Separatiștii din Donețk și Lugansk anunță referendumuri de alipire la Rusia începând de vineri

L. G. | 20.09.2022

Autoritățile pro-ruse de ocupație din autoproclamatele Republici Populari Lugansk și Donețk (Donbas) au anunțat marți că vor organiza referendumuri pentru unificarea cu Rusia între 23 și 27 septembrie.

Pe aceeași temă

Liderul autoproclamat din Donețk (DPR) l-a rugat pe Putin să analizeze cât mai curând întrebarea privind alipirea republicilor separatiste de Rusia: „Vă rog, ca într-un timp cât mai scurt, în cazul în care rezultatul referendumului va fi unul pozitiv, lucru de care nu mă îndoiesc, să analizați întrebarea privind intrarea în componența Rusiei a Republicii Populare Donențk”. 


Referendumul privind alipirea așa-zisei Republici Populare Lugansk (LPR) la Rusia va avea loc în perioada 23-27 septembrie, a informat canalul Telegram al guvernului LPR, citându-l pe Denis Miroșnichenko, președintele Consiliului Popular, scrie agenția rusă de presă RIA.

De asemenea, autoritățile din regiunea Herson au decis să organizeze un referendum privind aderarea regiunii la Federația Rusă, a anunțat marți pe canalul său de Telegram Vladimir Saldo, șeful administrației militaro-civile a regiunii, fără să precizeze o dată exactă, potrivit TASS.

„După ce a luat în considerare apelurile organizațiilor publice și ale locuitorilor din regiune, conducerea administrației regiunii Herson a decis să organizeze un referendum privind aderarea regiunii Herson la Federația Rusă. Sunt sigur că conducerea Federației Ruse va accepta rezultatele referendumului, iar regiunea Herson va face parte din Rusia, devenind un subiect cu drepturi depline al statului unic”, a scris Saldo.

Unul dintre principalii aliați ai președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Medvev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a declarat marți că susține organizarea de referendumuri în cele două regiuni separatiste din Ucraina pentru ca aceste să intre în componența Federației Ruse, decizie care va escalada semnificativ confruntarea dintre Moscova și Occident, relatează Reuters.

Declarația lui Dmitri Medvedev marchează o radicalizare a discursului Kremlinului referitor la Ucraina și este cel mai puternic semnal de până acum că Moscova este în curs să pună în aplicare un plan despre care Kievul și Occidentul au spus că este complet ilegal.

El a făcut declarațiile în timp ce Putin se gândește la următorii pași într-un conflict vechi de aproape șapte luni și după o înfrângere pe câmpul de luptă din nord-estul Ucrainei.

Liderii Republicii Populare Lugansk (LPR) și Republicii Populare Donețk (DPR), susținute de Rusia, au discutat cu o zi mai devreme despre combinarea eforturilor lor de a organiza referendumuri privind aderarea la Rusia.

Oficialii din regiunea Herson, controlată de trupele ruse, au cerut marți și ei organizarea în perioada 23 – 27 septembrie a unui referendum pentru aderarea la Federația Rusă.

Medvedev a sugerat că încorporarea LPR și DPR în Rusia – care împreună formează regiunea Donbas - ar reprezenta un pas ireversibil care ar escala conflictul militar. Oricine ar ataca în Donbas va ataca însăși Rusia, care, conform legilor sale, ar avea dreptul să răspundă în legitimă apărare cu toată forța.

„Încălcarea teritoriului rus este o crimă care ne permite să folosim toate forțele de autoapărare”, a spus Medvedev într-o postare pe Telegram. „De aceea, aceste referendumuri sunt atât de temute la Kiev și în Occident”.

Niciun viitor lider rus nu va putea inversa din punct de vedere constituțional rezultatul referendumului din Donbas, a mai scris el.

Washingtonul și Occidentul au avut grijă până acum să nu furnizeze Ucrainei arme care ar putea fi folosite pentru bombardarea teritoriului rus, iar interpretarea lui Medvedev a ceea ce ar însemna din punct de vedere legal anexarea de facto din perspectiva Moscovei este un avertisment adresat Occidentului.

"Ele (referendumurile – n.r.) ar schimba complet vectorul dezvoltării Rusiei timp de decenii. Și nu doar al țării noastre. Transformarea geopolitică a lumii ar fi ireversibilă odată ce noile teritorii vor fi încorporate în Rusia", a scris el.

Nu este clar cum vor avea loc referendumurile, având în vedere că forțele ruse și susținute de Rusia controlează doar aproximativ 60% din regiunea Donețk, în timp ce forțele ucrainene încearcă să recupereze Lugansk.

Oficialii pro-ruși au spus anterior că referendumurile ar putea fi organizate electronic și că totul era pregătit din punct de vedere tehnic pentru ca acestea să poată fi efectuate.

Contraofensiva din Lugansk

Comentariile lui Medvedev vin în timp ce Ucraina anunță că au recucerit satul Bilohorivka din regiunea Lugansk și se pregătesc să recucerească întreaga provincie care până acum fusese ocupată în totalitate de forțele ruse.

Imagini neverificate de pe rețelele de socializare au arătat forțe ucrainene în sat, care se află la doar 10 km (6 mile) vest de orașul Lysychansk, care a căzut în mâinile rușilor după săptămâni de asediu în luna iulie.

„Ne vom lupta pentru fiecare centimetru”, a scris guvernatorul ucrainean pentru Lugansk Serhiy Gaidai pe Telegram. „Inamicul își pregătește apărarea. Așa că nu vom merge pur și simplu”.

Rusia a numit preluarea controlului deplin asupra Luganskului și a provinciei vecine Donețk drept obiective principale ale „operațiunii militare speciale” în Ucraina, susținând că vorbitorii de limbă rusă de acolo sunt persecutați și chiar bombardați de forțele guvernamentale ucrainene, ceea ce Kievul a negat.

Trupele ucrainene au început să pătrundă în Lugansk după ce au alungat forțele ruse din nord-estul provinciei Harkov într-o contraofensivă fulger în această lună.

„Ocupanții sunt în mod clar panicați”, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelenskii într-un discurs televizat luni seara, adăugând că acum se concentrează pe „viteză” în zonele eliberate pentru preluarea controlului deplin.

„Viteza cu care se mișcă trupele noastre. Viteza în restabilirea vieții normale”, a spus Zelenskiy.

Liderul ucrainean a mai spus că va adresa  prin o transmisie video Adunării Generale a Națiunilor Unite care se va desfășura miercuri pentru a cere statelor aliate să accelereze livrările de arme și ajutoare.

În sud, unde o altă contraofensivă ucraineană a progresat mai lent, forțele armate ale Ucrainei au spus că au scufundat o barjă care transporta trupe și echipamente rusești peste un râu lângă Nova Kahovka, în regiunea Herson.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22