anglo-saxonii, despre care am vorbit de la bun început, procedează la o scurgere de informații. Evident, au o mulțime de interacțiuni incomode cu germanii din cauza acestui atac terorist”, a spus Peskov.

Rusia a cerut în mod repetat să i se permită să se alăture investigaţiilor asupra autorilor exploziilor, care au spart trei dintre cele patru fire ale conductelor de gaze Nord Stream 1 şi 2 ce fac legătura din Rusia până în Germania pe sub Marea Baltică.

Anchetatori din Suedia, Danemarca şi Germania efectuează în prezent investigaţii separate.

„Continuăm să cerem o investigaţie rapidă şi transparentă, continuăm să cerem să ni se permită să luăm parte la această anchetă”, a mai declarat Peskov reporterilor într-un briefing regulat la Kremlin.

„Este necesar să se identifice cine a executat şi cine a comandat. Comiterea unui atac terorist împotriva unei piese din infrastructura energetică internaţională critică este un precedent prea periculos”, a adăugat el.

Peskov a negat din nou ca „ipoteză absurdă” că Rusia însăşi ar fi putut fi în spatele atacurilor asupra propriei infrastructuri.

Medvedev: „Propagandă ignorantă”

Și vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev a fost ironic la adresa ideii unui grup pro-ucrainean de sabotaj, calificând articolel din media ca fiind propaganda.

„Este propagandă ignorantă a SUA”, a spus el, comentând rapoartele din mass-media occidentală care pun exploziile conductelor pe seama unui „grup pro-ucrainean” care nu este afiliat cu nici un guvern.

„Trebuie să fie doar niște ranguri singuratici care luptă împotriva blestemaților moscoviți. Niște nenorociți fără glorie care salvează lumea", a glumit politicianul, referindu-se la un film cu Quentin Tarantino.

„S-au dus și s-au scufundat în mare, au aruncat în aer două conducte uriașe pe fundul mării și au dispărut în apusul soarelui. Neobservați. Într-o mare plină de nave NATO și plină de sisteme internaționale de urmărire", a continuat Medvedev.

El a subliniat că „filmul” a eșuat imediat după premieră, deoarece publicul nu a crezut și a început să pună întrebări incomode despre motivul pentru care au făcut o întoarcere de 180 de grade la versiunea lor anterioară despre o „conexiune cu Rusia” și de ce Occidentul a insistat activ că „grupul pro-ucrainean” nu are nicio legătură cu regimul de la Kiev.

„Răspunsurile sunt destul de clare, având în vedere sentimentul actual în rândul europenilor, care sunt mai puțin încântați de perspectivele de a plăti pentru tot mai multe pachete de sancțiuni, livrările de armament către Ucraina, criza energetică și scăderea nivelului de trai în țările cândva bogate”, a scris el pe Telegram, adăugând că, dacă conductele au fost aruncate în aer de naziștii ucraineni și nu de Rusia, atunci „ce rost are să-i susținem cu foc și sabie, precum și cu fonduri?”.

Lavrov: ONU evită să ofere răspunsuri referitoare la Nord Stream

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că Rusia a introdus un proiect de rezoluție al Consiliului de Securitate al ONU prin care solicită Secretariatului ONU să se organizeze o investigație imparțială, conform TASS.

„Secretarul general al ONU Antonio Guterres și colegii săi încearcă să evite prin orice mijloace să ofere răspunsuri despre situația creată după sabotarea gazoductului Nord Stream”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timpul unei conferințe de presă alături de omologul său saudit Faisal bin Farhan Al Saud.

„În timp ce o astfel de activitate este desfășurată [de către ONU] în ceea ce privește circumstanțele foarte dubioase și ideile la fel de ciudate privind demilitarizarea zonei centralei nucleare Zaporojie, care nu au absolut nicio perspectivă, pasivitatea și detașarea totală manifestată într-o altă situație, care ar necesita de fapt un interes mult mai semnicativ din partea Secretariatului ONU”, a spus Lavrov.

„Vorbesc despre întrebările pe care reporterii le pun secretarului general (al ONU) și reprezentanților oficiali cu privire la poziția lor față de necesitatea de a investiga informațiile scandaloase apărute recent despre modul în care Occidentul descrie atacul terorist împotriva conductelor Nord Stream din septembrie anul trecut. Atât Secretarul General, cât şi colegii săi fac totul pentru a evita să ofere răspunsuri la aceste întrebări justificate”, a spus ministrul de Externe.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22