Suprataxarea profiturilor va duce la explozia prețurilor pentru energie la consumatorii non casnici

L. G. | 02.09.2022

Asociația Energia Inteligentă atrage atenția că „suprataxarea” profiturilor companiilor energetice va duce la prețuri mult mai mari pentru consumatorii non casnici și instituții publice.

Pe aceeași temă

„Proiectul de OUG de modificare a măsurilor aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, aprobate prin OUG nr. 27/2022, nu prezintă publicului larg efectele ei. Principalele modificări intens vehiculate sunt legate de „suprataxarea” profiturilor, fără a se preciza că aceasta Ordonanță crește prețul pentru consumatorii non casnici și instituțiile publice, care nu vor mai beneficia de prețul plafonat care există în prezent pentru ei”, consideră Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Art. 1 alin 1. din propunerea de OUG

”Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

a. maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul realizat la locul de consum în anul n-1, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii

b. maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul realizat la locul de consum în anul n-1, pentru instituțiile publice;

In termen de xxx zile de la intrarea in vigoare a OUG fiecare minister care are în coordonare instituții/agenți economici de tipul celor menționate/i la lit c) va publica, pe site-ul propriu, lista beneficiarilor schemei de sprijin prevăzuți la alin c), identificați prin denumire, CUI și adresa. Listele cu beneficiarii vor fi stabilite de ministerele de resort pe județe. Lista beneficiarilor instituții publice este inclusă în anexa la prezentul act normativ. Dacă este cazul, listele vor fi actualizate lunar de către ministerele de resort.”

Potrivit lui Chisăliță, articolul sus-amintit spune că toți consumatorii non casnici de energie electrică, care nu sunt IMM (majoritatea consumatorilor mari nu sunt IMM) vor achita prețul pieții, adică vor plăti începând cu 1 septembrie 2022, dublu față de cât plătesc în prezent.

Potrivit specialistului în energie, IMM – urile vor achita pentru consumul de energie electrică, începând cu 1 septembrie 2022 cu cca 15% mai mult decât plătesc în prezent

În ce privește instituțiile publice, acestea vor achita pentru consumul de energie electrică, începând cu 1 septembrie 2022 cu cca 15% mai mult decât plătesc în prezent, iar căminele de bătrâni, creșele, grădinițele, școlile, universitățile private, ONG-urile etc. vor plăti, de la 1 septembrie 2022 dublu față de cât plătesc în prezent.

Scăderea prețului gazelor și a energiei, trebuia să fie scopul soluțiilor propuse pe piața de energie, dar acțiunile sunt de creștere a prețului la consumatorii de energie non casnici și de aici creșterea prețului produselor și a serviciilor.

ANRE: ordonanța încalcă flagrant regulile europene

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) avertizează că noua ordonanță pentru compensarea prețurilor la energie, adoptată joi de Guvern, încalcă flagrant regulile europene pentru că limitează comerțul comunitar cu energie.

De asemenea, într-o notă transmisă Executivului, ANRE atrage atenția că ordonanța de urgență riscă să aducă României o procedură de infringement din cauza limitării prețului la producători, potrivit G4Media.

ANRE mai spune și că ordonanța ar putea duce la ieșirea din piață a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse și cere guvernului inființarea unor companii de trading și de furnizare pentru a compensa eventuala ieșire de pe piață a acestora.

Referitor la propunerea potrivit căreia „ Valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice, la care ANRE calculează sumele de decontat de la Bugetul de Stat pentru furnizorii de energie electrică este de 1300 lei/MWh”, dorim să facem precizarea că stabilirea unui preț al energiei electrice pe alte principii decât în baza tranzacțiilor încheiate poate crea dificultăți financiare furnizorilor de energie electrică și mai departe pe tot lanțul producere – consum, care să determine imposibilitatea desfășurării activității operatorilor din sector și trecerea clienților la furnizorii de ultimă instanță (FUI).

În acest context FUI s-ar confrunta deopotrivă cu dificultăți financiare în condițiile în care energia electrică se achiziționează pentru clienții preluați din PZU și ca dezechilibru”, se arată în documentul transmis Guvernului.

Guvernul a modificat, joi, schema de compensare a facturilor la energie în perioada iernii. Noua schemă de compensare intră în vigoare de la 1 septembrie 2022 și se aplică până la 31 august 2023. Potrivit declarațiilor ministrului Energiei, 98% dintre gospodăriile care beneficiau până acum de compensare vor beneficia și pe noua schemă.

Potrivit ordonanței de urgență, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

  • de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv

  • de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Pentru ce depășește 255 KWh se plătește prețul întreg.

În cazul IMM-urilor, instituțiilor publice și a unităților din industria alimentară, acestea vor achita un tarif de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, indiferent cât este consumul după data de 1 septembrie 2022. Excepție fac spitalele, școlile, furnizorii de servicii sociale.

La gaze, preţul plafonat pentru populaţie rămâne la acelaşi nivel, de 31 de bani, dar nu mai există plafon de consum.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22