SUA bănuiesc că Rusia s-ar pregăti pentru utilizarea armelor chimice în Ucraina

L. G. | 24.11.2022

Administrația Biden estimează că Putin, înainte de un posibil atac nuclear ar putea să folosească arme chimice în Ucraina dacă va fi învins, scrie Politico, citând surse de la Casa Albă și Pentagon.

Pe aceeași temă

Sursele citate din administrație susțin că discuții în legătură cu această eventualitate au fost purtate de oficialități americane, inclusiv de la Pentagon. Statele Unite nu dispun însă de informații din care să rezulte că un astfel de atac ar fi iminent, precizează Politico.

Numeroase oficialități de la Pentagon cred, pe de altă parte, că în timpul iernii, luptele ar putea slăbi în intensitate, și că ambele părți nu vor câștiga mult teren. Dar, dacă rușii vor continua să piardă sau dacă armata lor se prăbușește, Moscova ar putea recurge la soluții extreme, între care arme chimice – inclusiv cele folosite pentru otrăvirea disidentului Alexei Navalnîi și a altor oponenți ai regimului Putin.

Se crede că, dacă un atac cu arme chimice va avea loc, vor fi folosite substanțe greu de detectat și de atribuit Rusiei. Unele pot fi introduse în muniție pentru a afecta un număr mai mare de oameni. Statele Unite dețin informații că Rusia investește în întărirea capacității militare chimice.

Senatorii americani au fost informați toamna aceasta cu privire la arsenalul rus de arme chimice și amenințările la adresa Ucrainei. Dar temerile exprimate recent au la bază ideea că Rusia ar putea recurge la armament neconvențional, dacă simte că pierde războiul.

Această supoziție a făcut ca administrația Biden să crească capabilitățile de detecție. Pentagonul a trimis echipe în țări est-europene pentru a informa în legătură cu procese și proceduri, în cazul unui atac chimic sau unuia biologic.

Statele Unite au oferit Ucrainei echipamente de protecție împotriva armelor chimice și nucleare, în cadrul programului de ajutor de miliarde de dolari. Rusia a fost învinuită că a ajutat regimul de la Damasc că ascundă umele folosirii de arme chimice în Siria, acuzație care nu a fost însă dovedită de anchete independente.

Rusia este însă în defensivă în mai toate regiunile ocupate, iar bombardamentele masive nu par să îi împiedice pe ucraineni să continue lupta pentru eliberarea țării.

Evaluarea determină administrația Biden să îmbunătățească detectarea și pregătirea pentru un potențial atac chimic. Pentagonul a trimis echipe în țările Europei de Est în această toamnă pentru a-și avertiza trupele cu privire la procedurile în cazul unei amenințări chimice sau biologice, potrivit unui oficial al Departamentului Apărării. Între timp, Statele Unite au furnizat Kievului echipamente de apărare chimică, biologică și nucleară.

Washingtonul și-a intensificat eforturile de a urmări utilizarea de către Rusia a agentului neurotoxic Novaciok, după ce comunitatea internațională a legat-o de otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi și a lui Serghei Skripal, fost ofițer de informații rus.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22